search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:22
MENU CLOSE

Στη Ν.Δ. κάνουν… ταμείο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1938
13-10-2016
15.10.2016 03:00
mits_0-13.jpg

 

Ικανοποιημένοι οι «γαλάζιοι» από τη στάση του Κυριάκου στη συζήτηση στη Βουλή για τη διαθφορά

Μπορεί η κοινωνία να αντιδρά παθητικά στις πολιτικές κορώνες γύρω από τη διαπλοκή και να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δύσκολη καθημερινότητά της, όμως τα κόμματα «κάνουν ταμείο» αυτές τις μέρες μετά και τη σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά. 
 
Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πασιφανές ότι κέρδισε τις εντυπώσεις στη σύγκρουση της Δευτέρας, στη Ν.Δ. δείχνουν ικανοποιημένοι για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 
Επισημαίνουν ότι τα κέρδη είναι πολλαπλά, αφού ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε στη συζήτηση να ανοίξει όλα τα επιχειρήματα και ό,τι έχει να καταλογίσει εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη καίγοντας πολύ νωρίς αντιπολιτευτικές κορώνες. 
Σημειώνουν επίσης ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για πρώτη φορά εμφανίστηκε τόσο συμπαγής και ενθουσιωδώς υποστηρικτική στον νέο πρόεδρό της. Αποδίδουν το έντονο χειροκρότημα και τη μαζική παρουσία στο γεγονός ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Κυριάκος έδωσε προοπτική εξουσίας στο κόμμα του. 
 
Επίσης οι πιο σκληροί δεξιοί είναι ικανοποιημένοι, αφού για πρώτη φορά είδαν τον Μητσοτάκη να επιτίθεται με τόση σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «είσαι ψεύτης, χυδαίος, συκοφάντης», που φαίνεται ότι τον ενόχλησαν σφόδρα, αφού επ’ αυτών απάντησε σε όλη την τριτολογία του. 
Ωστόσο προσεκτικοί παρατηρητές επισήμαναν την απουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Ο προηγούμενος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απουσίαζε αιτιολογημένα, αφού μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη και βουλευτές από όλα τα κόμματα ήταν στο Παρίσι για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης. 
 
Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έσπευσε να εκμεταλλευτεί την απουσία Σαμαρά προκειμένου να διαβάσει από το βήμα της Ολομέλειας και να καταθέσει στα πρακτικά δημοσιεύματα του σάιτ Antinews, τα οποία εμπλέκουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όλη την οικογένεια στο σκάνδαλο Siemens, βολές που επί της ουσίας έμειναν αναπάντητες. 
 
«Χαριστική βολή»
Η πόλωση και η ανταλλαγή χαρακτηρισμών που επικράτησαν στη συζήτηση αυτήν αποτελούν για τη Ν.Δ. τη «χαριστική βολή» στις όποιες τυπικές σχέσεις αβρότητας υπήρχαν μεταξύ των δύο πολιτικών, επισημαίνουν από την Πειραιώς και από εδώ και μπρος, όπως λένε, θα επικρατήσει «σκληρό ροκ» από την πλευρά της Ν.Δ. 
 
Στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν ότι μέρα με τη μέρα αποδομούν το φυσικό επικοινωνιακό χάρισμα του πρωθυπουργού προσδίδοντάς του επίθετα όπως «λαοπλάνος», «ψεύτης», «λαϊκιστής». Στην Πειραιώς επιμένουν ότι ο Τσίπρας παραπλάνησε τον λαό και όσα λέει κατά της Ν.Δ. και προσωπικά του αρχηγού της αποτελούν λάσπη στον ανεμιστήρα και συνωμοσιολογία με την οποία υφάρπαξε την εξουσία. 
Παρά το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν απάντησε επί της ουσίας στα καυτά και υπαρκτά ερωτήματα που του έθεσε ευθέως ο Τσίπρας, όπως οι σχέσεις του με τη Siemens, η δανειοδότηση του «Κήρυκα Χανίων» και της Ν.Δ. και άλλα πολλά, στο Μοσχάτο εκτιμούν ότι όλα αυτά δεν δημιουργούν πρόβλημα και ότι πολύ νωρίς ο Κυριάκος κατόρθωσε να θεωρείται εν αναμονή πρωθυπουργός. 
 
Συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας επιμένουν ότι ο Μητσοτάκης, παρότι ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους, δεν παρασύρθηκε στο «παιχνίδι», δεν μπήκε σε μια λογική απολογίας του παρελθόντος του και κατέθεσε δεσμευτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς. 
 
Δεν μπορεί
Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι σκληραίνει συνεχώς τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ελέγξει το κόμμα του. Η θετική στάση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου να συμμετάσχουν – παρά το απαγορευτικό που έβγαλε το κόμμα – στην επιτροπή φορέων που θα συμβάλουν σε προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος με τη θεσμική τους ιδιότητα προκάλεσε κύματα οργής.
 
