search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:33
MENU CLOSE

Οι τέσσερις πολιτικές – κλειδιά για την προεδρία του Τραμπ

09.11.2016 15:18
Η «πραγματική» ιστορία του Ντόναλντ Τραμπ (Video) - Media

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ορκιστεί 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου του 2017, ημέρα κατά την οποία θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του, ωστόσο ήδη υπάρχουν τέσσερις κρίσιμοι τομείς πολιτικής στους οποίους ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναμένεται να κάνει σύντομα γνωστές τις προθέσεις του και μόλις αναλάβει καθήκοντα να προχωρήσει σε σχετικές κινήσεις, δεδομένου, μάλιστα, ότι το Κογκρέσο είναι κι αυτό -όπως κι ο Λευκός Οίκος- κόκκινο, το χρώμα του GOP.

Οι τομείς αυτοί είναι οι εξής:

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Ο Τραμπ έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ σκληρής πολιτικής για τη μετανάστευση, οπότε αναμένεται να ανατρέψει όλους τους νόμους των κυβερνήσεων Ομπάμα που έκαναν τη ζωή κάπως ευκολότερη για τους μετανάστες στις ΗΠΑ. Επίσης, έχει ανακοινώσει ότι θα τριπλασιάσει τους συνοριοφύλακες και θα χτίσει ένα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Το πιθανότερο είναι ότι ούτε μαζικές απελάσεις θα δούμε, ούτε το τείχος θα χτιστεί, ούτε μιλιούνια συνοριοφυλάκων θα φρουρούν τα σύνορα της χώρας. Ωστόσο, η… περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τους μετανάστες θα βαρύνει πολύ, καθώς η διαβεβαίωση Ομπάμα ότι δεν πρόκειται να διωχθούν αν δεν έχουν ποινικό μητρώο λήγει με τη νίκη του Τραμπ.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Δεν υπήρξε κατά τη φετινή προεκλογική εκστρατεία ένας υποψήφιος που να μην υπογράμμισε την ανάγκη μεγάλων έργων υποδομών στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν να δουν τέτοια έργα -σε μεγάλη κλίμακα- από την εποχή του New Deal. Ήδη, το ΤΕΕ της χώρας έχει «κόψει κοστούμι» αναγκαίων έργων ύψους 3,6 ΤΡΙΣεκατομμυρίων δολαρίων ως το 2020. Ωστόσο, το Κογκρέσο στο οποίο κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αμφίβολο αν θα συμφωνήσει σε τέτοιου είδους επενδύσεις, οι οποίες βραχυπρόθεσμα αυξάνουν το έλλειμμα. Ο Τραμπ έχει πει ότι θέλει να ξοδέψει για έργα υποδομών 550 δισ. δολάρια, τα διπλάσια απ’ όσα είχε πει η Χίλαρι Κλίντον, χωρίς ωστόσο να δώσει ακριβή μεγέθη ούτε και την πηγή των χρημάτων, καθώς το σχέδιό του για περικοπή των κονδυλίων που οι ΗΠΑ δίνουν στον ΟΗΕ ακούγεται αστείο ακόμα και στον ίδιο. Για την ώρα έχει μιλήσει για φορολογικές ελαφρύνσεις, τη δημιουργία μιας τράπεζας υποδομών και την έκδοση ομολόγων για τη χρηματοδότηση των έργων, ωστόσο κάτι πιο ουσιώδες ακόμα αναμένεται.

OBAMACARE

Ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταργήσει το νόμο περί καθολικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ως αντικατάσταση προτείνει μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων και απαλλαγών, ώστε οι πολίτες να μπορούν να αγοράζουν ασφάλιση και φάρμακα, καθώς και την απελευθέρωση των εισαγωγών φαρμάκων και τη διαπολιτειακή ασφάλιση. Όλα τα παραπάνω πρέπει να περάσουν από το Κογκρέσο και, αν και οι Ρεπουμπλικάνοι θα τα στήριζαν, μόνο και μόνο για να καταργήσουν το Obamacare, ωστόσο θεωρείται ότι η κατάργηση του νόμου θα αφήσει ανασφάλιστους 25 εκατομμύρια Αμερικάνους πολίτες.

ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Ο θάνατος του δικαστή Άντονιν Σκάλια είχε αφήσει μια θέση κενή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα είχε προσπαθήσει να την καλύψει με έναν μετριοπαθή δικαστή, η Γερουσία, όμως, είχε αρνηθεί, ενώ ο Τραμπ από τον περασμένο Αύγουστο, σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, είχε δημοσιοποιήσει τις προτιμήσεις του: όλοι ήταν υπερσυντηρητικοί δικαστές, που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ανατραπεί ο νόμος περί αμβλώσεων, ενώ η ισορροπία στο Ανώτατο Δικαστήριο θα αποκατασταθεί με τέσσερις συντηρητικούς, τέσσερις προοδευτικούς και τον μετριοπαθώς συντηρητικό Τζον Ρομπερτς να παίζει τον… διαιτητή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01