search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:40
MENU CLOSE

Διαφωνία Πανεπιστημιακών στο ν/σχ για την ανώτατη εκπαίδευση

05.07.2011 14:51
Διαφωνία Πανεπιστημιακών στο ν/σχ για την ανώτατη εκπαίδευση - Media

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προωθεί η κυβέρνηση “δεν έχει ούτε κατ΄ ελάχιστον τη συναίνεση και την αποδοχή της πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας”, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, οι Πανεπιστημιακοί.

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προωθεί η κυβέρνηση “δεν έχει ούτε κατ΄ ελάχιστον τη συναίνεση και την αποδοχή της πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας”, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, οι Πανεπιστημιακοί.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) ζήτησαν κατά τη συνάντηση που είχαν με την υπουργό Παιδείας, περιθώριο τριών μηνών για να μελετήσουν το νομοσχέδιο.

Τη δυσφορία των πανεπιστημιακών συγκεντρώνουν οι αλλαγές που προτείνονται στον τρόπο διοίκησης των Ιδρυμάτων. Από την πλευρά τους οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι η διοίκηση θα πρέπει να ασκείται κατά κύριο λόγο από τον πρύτανη και τη Σύγκλητο του Ιδρύματος καθώς και ότι όλα τα μονοπρόσωπα όργανα θα πρέπει να εκλέγονται από τα μέλη ΔΕΠ του αντίστοιχου σώματος, χωρίς κανένα αποκλεισμό των βαθμίδων.

Σχετικά με το Συμβούλιο του Ιδρύματος οι καθηγητές εμμένουν στην άποψή τους ότι θα πρέπει να έχει κυρίως συμβουλευτικό και ελεγκτικό ρόλο, ενώ επισημαίνουν ότι πρέπει επίσης να υπάρξει σαφής περιγραφή των χαρακτηριστικών των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, κατηγορούν το υπουργείο παιδείας ότι τους τελευταίους μήνες προβαίνει «σε συνεχή και συστηματική απαξίωση των πανεπιστημίων και συκοφάντηση των πανεπιστημιακών και σε μείωση έως και 50% της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από τον τακτικό προϋπολογισμό»  Παράλληλα καταλογίζουν στο υπουργείο ότι δεν χρηματοδοτεί την έρευνα από το ΕΣΠΑ  και ότι παρεμποδίζει την εξέλιξη εκατοντάδων πανεπιστημιακών και το διορισμό νεοεκλεγέντων μελών ΔΕΠ.

Τέλος υποστηρίζουν ότι η διαβούλευση πάνω στο νομοσχέδιο ήταν ελλιπέστατη, αποσπασματική, και με κυρίαρχα τα στοιχεία της επικοινωνιακής πολιτικής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01