search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:34
MENU CLOSE

Λόγω τιμής: Ιστορίες Κρητικής βεντέτας

28.07.2011 06:58
Λόγω τιμής: Ιστορίες Κρητικής βεντέτας - Media

Σ’ αυτό το ενδιαφέρον ανάγνωσμα μπαίνει στο μικρο­σκόπιο η βεντέτα, που αποτέλεσε μέρος της κρητικής παράδοσης. Αυτό που σήμερα αποτελεί μια καθαρά εγκληματική πράξη, κατάγεται από μια παράδοση αιώ­νων, κατά την οποία θεωρείτο απόδοση δικαιοσύνης. Η βεντέτα είναι ο φόνος ο οποίος εκδικιέται έναν άλλον φόνο και βασίζεται στις αρχαίες εκείνες παραδόσεις που η συγγένεια του αίματος αποτελούσε τον θεμέλιο λίθο της κοινωνίας. Ωστόσο, με την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, την απόδοση δικαιοσύνης την αφαιρεί από την οικογένεια – ή την κλειστή κοινότητα – ο νόμος της πόλης.

Δημήτρης Ξυριτάκης
Εκδόσεις: Μελάνι
Σελ.: 188

Σ’ αυτό το ενδιαφέρον ανάγνωσμα μπαίνει στο μικρο­σκόπιο η βεντέτα, που αποτέλεσε μέρος της κρητικής παράδοσης. Αυτό που σήμερα αποτελεί μια καθαρά εγκληματική πράξη, κατάγεται από μια παράδοση αιώ­νων, κατά την οποία θεωρείτο απόδοση δικαιοσύνης. Η βεντέτα είναι ο φόνος ο οποίος εκδικιέται έναν άλλον φόνο και βασίζεται στις αρχαίες εκείνες παραδόσεις που η συγγένεια του αίματος αποτελούσε τον θεμέλιο λίθο της κοινωνίας. Ωστόσο, με την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, την απόδοση δικαιοσύνης την αφαιρεί από την οικογένεια – ή την κλειστή κοινότητα – ο νόμος της πόλης. Έτσι, αυτές οι μορφές απονομής της δικαιοσύνης αποτελούν μακρινό απόηχο ενός αρχαϊκού συστήματος που βασιζόταν σε κανόνες τιμής και ξεπερασμένες, εδώ και αιώνες, κοινωνικές δομές. Είναι εντυπωσιακό και άξιο έρευνας το γεγονός ότι η βεντέτα επιβιώνει σε συγκεκριμένες κοινωνίες στον σύγχρονο κόσμο! Αυτή η μελέτη του Δημήτρη Ξυριτάκη αποκτά ενδιαφέρον, μια και μέσα από μια σειρά περιστατικών που συνέβησαν στην Κρήτη, με τα χαρα­κτηριστικά γνωρίσματα της εκδίκησης, η οποία πάντα είναι ανταποδοτική και στη λογική τού «οδόντος αντί οδόντα», μελετά το φαινόμενο το οποίο εξακολουθεί να απολαύει της αποδοχής μέρους της τοπικής κοινής γνώμης. Ο νομικός τρόπος προσέγγισης του θέματος είναι βαθύτατα πολιτικός – πολιτισμικός και αναδει­κνύει μια από τις γοητευτικές πλευρές της νομικής επιστήμης. Εντυπωσιακό παραμένει το γεγονός ότι το φαινόμενο της βεντέτας ως τρόπος αποδεκτός στην απονομή της δικαιοσύνης, εμφανίζεται στην Κρήτη ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης βούλησης και ως νόμος αποδεκτός από το κράτος δικαίου.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01