search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:34
MENU CLOSE

«Φτιάχνει» τη Ν.Δ. στα μέτρα του

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1937
06-10-2016
10.10.2016 03:00
mits-18.jpg

Υπό το πρίσμα των ευνοϊκών δημοσκοπήσεων ο Κυριάκος επιχειρεί αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό

Μια υπόγεια, παρασκηνιακή, αλλά δυναμική χειρουργική επέμβαση στην πολιτική γεωγραφία της Ν.Δ. επιχειρεί αθόρυβα και υπό την ευωχία των δημοσκοπήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
 
Την ίδια ώρα προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από τον νεοφιλελευθερισμό αλλα και να υπονομεύσει την ήπια γραμμή της εθνικής συνεννόησης, πιέζοντας για εδώ και τώρα εκλογές. Στο ζήτημα αυτό, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με το μέτωπο των «προθύμων» στην εφαρμογή των μνημονίων και έναν εσμό συμφερόντων, που δεν επιθυμούν να αλλάξει τίποτα στη χώρα. 
 
Μέσα από το μητρώο στελεχών που διαφήμισε μια μόλις μέρα πριν από τους εορτασμούς για τα 42 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας θέλει να εμφανίσει στις επόμενες εκλογές μια νέα γενιά στελεχών, που δεν θα έχουν αναφορά στους «βαρόνους» του κόμματος. 
 
Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν αποτόλμησε τη μείζονα ρήξη με το καραμανλικό κατεστημένο και το σαμαρικό σύστημα εντός της Ν.Δ., την ώρα που δεν εμπιστεύεται τους φύλακες της Ντόρας, επιχειρεί μέσα από την εξουσία που του παρέχουν οι ευνοϊκές, συστημικές δημοσκοπήσεις να φτιάξει ένα νέο κόμμα, με τη σταδιακή αποδρομή στελεχών, βουλευτών και πολιτευτών που αντλούν δύναμη από τα μεγάλα νεοδημοκρατικά τζάκια και θα έχουν αναφορά μόνο στον ίδιο. 
 
Πλατφόρμα
Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζοντας το μητρώο στελεχών, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέσει βιογραφικά και κατόπιν θα περνά από συνέντευξη προκειμένου να καταχωριστεί στα κομματικά κατάστιχα, διευκρίνισε ότι το άνοιγμα του κόμματος δεν αφορά μόνο νέους ηλικιακά, αλλά και νέους σε ιδέες. 
Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία μπορούν, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, να γίνουν δεκτοί στο κόμμα στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους (Ποτάμι, Δράση, πρώην πασόκοι) και να επιτελεστεί έτσι το άνοιγμα που επιθυμεί ο Μητσοτάκης χωρίς να κατηγορηθεί για πολιτική λεηλασία άλλων χώρων, αφού είναι μια ανοιχτή εθελοντική διαδικασία. 
 
Όπως ανακοινώθηκε, τα στελέχη που θα κριθούν κατάλληλα για αξιοποίηση θα περάσουν από επιμορφωτικά σεμινάρια προκειμένου να προετοιμάζονται για πολιτική δράση. 
Το ζήτημα είναι ότι το μητρώο στελεχών, που θα συμβάλει στην ανανέωση των ψηφοδελτίων, παρά την εσωτερική αναστάτωση που προκάλεσε, δεν μοιάζει να δημιουργεί σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα, παρότι διαμηνύθηκε στους κλασικούς πολιτευτές ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα βρουν θέση στα υπό κατάρτιση ψηφοδέλτια. 
 
Οι μόνοι που μοιάζουν βέβαιοι είναι οι νυν βουλευτές, τους οποίους φρόντισε να καθησυχάσει ότι θα περιληφθούν αυτοδίκαια στα ψηφοδέλτια. 
Είναι δεδομένο, όπως παρατηρούν έμπειροι κοινοβουλευτικοί, πως αν τέτοιες κινήσεις επιχειρούνταν σε άλλη περίοδο, θα είχαν σηκώσει μεγάλο κουρνιαχτό, αλλά η φόρα των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν να επιδοκιμάζετε από το κομματικό ακροατήριο η στάση του Μητσοτάκη, έχουν αποθαρρύνει όσους θα ήθελαν να διαφωνήσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε δύο εβδομάδες ο Κυριάκος κατόρθωσε να έχει όλους τους εν ζωή προέδρους της Ν.Δ. στο ακροατήριο να τον χειροκροτούν. Και μπορεί ο Καραμανλής για πλάκα να διαμαρτύρεται ότι εδώ και πέντε χρόνια χειροκροτεί αρχηγούς και βαρέθηκε, αλλά οι Σαμαράς και Μεϊμαράκης είναι εμφανές ότι το κάνουν με μεγάλη απροθυμία. 
 
