search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:36
MENU CLOSE

Φυγόκεντρες δυνάμεις ταλανίζουν το Ποτάμι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1939
20-10-2016
23.10.2016 03:00
theo-1.jpg

 

Εκτός Κ.Ο. και με το βλέμμα στραμμένο προς τα δεξιά ο Ιάσων Φωτήλας

Δίνες, πολλές δίνες τις τελευταίες μέρες στο Ποτάμι, του οποίου η δημοσκοπική εξαέρωση δημιούργησε τάσεις φυγής. Μετά τον Χάρη Θεοχάρη, εκτός της Κ.Ο. έμεινε και ο υπερκινητικός Ιάσων Φωτήλας, ο οποίος θεωρεί ότι έχοντας αντισυριζικά εύσημα θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια σχετικά άνετη πολιτική καριέρα στη Νέα Δημοκρατία. 
 
Το θέμα Φωτήλα έχει προκαλέσει αναστάτωση και στη Νέα Δημοκρατία, αφού από τη μια κλυδωνίζεται η καλή σχέση Θεοδωράκη – Μητσοτάκη, όπως σφυρηλατήθηκε το καλοκαίρι με τη μεσολάβηση της Ντόρας στην πατρώα (όλων) κρητική γη, αφετέρου υπάρχει σφοδρή αντίδραση των κομματικών στελεχών στην Πάτρα από την ενδεχόμενη μεταγραφή Φωτήλα. 
 
Μια ραδιοφωνική συνέντευξή του τη Δευτέρα, στην οποία επανέλαβε – με μεγαλύτερη έμφαση είναι αλήθεια – την πάγια θέση του για προγραμματική συνύπαρξη του Ποταμιού με τη Ν.Δ., προκάλεσε κύματα οργής στη Σεβαστουπόλεως. 
Μιλώντας στον Βήμα FM είπε ότι η μόνη επιλογή που έχει μείνει στο Ποτάμι για να επιβιώσει εκλογικά είναι να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε κύματα οργής στα κεντρικά του Ποταμιού, αφού, όπως λένε στις επίσημες συσκέψεις, εμφανίζεται πάντα κομματικός και σημείωναν ότι στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τα μέλη του Πολιτικού Σχεδιασμού (μετέχει και στα δύο όργανα) όχι μόνο δεν είπε τίποτα σχετικό, αλλά συμφώνησε και με την αυτόνομη γραμμή του κόμματος.
 
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, που δεν παρεμβαίνει δημόσια για να αντιδικήσει με βουλευτές ή στελέχη του, ανέθεσε στον πιστό του γραμματέα Οργανωτικού Παντελή Αβραμίδη να απαντήσει στον βουλευτή Αχαΐας: «Προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι είμαστε στο 2016. Οι υποσχέσεις, οι εξαγορές και όλες αυτές οι παλαιοκομματικές πρακτικές, τους εκθέτουν και δεν θα γίνουν ανεκτές από την κοινωνία. Είναι γνωστές οι πιέσεις στελεχών των ‘‘παλαιών κομμάτων’’ προς περιφερειακά αλλά και κεντρικά στελέχη του Κινήματός μας. Τις αντιμετωπίζουμε με ανεκτικότητα», δήλωσε ο Παντελής Αβραμίδης.
 
Ο στόχος της δήλωσης ήταν διπλός. Από τη μια να σταματήσει τις όποιες συζητήσεις μεταξύ του βουλευτή και της Ν.Δ. και από την άλλη να επιχειρήσει να «διασώσει» τον Φωτήλα που λοξοδρόμησε επιτιμώντας τον. Ο ίδιος στη συνέντευξή του είχε ήδη φροντίσει να πει ότι δεν έχει κάνει καμία συζήτηση με τη Ν.Δ.: «Το σκέφτομαι αν θα πάω, διαψεύδω όλα τα δημοσιεύματα που λένε ότι έκλεισα, έκανα, έρανα, δεν υπάρχουν όλα αυτά. Το Ποτάμι δεν μου δίνει την επιλογή που εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να κάνει. Δεν υπάρχει κάποια πρόταση, δεν μπορώ να χτυπάω πόρτες», είπε όντας ακόμη βουλευτής του Ποταμιού, ζητώντας ουσιαστικά ανοιχτά να τον καλέσει η Νέα Δημοκρατία επισήμως. 
 
Κατηγορίες
Μάλιστα έχοντας αποφασίσει να διακόψει πλήρως τους δεσμούς του απάντησε στις αιχμές Αβραμίδη, κατηγορώντας τον για λάσπη εναντίον του: «Σε καμία δε περίπτωση η λάσπη δεν πρόκειται να με σταματήσει από το να εκφράζω τις απόψεις και την αγωνία μου για την πορεία της χώρας και του Κινήματός μας. Θέλω να κάνω σαφές και ξεκάθαρο ότι δεν έχω υποστεί καμία πίεση, δεν έχω δεχτεί καμία πρόταση, καμία υπόσχεση για κανένα αντάλλαγμα από κανέναν. Προφανώς δε ούτε και από τη Ν.Δ. Ο σύντροφος Παντελής καλό θα ήταν να θυμάται ότι σαν γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος αντί να αναλώνεται σε ασκήσεις λάσπης, θα ήταν πιο χρήσιμο να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και να οργανώνει συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου το κόμμα μας να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει πέσει.
 
