search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:06
MENU CLOSE

Κατά της φοροδιαφυγής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1942
10-11-2016
13.11.2016 04:00
metra-1.jpg

 

Έξι μέτρα στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου

Έξι μέτρα κατά της φοροδιαφυγής θα πρέπει να φέρει στη Βουλή πριν από το τέλος του χρόνου και με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών η διάδοχος υφυπουργός οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία διαδέχθηκε τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.
 
Τα έξι μέτρα κατά της φοροδιαφυγής θα κατατεθούν σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο και είναι:
 
1. Η οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Μιλάμε για ένα γρήγορο ξεκαθάρισμα που αφορά τις διάφορες λίστες καταθετών του εξωτερικού, όπως οι λίστες Λαγκάρντ, του Λονδίνου, του Λουξεμβούργου, του Λιχτενστάιν και του Μπόργιανς. Η φορολόγηση των ποσών που θα δηλωθούν εκ των υστέρων φαίνεται ότι θα φθάνει το 60%, όμως αμφισβητείται από τους δανειστές, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους «μαύρους» λογαριασμούς.
 
2. Η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω πλαστικού χρήματος και e-banking και η σύνδεση των δαπανών που γίνονται με τον τρόπο αυτόν με την κατοχύρωση αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι δανειστές βλέπουν ηθικό κίνδυνο η εφαρμογή του μέτρου να οδηγήσει σε αθέτηση υποχρεώσεών τους. Μάλιστα, μέχρι στιγμής δεν δέχονται ούτε και τον «μερικώς ακατάσχετο», που έχει προτείνει ως εναλλακτικό μέτρο η ελληνική πλευρά.
 
3. Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΠΣ ήταν το μέτρο που έχει ανακοινωθεί από το 2011 αλλά ακόμη βρίσκεται σε επίπεδο εξαγγελίας. Η εφαρμογή του μαζί με τα κίνητρα για συλλογή αποδείξεων θα έκλεινε και το κενό σύλληψης ύλης φοροδιαφυγής για μικροσυναλλαγές που κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε κάρτα.
 
4. Η εφαρμογή του περιουσιολογίου, δηλαδή ακίνητα, κινητά και άυλα που κατέχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παρότι είχε εξαγγελθεί η εφαρμογή του από τον Νοέμβριο του 2015, είναι ακόμη μια πρόταση.
 
5. Η φορολόγηση των ενοικιαζόμενων μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες (π.χ. AirBNB) εξοχικών κατοικιών. Κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να μισθώσει το ακίνητό του, αφού εγγραφεί σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο της ΓΓΔΕ και αποκτήσει αριθμό εκμεταλλευτή κατοικιών. Ωστόσο πλέον θα βαρύνεται με ειδικό τέλος 5% επί της αξίας κάθε μίσθωσης ενώ θα φορολογείται με την κλίμακα των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% έως 45%. 
 
6. Το έκτο μέτρο που έχει νομοθετηθεί μεν αλλά δεν έχει γίνει η πλήρης εφαρμογή του είναι το σύστημα εισροών – εκροών στα καύσιμα. Οι ελλείψεις έχουν να κάνουν με την κάλυψη νομοθετικών κενών που αφορούν πολλούς επιμέρους κρίκους της αλυσίδας του εμπορίου υγρών καυσίμων με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι οδηγεί σε απώλεια δασμών και φόρων ύψους 500 εκατ. ευρώ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01