search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:43
MENU CLOSE

Σπαρακτική αμεσότητα

14.06.2011 06:57
Σπαρακτική αμεσότητα  - Media

της Ιριάννας Λιανάκη-Δεδούλη

Παρασκευή βράδυ, ανοίγω το facebook -κίνηση ρουτίνας- αυτή τη φορά ο ανέφελος δικτυακός κόσμος, μου επιφυλάσσει μια διαφορετική εμπειρία. Ανάμεσα σε φωτογραφίες από πάρτυ, αδιάφορα status updates, comments και βλακώδη quiz, η εικόνα ενός νεαρού Σύριου μάρτυρα δεσπόζει.

της Ιριάννας Λιανάκη-Δεδούλη

Παρασκευή βράδυ, ανοίγω το facebook -κίνηση ρουτίνας- αυτή τη φορά ο ανέφελος δικτυακός κόσμος, μου επιφυλάσσει μια διαφορετική εμπειρία. Ανάμεσα σε φωτογραφίες από πάρτυ, αδιάφορα status updates, comments και βλακώδη quiz, η εικόνα ενός νεαρού Σύριου μάρτυρα δεσπόζει. Τόσο δυνατή, τόσο κοντινή, τόσο σπαρακτική.

Το λευκό σάβανο τύλιγε το νεαρό άνδρα από τη Λαττάκια.

«Ο μάρτυρας Zaher Faydo από τη Λαττάκια» ήταν η λεζάντα της εικόνας- έξι like και ένα comment στα αραβικά. Ο Zaher έδωσε έναν ωραίο αγώνα και κέρδισε επάξια τον τίτλο του μάρτυρα.

Η σελίδα στο facebook των Τοπικών Επιτροπών Συντονισμού της Συρίας (LCCSyria) που ανέβασε τη φωτογραφία, είναι μία από τις πολλές σελίδες που ενημερώνουν σε συνεχή βάση και με καταιγιστικούς ρυθμούς για ό,τι συμβαίνει τους τελευταίους τρεις μήνες στη χώρα.

Όσο η Δύση παρουσιάζει εξοργιστικά αργά αντανακλαστικά, η σφαγή του συριακού λαού από τον Άσαντ συνεχίζεται.

Το συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αδυνατεί να προχωρήσει σε καταδικαστικό ψήφισμα και να επιβάλλει κυρώσεις, παρά τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες παιδιών από το καθεστώς, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά το διακοσμητικό του ρόλο.

Ρωσία και Κίνα μπλοκάρουν την οποιαδήποτε δράση, δείχνοντας περισσότερη φροντίδα για την προάσπιση των οικονομικών δεσμών και συμφερόντων τους με το καθεστώς, παρά για τα δεινά του συριακού λαού.

«Ρωσία και Κίνα συμμετέχουν στο σκοτωμό του συριακού λαού» έγραφε ένα πανό, σε μία από τις πολλές διαδηλώσεις, ενώ ένα άλλο απευθυνόταν στις οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων «προσπαθήστε να μας προστατέψετε! Κανείς δεν έχει ανθρωπισμό;»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων πάνω από 1300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.

Καραβάνια προσφύγων τις τελευταίες ημέρες εγκαταλείπουν τη χώρα για την Τουρκία, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τα αντίποινα του στρατού. Ήδη πάνω από 10.000 άνθρωποι, γυναίκες και παιδιά στην πλειοψηφία τους, έχουν περάσει τα σύνορα.

Ο στρατός έχει αναλάβει το βρώμικο έργο της καταστολής και δεδομένου ότι οι περισσότεροι αξιωματικοί είναι Αλαουίτες όπως άλλωστε και ο Άσαντ, είναι ορατός ο κίνδυνος ξεσπάσματος εμφύλιου πολέμου μεταξύ Αλαουιτών και Σουνιτών -της πλειονότητας δηλαδή του συριακού λαού.

Οι μειονότητες -Χριστιανοί και Σιήτες- έβρισκαν στο πρόσωπο του Άσαντ, τον εγγυητή της σταθερότητας, ενώ μέχρι πρότινος οι Δυτικοί θεωρούσαν ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να δρομολογήσει τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα και να αποσοβήσει μια κρίση.

Η πραγματικότητα έρχεται ωστόσο να διαψεύσει με το χειρότερο τρόπο ουτοπικές αυταπάτες. Ο Άσαντ έχει στα χέρια του το αίμα παιδιών και ανθρώπων κάθε ηλικίας. Η παγκόσμια κοινότητα δεν μπορεί άλλο να εθελοτυφλεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:30