search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 01:36
MENU CLOSE

Φοβού το ΔΝΤ!

03.12.2009 12:27

Όλα αυτά φυσικά έχουν στρώσει το χαλί για την επίσκεψη του κλιμάκιου του ΔΝΤ στη χώρα μας, ώστε, με τη συνοδεία εμπει ρογνωμόνων της Κομισιόν, να περάσει από αυστηρό έλεγχο τον προϋπολογισμό του 2010.

Όλα αυτά φυσικά έχουν στρώσει το χαλί για την επίσκεψη του κλιμάκιου του ΔΝΤ στη χώρα μας, ώστε, με τη συνοδεία εμπει ρογνωμόνων της Κομισιόν, να περάσει από αυστηρό έλεγχο τον προϋπολογισμό του 2010.

Πρόκειται βέβαια για την προ γραμματισμένη ετήσια επίσκεψη του ΔΝΤ και όχι για αιφνιδιαστικό έλεγχο και υποστηρίζεται ότι το ΔΝΤ φέρεται να ζήτησε τα στελέ χη του να συνοδεύονται από αξι ωματούχους της Κομισιόν, ώστε να μην συνεχιστεί η κινδυνολογία περί αδυναμίας της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της…

Η ουσία πάντως είναι ότι το μικτό κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εγκα τασταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθούν η λεγόμενη «άσπρη τρύπα» (πλε ονάσματα) των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και οι οφειλές των νοσοκομείων.

Ανάλογο είναι το κλίμα και στις Βρυξέλλες, όπου χθες και προχθές ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin προκειμένου να πείσει τους ομολόγους του ότι η κυβέρ νηση διαθέτει την πολιτική βού ληση να ρίξει το έλλειμμα στο 9,1% του ΑΕΠ εντός του 2010.

Ο Παπακωνσταντίνου δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις για μεγαλύ τερη μείωση των δαπανών, με έμφαση στους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της υπαγωγής της ελληνικής οικονο μίας σε επιτήρηση με βάση το άρθρο 104 παράγραφος 8, ένα βήμα πριν από την υπαγωγή στη σκληρή επιτήρηση με βάση την παράγραφο 9 που αναμένεται να γίνει τον Φεβρουάριο.

Τότε οι Βρυξέλλες θα έχουν τη δυνατότητα να υποδείξουν συγκεκριμένα μέτρα στην ελληνική πλευρά και να παρακο λουθήσουν μάλιστα βήμα προς βήμα την αποτελεσματικότητα των ακολουθούμενων πολιτικών, ενώ τα πράγματα προβλέπεται να ζορίσουν περισσότερο και εξαι τίας της διαδοχής του Ισπανού κοινοτικού επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια από τον Φινλανδό Όλι Ρεν.

Η Φινλανδία εκφράζει τη σκληρή γραμμή εντός του συμ βουλίου και εμφανίζεται από τους πλέον ορθόδοξους εκφραστές του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς η δημοσι ονομική της θέση απέχει παρασάγγας από τα προβλήματα των περισ σότερων μελών της Ε.Ε. Περιμένατε λοιπόν ποτέ ότι θα νοσταλγού σαμε τον… Αλμούνια;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 01:02