search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:48
MENU CLOSE

Αποχώρησαν από το ΠΡΑΤΤΩ 14 στελέχη: Μετατραπήκαμε σε ένα «άλαλο» κυβερνητικό παράρτημα

07.10.2016 07:06
ΠΡΑΤΤΩ: Εκδήλωση τη Δευτέρα για «Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης» - Media

Mε αιχμές κατά της κυβέρνησης αποχωρούν από την Πολιτική Κίνηση Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ», δεκατέσσερα στελέχη  καθώς καταγγέλλουν ότι μετατράπηκε σε ένα «άλαλο» κυβερνητικό παράρτημα – παρακολούθημα της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., έχοντας αναγάγει τον κυβερνητισμό από μέσο σε σκοπό. Επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ, υπενθυμίζεται ότι είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ μέλος είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Όπως αναφέρουν τα παραιτηθέντα στελέχη εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια τους, η ψήφιση σταθερών μνημονιακών μέτρων που ενισχύουν την «αποικιοποίηση» της χώρας, αποτελούν χτύπημα στον πυρήνα της πολιτικής του πρότασης και «αποκαθήλωση» της πολιτικής και ιδεολογικής «ψυχής» του, αφού το «ΠΡΑΤΤΩ» εισήγαγε στον δημόσιο πολιτικό διάλογο την έννοια της χώρας ως «αποικίας χρέους».

Οι εξελίξεις με τη σταδιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακή συνιστώσα, η δημιουργία –με την ψήφιση σχετικών νόμων – μόνιμων μνημονιακών μηχανισμών αποικιοκρατικής αντίληψης, που παγιώνουν τη θέση της χώρας ως «μόνιμου διεθνούς πειραματόζωου» και ως ιδιότυπης «αποικίας χρέους» του Βερολίνου και πάνω απ’ όλα η έλλειψη στρατηγικής απεγκλωβισμού της από τη θηλιά της λιτότητας και η έλλειψη παραγωγικού σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας και προοπτικής για ένα νέο, δίκαιο κοινωνικό μοντέλο, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στην χώρα. Η συνεχιζόμενη φτωχοποίηση των Ελλήνων, η εκποίηση του δημοσίου πλούτου της χώρας, η διατήρηση ή και η αύξηση του χρέους, η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της και το γεγονός, πως η κλεπτοκρατική ελληνική ολιγαρχία παραμένει ουσιαστικά αλώβητη, δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους και αμέτοχους.

Το ζητούμενο για τον λαό, που ήταν η συγκρότηση κυβέρνησης Σωτηρίας, κατέληξε σε μία ακόμα κυβέρνηση μνημονιακής «ομηρίας».

Η συμμετοχή του «ΠΡΑΤΤΩ» στην κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. έγινε, μεν, με καλές προθέσεις, πλην, όμως, αυτό αποτέλεσε την αιτία της πολιτικής αποδυνάμωσής του ως αυτόνομης πολιτικής συλλογικότητας. Ο στείρος «κυβερνητισμός» επικράτησε τελικά της πολιτικής και ιδεολογίας και η κριτική απωθήθηκε, με την εμφάνιση μιας ιδιότυπης αντιδημοκρατικής αντίληψης στην εσωτερική του λειτουργία.

Εκτιμούμε, ότι η λύση για τον συνεχιζόμενο «κατήφορο» της πατρίδας, είναι πλέον η συγκρότηση ενός νέου πολιτικού υποκειμένου από τα σπλάχνα της κοινωνικής οργής και από πολιτικό προσωπικό, που δεν θα είναι ενταγμένο στα «πελατειακά» υπάρχοντα δίκτυα, που σχηματίσθηκαν κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης και αφορούν σχεδόν το σύνολο του σημερινού πολιτικού προσωπικού. Πολιτικό προσωπικό, που θα αποποιηθεί εκ προοιμίου τα ιδιαίτερα προσωπικά προνόμια και την ατιμωρησία, που θα έχει την εμπειρία της παραγωγικής διαδικασίας, τη γνώση, την προοδευτική και πατριωτική συνείδηση, αλλά και τον ρεαλισμό και θα συμπλέει με την κοινή λογική, για την έξοδο από την Αναγέννηση της Ελλάδας.