Όσον αφορά το ποιος εκτίθεται είναι ξεκάθαρο ότι δεν εκτίθεται αυτός που λαμβάνει τη λάσπη, αλλά αυτός που την πετάει», δήλωσε χτες ο Φωτήλας. Και λίγο πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους και δημοσιοποιηθεί η εκδίωξή του από την Κ.Ο. του Ποταμιού, ο Παντελής Αβραμίδης απάντησε ότι όσο κι αν είναι φρέσκο το κόμμα «δεν τρώει κουτόχορτο»: «Όταν ένας βουλευτής, μέλος μάλιστα του Πολιτικού Συμβουλίου, τη μια μέρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υποστηρίζει ότι το Κίνημα πρέπει να βαδίσει ενωμένο χωρίς διαφοροποιήσεις και την άλλη μέρα, αφού πρώτα συναντά συγκεκριμένα στελέχη της Ν.Δ., δηλώνει ότι ‘‘σκέφτομαι να πάω στη Ν.Δ.’’, τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας», αντέτεινε ο Αβραμίδης και ακολούθησε η διαγραφή από την Κ.Ο. του Ποταμιού, την οποία υπογράφει ο Σταύρος Θεοδωράκης. 
 
«Καταρρέει»
Σχολιάζοντας χτες το πρωί στον ΣΚΑΪ τη διαγραφή του ο ίδιος τόνισε ότι το Ποτάμι καταρρέει: «Η πραγματικότητα είναι ότι όλες οι δημοσκοπήσεις απλά ήρθαν να μας επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι εισπράτταμε, ούτως ή άλλως εδώ και καιρό, ότι το Ποτάμι καταρρέει. Μας ξεπέρασαν ακόμα και τα περιθωριακά κόμματα».
 
Το ενδεχόμενο, ωστόσο, μια νέας καριέρας στη Ν.Δ. δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, τουλάχιστον όχι στην Αχαΐα, όπου τα τοπικά στελέχη μάλλον δεν θέλουν να ακούσουν για ένταξη στα ψηφοδέλτιά του. Το θέμα Φωτήλα γενικά δημιουργεί κλυδωνισμούς στην όποια συνεννόηση υπήρξε μεταξύ Θεοδωράκη – Μητσοτάκη, αφού από τη Σεβαστουπόλεως μιλάνε ολοφάνερα για απόπειρες εισοδισμού και επηρεασμού βουλευτών και στελεχών του, προκειμένου να αποδείξουν ότι μπορούν να διευρύνουν την πολιτική εμβέλειά τους. Η αναφορά Αβραμίδη περί πιέσεων από παλαιά κόμματα αφορά τόσο τη Ν.Δ. όσο και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που επιχειρεί να εντάξει στους κόλπους της αριστερόστροφα στελέχη του Ποταμιού, τα οποία δεν βλέπουν προοπτική στο Ποτάμι.
 
Αλλά και στο νεότερο πολιτικό κόμμα της Βουλής, στο ίδιο το Ποτάμι, επικρατεί προβληματισμός από την αίσθηση που υπάρχει μετά την επεισοδιακή αποχώρηση των Χάρη Θεοχάρη και Ιάσονα Φωτήλα, ότι είναι ένα κόμμα που δεν στηρίζουν οι βουλευτές του. Με συνεχείς βολές απέναντι στη Ν.Δ. για μεταρρυθμίσεις στα λόγια επιχειρούν να κόψουν τις διαρροές ψηφοφόρων προς τα εκεί. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη της Αχαΐας αμφισβήτησαν έντονα τη μεταρρυθμιστική ικανότητα που πιστώνει με τόση έμφαση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ιάσονας Φωτήλας απαριθμώντας μια σειρά προοδευτικές – μεταρρυθμιστικές προτάσεις του Ποταμιού, τις οποίες αγνόησε ή πολέμησε η Νέα Δημοκρατία, όπως το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, την ίδρυση τζαμιού στην Αττική, το Προσφυγικό, τις άμεσες απολύσεις επίορκων δημοσίων λειτουργών, το ζήτημα των μετακλητών στα πολιτικά γραφεία και μια σειρά από ζητήματα, στα οποία η Ν.Δ. δείχνει το υπερσυντηρητικό και γερασμένο πρόσωπό της. 
 
