search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:59
MENU CLOSE

Αυτός ο χυμός καταπολεμά την αϋπνία!

20.08.2016 17:36
Αυτός ο χυμός καταπολεμά την αϋπνία! - Media

 

Μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας το 2014 δείχνει, ότι η κατανάλωση χυμού από ξινά κεράσια το πρωί και το βράδυ, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Louisiana διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση του χυμού των Montmorency κερασιών (ποικιλία ξινών κερασιών που πήρε το όνομά της από κοιλάδα της Γαλλίας), δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες, συνέβαλε στην αύξηση του χρόνου του ύπνου των ηλικιωμένων που πάσχουν από αϋπνία.

Για τη τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη κλινική μελέτη, επτά ηλικιωμένοι (μέσος όρος ηλικίας 68 ετών) πάσχοντες από αϋπνία, κατανάλωναν 227ml χυμού ξινών κερασιών δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες, ακολούθησε περίοδος αποχής δύο εβδομάδων, στη συνέχεια για άλλες δύο εβδομάδες ένα άλλο ρόφημα καταναλώθηκε (εικονικό φάρμακο – placebo). Οι ερευνητές μελέτησαν τον ύπνο των συμμετεχόντων σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της νύχτας, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της πολυυπνογραφίας για την αξιολόγηση της αποδοτικότητας του ύπνου, όπως, της έναρξης του ύπνου και της διάρκειάς του. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν, επίσης, ερωτηματολόγια που σχετίζονταν με τον ύπνο, τη κόπωση, τη κατάθλιψη και το άγχος. Επιπλέον, διενεργήθηκαν αιματολογικές εξετάσεις σε κάθε συμμετέχοντα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν το χυμό των ξινών κερασιών Montmorency το πρωί και το βράδυ ήταν σε θέση να κοιμούνται κατά μία ώρα περισσότερο κάθε νύχτα (μέσος όρος 84 λεπτά), σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν το εικονικό φάρμακο, και ο ύπνος τους έτεινε να είναι πιο αποδοτικός.

Τα ξινά κεράσια Montmorency, είναι μια φυσική πηγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι κόκκινες χρωστικές ουσίες του χυμού των ξινών κερασιών, γνωστές ως προανθοκυανιδίνες, παίζουν επίσης ρόλο. Αυτές οι φυσικές πολυφαινολικές ενώσεις βρίσκονται σε αφθονία στα ξινά κεράσια Montmorency. Στη μελέτη, ο χυμός των ξινών κερασιών βοήθησε να αυξηθεί η διαθεσιμότητα της τρυπτοφάνης, ένα απαραίτητο αμινοξύ και πρόδρομος ουσία της σεροτονίνης, η οποία βοηθά στον ύπνο. Ο χυμός έδειξε στα κύτταρα την αναστολή ενός ενζύμου (ινδολοαμίνη 2,3-διοξυγενάση) που προκαλεί την αποδόμηση της τρυπτοφάνης. Η αποδόμηση της τρυπτοφάνης αποτελεί γνωστό προγνωστικό δείκτη αϋπνίας και επίσης σχετίζεται με παρουσία φλεγμονής.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο μοναδικός συνδυασμός της μελατονίνης και της τρυπτοφάνης που περιέχουν τα ξινά κεράσια Montmorency είναι πιθανό να συμβάλλει με τα οφέλη του ύπνου. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πίνοντας ένα ποτήρι χυμό ξινού κερασιού πρωί και βράδυ μπορεί να αποτελεί καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο θεραπείας της αϋπνίας.

Πηγή: Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:59