Ήταν προτιμότερο η Ν.Δ., λένε έμπειροι πολιτικοί, αντί να αφήνει να διαρρέουν η οργή Μητσοτάκη και εισηγήσεις για διαγραφές δύο εξεχόντων κοινωνικών και κομματικών στελεχών, να αποδεχτεί την Επιτροπή και να πιέσει για μεγαλύτερη εκπροσώπηση, ώστε να κάνει κόντρα ρελάνς στην κυβέρνηση και στις επικοινωνιακές επιδιώξεις Τσίπρα. 
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν χθες ότι ο Τσίπρας και η κυβέρνηση συστηματικά παρελθοντολογούν εμπλέκοντας πραγματικά στοιχεία με πολλά ψέματα, διαστρέφουν τα πραγματικά αίτια και τις συνθήκες με την επίκληση θεωριών συνωμοσίας, ενώ αυτοί κοιτάζουν μπροστά. 
 
Γι’ αυτό επιμένουν ότι στη συζήτηση στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, ενώ ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του που τον ακολούθησαν στο βήμα δεν είπαν λέξη για τα θεσμικά μέτρα που χρειάζονται θεωρώντας ότι ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργεί νέα εστία διαπλοκής, αποτελεί πανάκεια. 
Στο Μοσχάτο επισημαίνουν ότι αναμένουν η απόφαση του ΣτΕ να δικαιώσει τις διαμαρτυρίες και τις ενστάσεις τους για την πλήρη παράκαμψη και περιφρόνηση του ΕΣΡ με τον νόμο Παππά και τονίζουν ότι το πλήρες αδιέξοδο στην πολιτική της κυβέρνησης θα διαπιστωθεί εύγλωττα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017. 
 
Κρίνουν δε εξευτελιστική τη διαδικασία της διάσπασης των δόσεων από την υποδόση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία οφείλεται σε κυβερνητική αβελτηρία, που μοιάζει για μια ακόμη φορά να εξαντλεί την υπομονή των Ευρωπαίων εταίρων. 
 
Οικογενειοκρατία
Πάντως, μπορεί σε επίπεδο διακομματικής αντιπαράθεσης τα στελέχη της Ν.Δ. να δηλώνουν ικανοποιημένα, αλλά σε εσωτερικό επίπεδο η όποια εκσυγχρονιστική – ανανεωτική ιδέα μοιάζει να προσκρούει στη δύναμη της παράδοσης και την ξεπερασμένη αντίληψη της πλειονότητας του πολιτικού προσωπικού. 
 
Το Μητρώο Στελεχών, το οποίο πανηγυρικά ανακοίνωσε πριν από μια εβδομάδα ο Μητσοτάκης ως λύση ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού της κόμματος, φαίνεται να προσκρούει στη γνωστή πρακτική της οικογενειοκρατίας. 
Ο ίδιος ο Μητσοτάκης, προϊόν της οικογενειοκρατίας, έχει δηλώσει ότι θα την καταπολεμήσει. Ωστόσο τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν πληροφορίες για μια σειρά από κόρες, γιους, ξαδέλφια και ανιψιούς, που προωθούνται στα ψηφοδέλτια της συντηρητικής παράταξης, κονιορτοποιώντας στην πράξη τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για αξιοκρατία και άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και σε ανθρώπους χωρίς κομματικές πλάτες. 
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, επειδή η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης από τη Ν.Δ. είναι μεγάλο δέλεαρ, πιέσεις για την είσοδο στα ψηφοδέλτια ασκούν πολλοί και διάφοροι:
 Ενδιαφέρον για τη Β’ Αθήνας δείχνουν η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του πρώην υπουργού Νίκου Γκελεστάθη, και η Ντόρα Πάλλη, κόρη της Φάνης Πάλλη – Πετραλιά.
 Στην Α’ Πειραιά υποψήφιος φέρεται να είναι ο Γιάννης Μελάς, γιος του πρώην βουλευτή Τάκη Μέλα. 
 Στη Β’ Πειραιά όλα δείχνουν ότι κατεβαίνει ο Παναγιώτης Τραγάκης, γιος του Γιάννη Τραγάκη.
 Στην Αιτωλοακαρνανία ακούγεται ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, γιος του πρώην υφυπουργού Εργασίας Νίκου Αγγελόπουλου. 
  Στην Αρκαδία θέση στο ψηφοδέλτιο διεκδικεί η Εύη Τατούλη, κόρη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη.
 Στην Άρτα ακούγεται ο Δημήτρης Κονταξής, γιος του πρώην βουλευτή του νομού Θανάση Κονταξή.
 Στη Στερεά Ελλάδα ακούγεται και ο δικηγόρος Θανάσης Κόκκινος, γιος του Βασίλη Κόκκινου, επίτιμου προέδρου του Αρείου Πάγου.
 Στα Χανιά ερωτηματικό παραμένει το τι θα κάνει ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αφού ενδέχεται τελικά να κατέβει ο ανιψιός του και περιφερειακός σύμβουλος, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. 
 
Πάντως, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αξιοποιεί την ενασχόληση του ΣΥΡΙΖΑ με το συνέδριό του προκειμένου να ταξιδέψει αυτήν την εβδομάδα στις ΗΠΑ. Αφορμή οι δύο διαλέξεις στα πανεπιστήμια Harvard (Kennedy School of Government), Tufts Fletcher School, όπου και η έδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής», και Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ενώ το Σάββατο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να έχει επαφές με επενδυτές και εκπροσώπους της ομογένειας, αλλά και συνάντηση γνωριμίας με μέλη του διευθυντικού επιτελείου των «New York Times».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:22