search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:42
MENU CLOSE

Ιστορική συμφωνία: Βέλγιο και Ολλανδία «ανταλλάσσουν» γη και αναδιαμορφώνουν τα σύνορα τους

28.11.2016 10:45
Ιστορική συμφωνία: Βέλγιο και Ολλανδία «ανταλλάσσουν» γη και αναδιαμορφώνουν τα σύνορα τους - Media

 

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, το Βέλγιο και η Ολλανδία κατέληξαν σε μια συμφωνία ανταλλαγής γης. Το Βέλγιο θα παραχωρήσει δεκατέσσερα εκτάρια και θα λάβει πίσω τρία σε άλλη περιοχή.

Η συμφωνία, σύμφωνα με τη La Libra, αναμένεται να υπογραφεί άμεσα.

Τα τωρινά σύνορα μεταξύ των δυο χωρών συμφωνήθηκαν το 1843 και ακολουθούν τις όχθες του ποταμού Meuse. Όταν το 1961 οι αρχές αποφάσισαν να «σηκώσουν» τεχνητά τη μια όχθη για να διευκολυνθεί η πλοήγηση το Βέλγιο «εισήλθε» στην Ολλανδική όχθη. Επειδή όμως δεν υπήρχε πρόσβαση στο σημείο από ξηράς, η συγκεκριμένη κίνηση δημιούργησε ένα καθεστώς «ανομίας» στην περιοχή και οι Ολλανδοί κάτοικοι παραπονέθηκαν στις Αρχές πολλές φορές για ξέφρενα πάρτι κλπ.

Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αλλά ουσιαστικά βήματα προόδου έγιναν μετά το 2012.

Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου θα μεταβεί στο Άμστερνταμ για να παραβρεί στην υπογραφή του συμφώνου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την πρώτη Ιανουαρίου του 2018.

Σύμφωνα με τον Didier Reynders, τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, η ανταλλαγή γης είναι δυνατή «εξαιτίας των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών» και αποτελεί απόδειξη πως «τα σύνορα μπορούν να επανακαθοριστούν με ειρηνικά μέσα».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01