Ένταση
Ο Μεϊμαράκης, ωστόσο, επιχειρεί ακόμη να συντηρήσει τις εσωκομματικές του αναφορές και σε δήλωσή του για τα 42 χρόνια της Ν.Δ. κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική γραμμή από την επίσημη κομματική, κάνοντας λόγο για εθνική συνεννόηση. Είναι γεγονός ότι, παρά τις προσπάθειες, η ένταση με τον Μεϊμαράκη υπάρχει ακόμη, παρά το γεγονός ότι συναντήθηκαν πρόσφατα. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αραιώσει τις εμφανίσεις του στη Βουλή. 
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, προφανώς ενοχλημένος από την έντονη διαφοροποίηση Μεϊμαράκη, άδραξε την ευκαιρία και μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για εδώ και τώρα εκλογές. «Οι δυνατότητες της Ελλάδας είναι μεγαλύτερες από αυτές του κ. Τσίπρα και της μοιραίας παρέας του. Το λέμε λοιπόν καθαρά: Η ανάκαμψη της Ελλάδας περνάει μέσα από την εκλογική και ιδεολογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό παλεύουμε! Δημιουργούμε ένα δημοκρατικό μέτωπο ευθύνης. Ενώνουμε όλους τους Έλληνες, χωρίς διακρίσεις. Τα μάτια και οι προσδοκίες των πολιτών είναι στραμμένα πάνω μας. Εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό με τη συμφωνία αλήθειας. Μια συντεταγμένη στρατηγική, έναν μελετημένο και συνεκτικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση με επίκεντρό του τις νέες δουλειές», είπε χαρακτηριστικά. 
 
Πέρα όμως από τη ρητορική και τις επιθέσεις, στη Ν.Δ. αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις διαπιστώνουν ότι οι επιδόσεις τους μοιάζει να έχουν πιάσει οροφή που δεν ξεπερνά το 28%. Δύο είναι τα σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν. Από τη μια το γεγονός ότι η αυτοδυναμία μοιάζει να είναι όνειρο απατηλό, αφού τα όσα λέει ο Κυριάκος δεν φαίνεται να συγκινούν ένα μεγάλο τμήμα απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη υπάρχει ένα 30% των πολιτών που εμφανίζεται εντελώς απογοητευμένο από το πολιτικό προσωπικό της χώρας και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Μάλιστα ομάδα συνεργατών του Μητσοτάκη, με επικεφαλής τον σύμβουλό του Τάκη Θεοδωρικάκο, επεξεργάζεται τα στοιχεία και ετοιμάζει μια επικοινωνιακή στρατηγική με την οποία θα επιχειρηθεί η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς και ειδικά στο πρόσωπο του προέδρου της Ν.Δ. 
Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται και η «συμφωνία αλήθειας», όπως λέγονται οι δεσμεύσεις του Κυριάκου απέναντι στους πολίτες, ενώ ο ίδιος επαναλαμβάνει συχνά ότι δεν πρόκειται να υποσχεθεί τίποτα που δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει. 
 
Προχτές επιχείρησε να… ξεφοβίσει νοικοκυραίους προσπαθώντας να αποτινάξει από πάνω του τη «ρετσινιά» του νεοφιλελεύθερου. «Ο κ. Τσίπρας μιλάει για νεοφιλελευθερισμό, ενώ δεν υπάρχει κόμμα στην Ελλάδα που να τον υιοθετεί» είπε δειλά – δειλά. Η αποστροφή αυτή μπορεί να προκάλεσε θυμηδία σε κάποια στελέχη, αλλά  δεν ηχεί καθόλου πειστική. 
Πάντως,  παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι εκλογές θα γίνουν το μακρινό 2019, ο Μητσοτάκης αρχίζει την «προεκλογική» του εκστρατεία από την Αιτωλοακαρνανία, με την αυριανή περιοδεία του. Υπάρχει πάντως το ενδεχόμενο οι κάλπες που προσδοκά για τους επόμενους μήνες να αποδειχθούν ανεμόμυλοι…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:26