search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:28
MENU CLOSE

Εγγύηση το… κούτελο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1937
06-10-2016
08.10.2016 03:00
kommata.jpg

 

Τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και πώς πήγαιναν στα ταμεία τους

Μπορεί η διάσημη φράση «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου να έγινε διάσημη ακριβώς επειδή έμεινε… στη μέση (στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός εξηγούσε ακριβώς πού, κατά τη γνώμη του, υπάρχουν αυτά τα λεφτά), ωστόσο τα γεγονότα έρχονται να τον «επιβεβαιώσουν». Αρκεί να σκεφτεί κάποιος τα… θαλασσοδάνεια των κομμάτων και τον τρόπο με τον οποίο πήγαιναν ταμείο. 
 
Είναι δηλαδή σαν ένας μισθωτός να εμφανιστεί μπροστά στον διευθυντή της τράπεζας και να ζητήσει δάνειο για σπίτι βάζοντας ως εγγύηση το… κούτελό του και τους μισθούς που θα εισπράξει. Αν και το παράδειγμα παραείναι απλοϊκό, εντούτοις δεν απέχει και πολύ από τον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα εξουσίας, εδώ και πολλά χρόνια, έπαιρναν δάνεια από το τραπεζικό σύστημα. Και όχι μόνο από το π.Μ. (προ Μνημονίου) τραπεζικό σύστημα, αλλά, όπως φαίνεται, και από το μ.Μ. (μετά Μνημόνιο).
 
Έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο τα πολιτικά κόμματα, κυρίως αυτά που κρατούσαν το τιμόνι της εξουσίας επί δεκαετίες, εξασφάλιζαν τον επιούσιον βάζοντας ως ενέχυρο τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, καθώς έχει μπει στην τελική ευθεία το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τον τρόπο δανεισμού κομμάτων και ΜΜΕ. 
 
Μέχρι στιγμής τη συζήτηση στην Επιτροπή μονοπώλησαν (σχεδόν) η… «φάμπρικα» και ο «αέρας» με τον οποίο οι ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης έπαιρναν παχυλά δάνεια. Στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ακούσουμε πολλά περισσότερα για τις τράπεζες και τις «μαύρες τρύπες» που χάσκουν στα χρηματοκιβώτια των πολιτικών κομμάτων και για το αν υπάρχει περίπτωση αποπληρωμής των ισχυρών τραπεζικών «ενέσεων» που έχουν λάβει τα προηγούμενα χρόνια. 
 
Τρέχα γύρευε
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κρατάει στα χέρια της η Εξεταστική Επιτροπή, οι συνολικές οφειλές των πολιτικών κομμάτων στις τράπεζες φτάνουν τα 418 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 402 εκατ. αποτελούν δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Κοινώς, από τα συνολικά 418 εκατ. ευρώ εξυπηρετούνται μόνο τα 16 εκατ. ευρώ. Μόλις… 400 εκατ. ευρώ (και κάτι ψιλά) είναι το συνολικό ποσό που οφείλουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες. Σε… πενηνταράκια, η σούμα γράφει 210,8 εκατ. ευρώ για τη Ν.Δ. και 189,6 εκατ. ευρώ για το ΠΑΣΟΚ. 
 
Υπάρχει περίπτωση αποπληρωμής; Ως απάντηση, ας κρατήσουμε τα λόγια του τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου στην προχθεσινή πολύωρη κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή. «Με τις σημερινές δημοσιονομικές δυσκολίες, με τη γενική αβεβαιότητα, η οποία έχει ανακατέψει και το πολιτικό σύστημα και τη δύναμη των κομμάτων κ.λπ., αυτά τα πράγματα είναι εκ των πραγμάτων επισφαλή» ήταν η προσεκτικά διατυπωμένη απάντησή του. 
 
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και μια ακόμη απάντηση που έδωσε ο Προβόπουλος όταν ρωτήθηκε από τα μέλη της Επιτροπής για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων, ειδικότερα αυτά που σχετίζονται με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε πως τα δάνεια δεν ήταν παράνομα, ωστόσο, κατά την άποψή του, ήταν λάθος η χορήγησή τους με εγγύηση τις μελλοντικές επιχορηγήσεις του 2020. «Το προβλεπτό μέλλον είναι μια κοινοβουλευτική θητεία τετραετής» επισήμανε ο Προβόπουλος αναφέροντας παράλληλα ότι, όταν τα δάνεια χορηγούνται με εγγύηση τις μελλοντικές επιχορηγήσεις για το 2020, αυτές δεν μπορούν να θεωρούνται προβλέψιμες. 
 
Για την ώρα αξίζει να σημειώσουμε ότι η ποινική δίωξη που άσκησε πρόσφατα ο εισαγγελέας για τα αδικήματα της απάτης και της απιστίας εις βάρος του πρώην υπευθύνου των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου αποτελεί «πονοκέφαλο» για την Εξεταστική, καθώς ένας κρίσιμος μάρτυρας για όσα διερευνά η Επιτροπή σχετικά με τις δανειοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων μπορεί να επικαλεστεί το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος και να αρνηθεί να καταθέσει στην Επιτροπή.
 
Στο φουλ
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει αναμμένες «στο φουλ» τις μηχανές της σκληρής αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση και έξω από τις «στενές γραμμές» των συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής. 
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιλέγει να αλλάξει φάση και από την κατάσταση «υψηλοί τόνοι για τη διαπλοκή» να περάσει σε εκείνη του «εκρηκτικού κλίματος». Το κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρεί ότι αποτελεί «προνομιακή» ατζέντα του η συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, καθώς πιστεύει ότι δεν μπορεί να δεχτεί πλήγματα το «ηθικό πλεονέκτημα» που διατηρεί η κυβέρνηση έναντι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, των οποίων οι κυβερνήσεις εξέθρεψαν τα προηγούμενα χρόνια τη διαπλοκή. 
 
Για «θράσος» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρόσφατη «κονταρομαχία» στη Βουλή, τονίζοντας πως «δεν είμαστε όλοι το ίδιο». 
Πατώντας σε αυτά τα χνάρια οδηγούμαστε, την προσεχή Δευτέρα, στη «μάχη» της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά. 
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, ψάξτε πρώτα στα δικά σας βιβλία. Δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ δάνεια χωρίς εγγυήσεις. Η Ν.Δ. χρωστάει 200 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα το ΠΑΣΟΚ. Ό,τι και να κάνετε, οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν από το ταμείο και θα πληρώσουν» ήταν τα λόγια του Τσίπρα προς τον Μητσοτάκη. 
 
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μεταφέρει στην κοινοβουλευτική αρένα το κλίμα, την ατμόσφαιρα και κυρίως τη συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, η οποία από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα διεξάγεται μόνο στα τηλεοπτικά στούντιο με αφορμή τον διαγωνισμό αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην «πιστολιά» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα. 
Ας ετοιμαστούμε για πόλεμο αυτήν τη φορά… 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:27