search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:39
MENU CLOSE

Ξεκίνησε τo μεγάλο «παζάρι» του νέου Εργασιακού

30.10.2016 14:00
Ξεκίνησε τo μεγάλο «παζάρι» του νέου Εργασιακού - Media

 

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών για το νέο Εργασιακό από τον πρώτο κιόλας κύκλο των επαφών των δύο πλευρών την περασμένη εβδομάδα. Γι΄ αυτό και ήδη διαμορφώνονται ενδεχόμενα “ανταλλάγματα” μεταξύ των δύο πλευρών τόσο στα πλαίσια του νέου Εργασιακού προκειμένου να αποφευχθεί το “ναυάγιο” στη διαπραγμάτευση λόγω του χάσματος που φάνηκε να χωρίζει τον Υπ. Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο από τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών και ιδίως το ΔΝΤ.

Από τη μεριά της “ζυγαριάς” στο “παζάρι” του νέου Εργασιακού μεταξύ Υπ. Εργασίας-δανειστών  βρίσκονται τα μέτωπα του υποκατώτατου μισθού των νέων, του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και ενδεχομένως των ομαδικών απολύσεων  (στα οποία ο κ. Κατρούγκαλος ελπίζει σε θετικά αποτελέσματα) και από την άλλη οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε εθνικό, κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο, στις οποίες πολύ δύσκολα θα κάνουν πίσω οι θεσμοί. Γι΄ αυτό, εξάλλου, κατά τις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας, ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε από τους θεσμούς να μιλήσουν ουσιαστικά μόνο για τον υποκατώτατο μισθό και τον ΟΜΕΔ και να αφήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την επάνοδο των θεσμών στις 14 Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα,  κύκλοι του Υπ. Εργασίας με τους οποίος ήλθε σε επαφή το Capital.gr, “τρέφουν” την ελπίδα πως οι θεσμοί θα μπορούσαν να δεχτούν την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών (511 ευρώ μικτά έναντι 586 ευρώ που είναι για τους άνω των 25 ετών) ή έστω την αντικατάστασή του από ένα νέο υποκατώτατο με κριτήριο την εργασιακή εμπειρία, βάσει της πρότασης της  διεθνούς επιτροπής ειδικών. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο υποκατώτατος μισθός πρέπει να αντιστοιχεί στο 90% του κατώτατου μισθού (526 ευρώ)  για τον 1ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας και στο 95% του κατώτατου (556 ευρώ) για τον 2ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας.

Από την άλλη μεριά, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει από τους θεσμούς η ελληνική πρόταση για την κατάργηση της διάταξης του 2013 που προβλέπει τον καθορισμό   του κατώτατου μισθού  από το κράτος και όχι από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ-εργοδοτικοί φορείς) στα πλαίσια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τους. 

Φυσικά, η διατήρηση του υπάρχοντος πλαισίου καθορισμού του κατώτατου μισθού  θα ήταν πιο εύκολο να γίνει σε γενικές γραμμές αποδεχτή  από την ελληνική πλευρά (αν και η επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό αποτελεί την “κορωνίδα” των αιτημάτων της στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για το νέο Εργασιακό) σε περίπτωση που οι θεσμοί δεχόντουσαν την κατάργηση ή έστω την προς το καλύτερο αναθεώρηση του υποκατώτατου  μισθού  των νέων, σημειώνουν κύκλοι του Υπ. Εργασίας, υπό την “πίεση” μάλιστα των αποφάσεων της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν θέσει “θέμα νομιμότητας” για τη διάκριση των μισθών με βάση την ηλικία στην Ελλάδα.

Ακόμα περισσότερο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές,  θα ήταν δεκτικό το Υπ. Εργασίας προς τη διατήρηση του υφισταμένου πλαισίου καθορισμού του κατώτατου μισθού (από το κράτος και όχι από τους κοινωνικούς εταίρους), αν οι θεσμοί δεχόντουσαν την επαναφορά της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ειδικά καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ως “αντισυνταγματική” τη μνημονιακή διάταξη της κατάργησης αυτής της δυνατότητας. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε –από εργατικής πλευράς- τη δυνατότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων ειδικά σε κλαδικό επίπεδο , τη στιγμή που οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις έχουν υποχωρήσει δραματικά εδώ και τρία χρόνια και το Υπ. Εργασίας δεν φαίνεται να “τρέφει” πολλές ελπίδες για την επαναφορά της υπερίσχυσης τους έναντι των επιχειρησιακών.

Η δύσκολη έως αδύνατη επαναφορά της υπερίσχυσης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών ενισχύεται από το πόρισμα της επιτροπής ειδικών που προβλέπει τη δυνατότητα “απόκλισης” των επιχειρησιακών από τις εθνικές-κλαδικές συμβάσεις .

Κρίσιμο, αν όχι αποφασιστικό, ρόλο στη διελκυστίνδα Κατρούγκαλου-θεσμών σε σχέση με το νέο Εργασιακό αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των απολύσεων στην ΑΓΕΤ. Το Υπ. Εργασίας όχι μόνο θα σεβαστεί την απόφαση αυτή , αλλά θα τη δεχθεί ως “πιλότο” για την αλλαγή ή μη του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων. Συγκεκριμένα, αν το Ευρωδικαστήριο δικαιώσει την ΑΓΕΤ, τότε το Υπ. Εργασίας θα πρέπει να μεθοδεύσει την αύξηση του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού απολύσεων στο 10% (έναντι 5%) για επιχειρήσεις 100-300 ατόμων και την απεμπλοκή του κράτους από τις σχετικέ αποφάσεις. Αν το Ευρωδικαστήριο δεν δικαιώσει την ΑΓΕΤ, τότε το Υπ. Εργασίας ενισχύει τη θέση του περί μη αλλαγής του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου ομαδικών απολύσεων.   

Μ΄ άλλα λόγια, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως θα μπορούσε να υπάρξει ένας “έντιμος συμβιβασμός” μεταξύ Υπ. Εργασίας και θεσμών στο Εργασιακό,  αν οι θεσμοί δέχονταν την κατάργηση ή έστω την προς το καλύτερο αναθεώρηση του υποκατώτατου μισθού των νέων (και πιθανόν και την επαναφορά της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ, αλλά και της διατήρησης του υπάρχοντος πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις)  και  -σαν “αντάλλαγμα”- το Υπ. Εργασίας δεχόταν να μείνει πάνω-κάτω ως έχει ο ισχύον τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενισχύεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι ο νέος  τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού (από το κράτος και όχι από ΓΣΕΕ-εργοδότες) προβλέπεται, με βάση τη νομοθεσία του 2013, να ισχύσει μετά το πέρας του τότε  προγράμματος προσαρμογής και συγκεκριμένα από την 1.1.2017.

Η προσαρμογή της διάταξης αυτής στα δεδομένα στο πρόγραμμα προσαρμογής που ισχύει από τον Αύγουστο του 2015 -οπότε θεσπίστηκε το 3ο Μνημόνιο- θα σήμαινε το καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος ενδεχομένως από την 1.1.2019, μιας και το τρέχον Μνημόνιο λήγει τυπικά στα μέσα του 2018. Κάτι τέτοιο δεν ακούγεται ιδιαίτερα αρνητικά στ΄ αυτιά του κ. Κατρούγκαλου, βεβαιώνουν πηγές του Capital.gr στο Υπ. Εργασίας, μιας και έτσι θα διασφαλιζόταν πως δεν θα γίνει καμία μείωση στον κατώτατο μισθό για τα επόμενα 2-3 χρόνια. 

Πηγή: capital.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:38