search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:55
MENU CLOSE

Από την τάξη στο… γηροκομείο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1945
01-12-2016
05.12.2016 04:00
taxi1.jpg

 

Λιγότεροι, γεροντότεροι κάθε χρόνο και με μισθούς πείνας οι Έλληνες εκπαιδευτικοί

Πολύς αχός ξεσηκώθηκε πριν από μερικές ημέρες από μια έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική εκπαίδευση.
 
Στην πραγματικότητα, βέβαια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κόμισε γλαύκα εις Αθήνας, καθώς τα στοιχεία της έκθεσης ήταν λίγο – πολύ γνωστά: στα σχολεία δεν λειτουργεί σύστημα αξιολόγησης, οι μαθητές τα πηγαίνουν μέτρια έως χάλια στη δοκιμασία της PISA – που αφορά δεξιότητες στα μαθηματικά και τη γλώσσα –, η αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης (θυμάστε το περίφημο «Σχέδιο Αθηνά»;) απέτυχε, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση βαίνουν διαρκώς μειούμενες και πλέον βρίσκονται σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
 
Μεγάλες ηλικίες εκπαιδευτικών
Ωστόσο, ένα στοιχείο της έκθεσης που… πέρασε στα ψιλά ήταν εκείνο που ανέφερε ότι στην Ελλάδα οι εκπαιδευτικοί, εκτός από κακοπληρωμένοι, είναι και μεγάλοι σε ηλικία. Πόσο μεγάλοι; Σύμφωνα με την έκθεση, οι μισοί δάσκαλοι έχουν ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα πράγματα είναι εξίσου άσχημα, καθώς οι τέσσερις στους δέκα καθηγητές έχουν ηλικία από 40 έως 49 έτη.
Φυσικά, οι Βρυξέλλες… ξέχασαν να πουν ότι εδώ και περίπου έξι χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν «παγώσει» στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομαλή ανανέωση του προσωπικού στα σχολεία.
 
Παράλληλα, με τις συνεχείς αλλαγές στο ασφαλιστικό, όσοι εκπαιδευτικοί κατοχύρωναν δικαίωμα συνταξιοδότησης έφευγαν… τρέχοντας, με αποτέλεσμα να αποψιλώνονται τα σχολεία από έμπειρο προσωπικό. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ κάθε τόσο υπενθυμίζουν ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν μόνιμοι διορισμοί στα σχολεία, όχι μόνο για την κάλυψη των πραγματικών κενών σε προσωπικό, αλλά και διότι πρέπει να μπει νέο αίμα στις τάξεις.
Λογική, λοιπόν, ήταν και η απάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στις… οιμωγές της Κομισιόν, καθώς τόνισε για το ζήτημα ότι «τα στοιχεία αυτά δεν είναι τίποτε περισσότερο από εκείνα που είχε δημοσιοποιήσει το ίδιο το υπουργείο σε προγενέστερο χρόνο, μετά την πλήρη καταγραφή του εκπαιδευτικού δυναμικού. Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα για την αναγκαιότητα του διορισμού 20.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, την οποία προβάλλει το υπουργείο με το τριετές σχέδιο, αναγκαιότητα με την οποία οι θεσμοί συμφώνησαν για πρώτη φορά».
 
Οι αριθμοί της γήρανσης
Με βάση τα περσινά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπηρετούσαν σε μόνιμες θέσεις συνολικά 135.766 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι 66.179 βρίσκονταν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι 68.123 στη δευτεροβάθμια, ενώ υπήρχαν και 20.234 αναπληρωτές, με τους 13.512 να υπηρετούν σε νηπιαγωγεία και δημοτικά και τους 6.488 σε γυμνάσια και λύκεια.
 
Σε νηπιαγωγεία και δημοτικά ο μέσος όρος ηλικίας των μόνιμων εκπαιδευτικών ήταν τα 45,6 έτη (43,4 έτη για τους αναπληρωτές), ενώ στα γυμνάσια και λύκεια ο μέσος όρος της ηλικίας των μόνιμων καθηγητών έφθανε τα 48,8 έτη και των αναπληρωτών τα 48.
Αυτά όμως… last year, διότι για φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο αιρετός του ΚΥΣΔΕ (Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) Νεκτάριος Κορδής, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Βάσει, λοιπόν, των στοιχείων του Κορδή, φέτος στα δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας υπηρετούν 66.196 μόνιμοι εκπαιδευτικοί (σχεδόν 2.000 λιγότεροι από πέρσι), ενώ, για να υπάρξει μέγεθος σύγκρισης, κατά το σχολικό έτος 2008 – 2009 υπηρετούσαν συνολικά 185.917 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι 103.247 στη δευτεροβάθμια, ήτοι υπάρχει μείωση κατά 37.051 ή ποσοστό μείωσης 35,88%.
 
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι πλέον ο μέσος όρος ηλικίας του μόνιμου διδακτικού προσωπικού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διαμορφώνεται στα 49 έτη. Στις δε τρεις βασικές ειδικότητες τα πράγματα είναι ακόμα πιο οδυνηρά: 
 Στους Φιλολόγους (ΠΕ02) η μέση ηλικία των μόνιμων καθηγητών είναι τα 48 έτη και των αναπληρωτών με προϋπηρεσία τα 39. 
 Στους Μαθηματικούς (ΠΕ03) ο μέσος ηλικιακός όρος των μονίμων είναι τα 52 έτη και των αναπληρωτών με προϋπηρεσία τα 40 έτη.
 Στους Φυσικούς – Χημικούς – Βιολόγους – Γεωλόγους η μέση ηλικιακή τιμή των μονίμων είναι τα 52 και των αναπληρωτών τα 41 έτη.
 
Και κακοπληρωμένοι
Σαν να μην αρκούσαν όλα αυτά, οι εκπαιδευτικοί είναι ένας από τους πλέον κακοπληρωμένους κλάδους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2014, ο εισαγωγικός ετήσιος μισθός των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι τα 18.408 δολάρια και οι κορυφαίες ετήσιες αποδοχές φθάνουν τα 34.776 δολάρια.
Για σύγκριση, ο εισαγωγικός ετήσιος μισθός ενός δασκάλου στο Βέλγιο κυμαίνεται από 33.700 ώς 34.500 δολάρια, ενώ στο Λουξεμβούργο διαμορφώνεται πάνω από τα 68.000 δολάρια. Ακόμα και σε χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνια, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ο εισαγωγικός μισθός των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας κυμαίνεται από σχεδόν 31.000 δολάρια στην πρώτη έως περίπου 32.000 δολάρια στη δεύτερη.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01