search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:08
MENU CLOSE

Βεατρίκη και Βιργίλιος

17.06.2011 11:59
Βεατρίκη και Βιργίλιος - Media

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο με έντονα συμβολική διάθεση μιας και τους γνωστούς ομώνυμους ήρωες της Θείας Κωμωδίας του Δάντη «ερμηνεύουν» εδώ δυο… ταριχευμένα ζώα: μια μαϊμού κι ένα γαϊδούρι! Ο Χένρι, ήρωας του βιβλίου, είναι ένας συγγραφέας που κατάφερε να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο. Ωστόσο, οι σχέσεις του με τους εκδότες διαταράσσονται όταν τους προτείνει ένα έργο πρωτοποριακό, το οποίο και απορρίπτουν.

Γιαν Μαρτέλ
Μετάφραση: Μπελίκα Κουμπαρέλη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελ.: 231

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο με έντονα συμβολική διάθεση μιας και τους γνωστούς ομώνυμους ήρωες της Θείας Κωμωδίας του Δάντη «ερμηνεύουν» εδώ δυο… ταριχευμένα ζώα: μια μαϊμού κι ένα γαϊδούρι! Ο Χένρι, ήρωας του βιβλίου, είναι ένας συγγραφέας που κατάφερε να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο. Ωστόσο, οι σχέσεις του με τους εκδότες διαταράσσονται όταν τους προτείνει ένα έργο πρωτοποριακό, το οποίο και απορρίπτουν. Τότε, κυριευμένος από απογοήτευση, αποφασίζει να μεταναστεύσει. Στη νέα του πατρίδα βρίσκει ένα επάγγελμα τελείως άσχετο με τη συγγραφή. Γίνεται γκαρσόνι! Ωστόσο, ακόμα δέχεται διάφορες επιστολές από τους αναγνώστες του, τις οποίες διαβάζει και κατόπιν απαντά ξεχωριστά στην καθεμία. Τότε είναι που δέχεται και ένα αφήγημα του Φλομπέρ, το οποίο αναφέρεται σε έναν νοσηρό δολοφόνο άγριων ζώων. Μαζί με το αφήγημα αυτό, ο μυστηριώδης αποστολέας, που συμπτωματικά έχει το ίδιο όνομα με τον συγγραφέα – ήρωα, του στέλνει κι έναν διάλογο μεταξύ της Βεατρίκης και του Βιργιλίου. Στον διάλογο αυτό κυριαρχεί η προσπάθεια του Βιργιλίου να περιγράψει όσο το δυνατόν επαρκέστερα το σχήμα ενός αχλαδιού και το σημαντικότερο, τη γεύση του. Τέλος, ο ιδιόρρυθμος, όπως όλα δείχνουν, αποστολέας ζητά τη βοήθεια του συγγραφέα Χένρι, ο οποίος, παρακινούμενος από την περιέργεια, τον επισκέπτεται στη διεύθυνση που αναγράφεται στον φάκελο της επιστολής του. Εκεί, ο Χένρι βρίσκεται μπροστά σε μιαν αναπάντεχη έκπληξη: σ’ ένα τεράστιο όσο κι εφιαλτικά επαρκές εργαστήριο ταριχευμένων ζώων. Ο ταριχευτής είναι ένας ηλικιωμένος άντρας, ο οποίος ζητά από τον Χένρι να τον βοηθήσει να ολοκληρώσει το απόσπασμα του διαλόγου που του είχε στείλει στην επιστολή.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01