search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:33
MENU CLOSE

Συντριπτική νίκη του Ορτέγκα στη Νικαράγουα

07.11.2016 07:50
Συντριπτική νίκη του Ορτέγκα στη Νικαράγουα - Media

 

Ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα, φαίνεται να κερδίζει με ευκολία για τρίτη συνεχόμενη φορά τις εκλογές στη χώρα του. Ο 70χρονος Μαρξιστής και πρώην αντάρτης, κερδίζει το 71% των ψήφων μετά από τα πρώτα επίσημα στοιχεία και περίπου στο 21% των καταμετρημένων ψήφων. Το υπόλοιπο 29% κατανέμεται σε πέντε μικρότερα κόμματα.

Η νίκη του Ορτέγκα δεν αποτελεί έκπληξη, γράφει η Wall Street Journal. Η μεγάλη αποχή από την εκλογική διαδικασία, η οποία θα αγγίξει το 35% είναι κατά 9% αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Σύμφωνα με αναλυτές η αποχή είναι ένας τρόπος να δείξουν οι πολίτες την αντίδρασή τους σε μία εκλογική αναμέτρηση με ξεκάθαρο νικητή.

Οι αντίπαλοι του Ορτέγκα, εντός και εκτός Νικαράγους, υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά της αποχής είναι μεγαλύτερα αλλά η κυβέρνηση τα εμφανίζει περιορισμένα καθώς όπως λένε μόνο το κόμμα των Σαντινίστας έχει εκλογικούς αντιπροσώπους σε όλα τα εκλογικά κέντρα και σύμφωνα με την εφημερίδα δεν επετράπη η συμμετοχή σε διεθνείς παρατηρητές.

Ο Ορτέγκα και το επαναστατικό του κίνημα είχαν διώξει από την εξουσία τον Αναστάσιο Σομόζα, έναν απόφοιτο της γνωστής αμερικανικής στρατιωτικής σχολής West Point, ο οικογένεια του οποίου κυβερνούσε τη χώρα για περισσότερες από 4 δεκαετίες και είχε συγκεντρώσει αμύθητη περιουσία.

Ο Ορτέγκα εξελέγη πρόεδρος το 1985 και προχώρησε σε εθνικοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων και αγροτικών εκτάσεων ευθυγραμμίζοντας την κυβέρνησή του με την Σοβιετική Ένωση και κατά των ΗΠΑ που είχα στηρίξει τους Κόντρας στον  εμφύλιο στη χώρα. Ο Ορτέγκα έχασε τις εκλογές το 1990 και επανήλθε στην εξουσία το 2006.

 

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01