Μάλιστα όπως αναφέρουν στην πολιτική δήλωση τους στην οποία εξηγούν τους λόγους αποχώρησης τους από το ΠΡΑΤΤΩ επισημαίνουν πως δεν θα απομακρυνθούν από τα πολιτικά τεκταινόμενα, αλλά θα δημιουργήσουν ένα νέο πολιτικό κίνημα “από τα σπλάχνα της κοινωνικής οργής και από πολιτικό προσωπικό, που δεν θα είναι ενταγμένο, με τον έναν ή άλλο τρόπο, στα «πελατειακά» και κρατικά υπάρχοντα δίκτυα”.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πολιτική τους δήλωση: “Η αποχώρησή μας αυτή, όμως, δεν σημαίνει και παραίτηση και απαλλοτρίωση από τις πολιτικές και ιδεολογικές του αρχές, από τις σημαντικές προγραμματικές του θέσεις και από το κεντρικό του αίτημα που ήταν η δημιουργία ενός πραγματικού αντιμνημονιακού, προοδευτικού Μετώπου Σωτηρίας και ανασυγκρότησης της χώρας, κάτι που παραμένει και σήμερα το μεγάλο αίτημα, μετά την μνημονιακή «μετάλλαξη» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και την παράσυρση σ’ αυτήν και μικρότερων πολιτικών κινήσεων, που συμπορεύονται μαζί του, όπως το «ΠΡΑΤΤΩ».

Για τον λόγο αυτό, δηλώνουμε ότι θα αγωνισθούμε ως ενεργοί πολίτες, για τις ιδέες και τις αρχές της πατριωτικής Αριστεράς, μαζί με τις άλλες αντιμνημονιακές προοδευτικές, πατριωτικές δυνάμεις, που θα προέλθουν από τα «σπλάχνα» της κοινωνικής συνείδησης και οργής, για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την πραγματική αναγέννησή της.

Εκτιμούμε, ότι η λύση για τον συνεχιζόμενο «κατήφορο» της πατρίδας, είναι πλέον η συγκρότηση ενός νέου πολιτικού υποκειμένου από τα σπλάχνα της κοινωνικής οργής και από πολιτικό προσωπικό, που δεν θα είναι ενταγμένο, με τον έναν ή άλλο τρόπο, στα «πελατειακά» και κρατικά υπάρχοντα δίκτυα, που σχηματίσθηκαν κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης και αφορούν σχεδόν το σύνολο του σημερινού πολιτικού προσωπικού και εποικοδομήματος. Πολιτικό προσωπικό, που θα αποποιηθεί εκ προοιμίου τα ιδιαίτερα προνόμια του ατομικού πλούτου και της ατιμωρησίας, που θα έχει την εμπειρία της παραγωγικής διαδικασίας, τη γνώση, την προοδευτική και πατριωτική συνείδηση, αλλά και τον ρεαλισμό και θα συμπλέει με την κοινή λογική.

Τα μέλη και στελέχη του «ΠΡΑΤΤΩ»:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΙΜΟΣ (μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΠΡΑΤΤΩ)

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΙΔΗΣ (μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΠΡΑΤΤΩ)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΜΑΝΙΔΗΣ (μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΡΑΤΤΩ)

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΙΛΟΓΛΑΝΙΔΗΣ (μέλος Συντονιστικής Επιτροπής του Παραρτήματος ΠΡΑΤΤΩ Νέας Ιωνίας)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΕΚΟΣ (μέλος Συντονιστικής Επιτροπής του Παραρτήματος ΠΡΑΤΤΩ Νέας Ιωνίας)

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (μέλος Συντονιστικής Επιτροπής του Παραρτήματος ΠΡΑΤΤΩ Νέας Ιωνίας)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΞΕΝΟΣ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΛΟΓΛΑΝΙΔΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΕΒΡΕΝΕΖΟΓΛΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ ΣΑΡΡΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΤΑΡΑΣ

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01