search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:26
MENU CLOSE

Εκλογές σήμερα στην Τουρκία

12.06.2011 07:45
Εκλογές σήμερα στην Τουρκία - Media

Οι κάλπες άνοιξαν την Κυρκιακή το πρωί στην Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θεωρείται ως ο σίγουρος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης.

Οι κάλπες άνοιξαν την Κυριακή το πρωί στην Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θεωρείται ως ο σίγουρος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης. Αυτό που απασχολεί τον Τούρκο πρωθυπουργό, είναι το αν θα καταφέρει το κόμμα του να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία, προκειμένου να προχωρήσει στις Συνταγματικές αλλαγές που επιθυμεί.

Όσον αφορά στα άλλα κόμματα, το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στοχεύει στη διατήρηση των δυνάμεων του, ενώ ερωτηματικό παραμένει το αποτέλεσμα του εθνικιστικού MHP, μετά και τα πλήγματα που προκλήθηκαν στην εικόνα του από τα συνεχή σκάνδαλα.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν πιστώνεται το θετικό πρόσημο στις επιδόσεις της οικονομίας, καθώς κι ότι έχει επαναφέρει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, μετά από χρόνια. Η τουρκική οικονομία κατάφερε να «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης σε περίοδο διεθνούν οικονομικής κρίσης, με ρυθμούς που προσέγγισαν το 9%, το 2010.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός ήρθε σε σύγκρουση με το ισχυρό στρατιωτικό κατεστημένο, τους συνεχιστές της παράδοσης του Κεμαλισμού, στέλνοντας μάλιστα στη φυλακή δεκάδες ανώτατα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που φέρονται να συμμετείχαν στην οργάνωση Εργκένεκον και το Σχέδιο «Βαριοπούλα», που μελετούσε ευρείας κλίμακας αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της χώρας.

Παρόλα αυτά, δεν λείπουν και οι επικρίσεις, που μιλούν για τον απολυταρχικό τρόπο που κυβερνά ο Ερντογάν, ενώ υπάρχει παντα η φημολογία που θέλει τον Ερντογάν να αλλάζει το πολιτικο σύστημα μετατρέποντας το σε προεδρικό, σε μια προσπάθεια να εκλεγεί ο ίδιος στη θέση του προέδρου στο μέλλον. Επίσης, το όριο 10% που απαιτείται για την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση δεν άλλαξε, παρά τις «φωνές» διαμαρτυρίας από την Ευρωπαική Ένωση, συνεπώς η ισχυρή κουρδική μειονότητα θα παραμείνει πιθανότατα και πάλι εκτός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:25