search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:47
MENU CLOSE

ΟΗΕ: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες εκκένωσης στο Χαλέπι

19.12.2016 05:51
Συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης του Χαλεπίου - Media

 

Ένας αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία επιβεβαίωσε ότι η εκκένωση του ανταρτοκρατούμενου θύλακα στο ανατολικό Χαλέπι ξανάρχισε αργά χθες το βράδι μετά από τριήμερες καθυστερήσεις.

“Οι εκκενώσεις περιοχών έχουν ξεκινήσει. Λεωφορεία και ασθενοφόρα φεύγουν τώρα από το ανατολικό Χαλέπι”, είπε στο πρακτορείο Reuters σε ηλεκτρονικό του μήνυμα ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι πρώτοι κάτοικοι να εγκαταλείψουν την πόλη αναχώρησαν κατά τις 11 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ο αξιωματούχος δεν είχε πληροφορίες περί του σύγχρονου σχεδίου εκκένωσης δύο σιιτών χωριών κοντά στο Ιντλίμπ τα οποία πολιορκούνται κυρίως από σουνίτες αντάρτες.

 

 

1.300 άνθρωποι διέφυγαν από το Χαλέπι – Συνεχίζεται η μεταφορά

Μια οχηματοπομπή με λεωφορεία που μεταφέρουν ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από το ανατολικό Χαλέπι έφτασε στην ανταρτοκρατούμενη πόλη αλ Ρασιντίν νωρίς σήμερα το πρωί, δήλωσε ένας αξιωματούχος των ανταρτών και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Άχμαντ αλ Ντμπις, επικεφαλής μιας μονάδας γιατρών και εθελοντών που συντονίζει την απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι, δήλωσε ότι «σχεδόν 20 λεωφορεία που μετέφεραν ανθρώπους από το Χαλέπι έφτασαν νωρίς σήμερα Δευτέρα» στην περιοχή αυτή δυτικά της μητρόπολης.

«Υπάρχουν εδώ περίπου 1.200 με 1.300 άνθρωποι», πρόσθεσε.

Παράλληλα 500 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια, τα οποία βρίσκονται στην επαρχία Ιντλίμπ και πολιορκούνται από τους αντάρτες, σύμφωνα με το Παραρητήριο.

Η απομάκρυνση των τραυματιών και άλλων αμάχων από τα δύο αυτά χωριά έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την απομάκρυνση όσων παραμένουν παγιδευμένοι στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στο ανατολικό Χαλέπι.

Αργά χθες Κυριακή ο σύμβουλος ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Γιαν Έγκελαντ είχε δηλώσει ότι οι πρώτες απομακρύνσεις αμάχων από τα δύο χωριά θα γίνουν στη διάρκεια της νύχτας, όμως πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter ότι χιλιάδες ακόμη περιμένουν για να αναχωρήσουν.

 

Σώθηκαν τα 47 παιδιά που ήταν εγκλωβισμένα στο οργανοτροφείο

Περίπου 50 παιδιά που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε ένα ορφανοτροφείο στην περιοχή του ανατολικού Χαλεπίου που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών απομακρύνθηκαν σήμερα, ανακοίνωσε η UNICEF.

“Σήμερα το πρωί τα 47 παιδιά που ήταν εγκλωβισμένα σε ένα ορφανοτροφείο στο ανατολικό Χαλέπι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με κάποια από αυτά να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση λόγω των τραυμάτων τους και της αφυδάτωσης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκέερτ Καπελέρε, ο περιφερειακός διευθυντής της οργάνωσης.

Η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά και άλλες μκο βοηθούν επίσης στην επανένωση άλλων παιδιών, τα οποία απομακρύνθηκαν τις τελευταίες μέρες, με τις οικογένειές τους, τους παρέχουν ιατρική φροντίδα και χειμερινά ρούχα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:45