Το μεγάλο πάντως ερώτημα είναι πόσοι και ποιοι βουλευτές και στελέχη θα παραμείνουν πιστά στον Σταύρο Θεοδωράκη.
Ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος μετά τη ΔΗΜΑΡ βρήκε καταφύγιο συνεργαζόμενος με το Ποτάμι, σε συνέντευξή του την Τρίτη στα Παραπολιτικά FM είπε ευθέως ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που το κόμμα δεν μπόρεσε να καταστεί πόλος της Κεντροαριστεράς είναι ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος, το οποίο, όπως υπονόησε, έχει ξεπερασμένα αρχηγικά χαρακτηριστικά, τα οποία λειτουργούν παραλυτικά. Παρόμοια κριτική έχουν ασκήσει και άλλα στελέχη του Ποταμιού, που αποχώρησαν πομπωδώς, κυρίως πολιτευτές που πήγαν καλά στις εκλογές, δεν εκλέχτηκαν λόγω εκλογικού νόμου και στη συνέχεια δεν αξιοποιήθηκαν. Και βουλευτές του Ποταμιού εκτιμούν ότι ο Θεοδωράκης διοικεί το κόμμα και ασκεί πολιτική, δίνοντας κατευθύνσεις, χωρίς διαβούλευση, αλλά μέσα από μια μικρή ομάδα συνεργατών. 
 
Ο Λυκούδης αρνήθηκε ότι συγκινείται από την προοπτική συμπόρευσης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την οποία έκρινε ως διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ, εμμένοντας στη δημιουργία ενός νέου χώρου της Κεντροαριστεράς από την αρχή. Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι με ευγενικό τρόπο απέδωσε ευθύνες τόσο στον Θεοδωράκη όσο και στη Γεννηματά για τη μη συνεργασία τους, θεωρώντας ότι υπήρξε υπόγεια σύγκρουση για την αρχηγία του χώρου, που απέτρεπε τη συνάντηση. 
 
Γαλάζιο «λάβαρο» οι άδειες των ΜΜΕ 
 
Με σημαία τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να ανακάμψει στο πολιτικό προσκήνιο, ύστερα από ένα μπαράζ προβολής της κυβέρνησης, όπως προέκυψε από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επικοινωνιακής αντεπίθεσης για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Η αγωγή της Τράπεζας Πειραιώς κατά της Ν.Δ. για τα 160 εκατομμύρια ευρώ των δανείων της έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τα στελέχη του κόμματος και την ηγεσία του, αφού πριν από μερικές μέρες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι οι εκκρεμότητες του κόμματος έχουν μπει σε τάξη και οι δόσεις πληρώνονται κανονικά.
 
Για το θέμα, που πήρε μεγάλη έκταση, δεν υπήρξε κανένας επίσημος σχολιασμός, ενώ αρμόδια στελέχη έκαναν εξωδίκως και αόριστα λόγο για συνήθεις τραπεζικές τακτικές προκειμένου να τηρηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες. Ακολούθησε η καταδίκη πρώην μέλους της Κ.Ε. της Ν.Δ. και σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ κινούμενο στο περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη για υπεξαίρεση σε βάρος του Δήμου Ξάνθης. Η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε μέσω του Twitter για λασπολόγους του Μαξίμου: «Περιβάλλον δεν είναι ένας από τους 306.000 που με ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. το 2009…».
 
Σφοδρή επίθεση
Σε ενημερωτικό σημείωμά της η Ν.Δ. προσπάθησε να αντιστρέψει το κλίμα σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συνηθίσει στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακινώντας αμέτρητα υβριστικά σημειώματα». 
Περνώντας πράγματι στην αντεπίθεση η Ν.Δ. εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση πριν ακόμα τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Η χώρα βιώνει έναν πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό από μία κυβέρνηση, που όσο απομονώνεται από τους πολίτες τόσο ακολουθεί ακραίες μεθόδους που προσβάλλουν το κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία.
 
Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών δεν έχουν προηγούμενο. Στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν την έκβαση της υπόθεσης επιτίθενται σε δικαστές και ευτελίζουν συνολικά τη Δικαιοσύνη. Με πρακτικές παρακράτους, επιχειρούν την ηθική εξόντωση όποιου στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους. Παραβιάζουν ακόμη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα λειτουργών της Δικαιοσύνης και του κράτους. Πρόκειται, όχι μόνο για την πιο ανίκανη, αλλά και την πιο αυταρχική κυβέρνηση όλων των εποχών. Μία κυβέρνηση που ετοιμάζεται να ρίξει ‘‘μαύρο’’ στην πολυφωνία, ‘‘μαύρο’’ στην ενημέρωση και, εντέλει, ‘‘μαύρο’’ στη Δημοκρατία».
 
Πληροφορίες επιμένουν ότι σε σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Τρίτης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη επαναβεβαιώθηκε η γραμμή της πλήρους άρνησης της Πειραιώς να συμπράξει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. 
Στην ίδια σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει μονοθεματική ατζέντα πάνω στις άδειες των καναλιών με στόχο να εγκλωβίσει τη συζήτηση και να εμπεδώσει την πεποίθηση ότι η Ν.Δ. σύρεται πίσω από τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες και ζητήθηκε να αξιοποιείται κάθε αντιπολιτευτική ευκαιρία εμμένοντας σε ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και η επίθεση κατά του προέδρου του ΟΑΕΕ και όσα εφέρετο να είπε για αυτούς που αντιδρούν για τις υπέρογκες ασφαλιστικές κρατήσεις. Επίσης η στρατηγική που έχει χαραχτεί είναι κάθε φορά που παρεμβαίνει δημόσια για ένα θέμα ο πρωθυπουργός να υπάρχει παρουσία και του Κυριάκου Μητσοτάκη… 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:28