search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:10
MENU CLOSE

Φόροι – φωτιά στη… στράτα μου – Άγρια φοροκαταιγίδα αναμένεται να χτυπήσει από τη νέα χρονιά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1948
22-12-2016
24.12.2016 04:00
galopoulo.jpg

 

Ετοιμάζεται να «μπει» το νέο έτος με βροχή από φόρους. Από τη φοροκαταιγίδα δεν θα γλυτώσει ούτε ο καφές. Οι Έλληνες έχουν γονατίσει υπό το βάρος οικονομικών απαιτήσεων στις οποίες δεν δύνανται να ανταποκριθούν, γεγονός που το καταγράφουν ακόμη και τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, τα οποία λένε ότι από το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα τα κρατικά έσοδα έχουν μειωθεί κατά 9,2 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερα μέτρα λαμβάνονται τόσο περισσότερο η χώρα βυθίζεται στην ύφεση.

Όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ψηφίσει μέτρα ύψους 72,6 δισ. ευρώ – τα οποία όχι μόνο δεν αποδίδουν, αλλά αντίθετα προκαλούν ζημιά ανεπανόρθωτη τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία. Άλλωστε και η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία το πιστοποιεί αυτό στην τελευταία της έκθεση για τις Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα, στην οποία σημειώνει πως το 39,9% του πληθυσμού στερείται βασικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως τροφή, υγεία, θέρμανση. Παρά ταύτα, οι πολιτικοί εντός και εκτός συνόρων συνεχίζουν την καταστροφική αυτή πολιτική χωρίς έλεος. Ειδικότερα το 2017 ακόμη και αν δεν παρθούν τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση οι Έλληνες θα πληρώσουν και πάλι… τα μαλλιά της κεφαλής τους λόγω των ήδη ψηφισμένων μέτρων.

Φορολαίλαπα

Ειδικότερα τον φόρο εισοδήματος αυτή τη φορά θα πληρώσουν…

Με την κλίμακα των μισθωτών φορολογούνται όσοι είχαν εισοδήματα κατά το φορολογικό έτος 2016 που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο από 9.500 ευρώ, και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα ή ατομική αγροτική δραστηριότητα. Φορολαίλαπα έρχεται όμως και για όσους παρουσιάσουν εισόδημα μεγαλύτερο των 23.000 ευρώ από μισθούς και αμοιβές με «μπλοκάκι».

Οι επιβαρύνσεις θα χτυπήσουν ταβάνι, αφού θα φορολογηθούν αθροιστικά με τη νέα ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Η ετήσια έκπτωση φόρου για το εισόδημα από μισθούς θα είναι μειωμένη, οι δε συντελεστές φόρου αυξημένοι. Ταυτόχρονα η νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα προκαλέσει αυξήσεις των επιβαρύνσεων.

Ειδικότερα με το νέο καθεστώς φορολόγησης που θα εφαρμοστεί από το 2017 για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2016, η ετήσια έκπτωση φόρου για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα είναι μειωμένη από τα 2.100 στα 1.900 ευρώ για όσους φορολογουμένους δεν βαρύνονται με εξαρτώμενα τέκνα, στα 1.950 ευρώ για όσους βαρύνονται με ένα εξαρτώμενο τέκνο και στα 2.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Η μείωση της έκπτωσης φόρου προκαλεί «κούρεμα» στο έμμεσο αφορολόγητο όριο από τα 9.545 στα 8.636 ευρώ για τους μη έχοντες τέκνα, στα 8.863 για αυτούς που έχουν ένα παιδί και στα 9.090 ευρώ για αυτούς που έχουν δύο παιδιά.

Εξακολουθεί να μην προβλέπεται καμία έκπτωση για τα εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες, στα οποία υπάγονται και τα εισοδήματα από τα «μπλοκάκια», σε περίπτωση που υπάρχει παράλληλη απασχόληση με μισθό.

Τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και από «μπλοκάκια» θα φορολογούνται αθροιστικά με ενιαία κλίμακα φορολόγησης.

Ο κατώτατος συντελεστής φόρου εισοδήματος ορίζεται στο 22% για ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευ-ρώ και 45% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.

Θα εφαρμοστεί νέα κλίμακα υπολογισμού ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Και ας μην μιλήσουμε για τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, τα οποία θέλουν να είναι σε «στενή» φορολογική βάση, το οποίο σημαίνει ότι το ποσοστό 60% των φορολογουμένων που έχει απαλλαγές πρέπει να πέσει κάτω από το μισό. Η… λύση δηλαδή που θέλουν οι δανειστές είναι η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, κάτι που θα σημάνει την άμεση αύξηση των φόρων από 110 ώς και 800 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα ώς 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Ακριβά τηλέφωνα

Μετά τα κινητά τηλέφωνα, ήρθε η ώρα να επιβληθεί χαράτσι και στα σταθερά και στο Ίντερνετ, αφού με απόφαση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα λογιστήρια των εταιρειών παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών που εκδίδουν τους μηνιαίους λογαριασμούς υποχρεούνται να επιβάλουν σε όλους τους πελάτες τους το Τέλος Συνδρομητών Σταθερής Τηλεφωνίας.

Η εγκύκλιος (ΠΟΛ 1184/2016) προβλέπει ότι το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας ύψους 5%, όπως ψηφίστηκε με τον ν. 4389 πριν από έξι μήνες, επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24% και φτάνει τελικά έτσι στο 6,2% επί του λογαριασμού που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το τέλος δεν είναι κλιμακωτό με βάση το ύψος του λογαριασμού, αλλά αναλογικό και βαρύνει τους συνδρομητές των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας.

Το τέλος αυτό επιβάλλεται επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας, είτε αν παρέχεται μόνον υπηρεσία φωνής είτε και ευρυζωνικής πρόσβασης (Ιnternet). Υπολογίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ του φόρου προστιθέμενης αξίας. Εάν ο λογαριασμός εκδίδεται για περισσότερους μήνες, επιβάλλονται τόσα τέλη όσα και οι μήνες.

Το τέλος εισπράττουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας από τους συνδρομητές και το αποδίδουν στη φορολογική διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την έκδοση κάθε λογαριασμού, ανεξάρτητα από τον χρόνο της εξόφλησης του λογαριασμού. Οι αυξήσεις επιλαμβάνονται στους λογαριασμούς που εκδίδονται από 1.1.2017 και μετά.

Πικρός καφές

Ξεκίνησαν και φθάνουν στα σούπερ μάρκετ οι νέες τιμολογήσεις των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας καφέ, που θα ισχύσουν από 4 Ιανουαρίου, οπότε και θα ανοίξουν ξανά τα καταστή-ματά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, καμία εταιρεία δεν αντέχει να απορροφήσει την αύξηση που προκαλείται από την επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό φόρο εισαγωγής στον καφέ.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, θα υπάρξει επιβάρυνση ύψους 2 ευρώ το κιλό για τον ωμό (σ.σ.: τον πράσινο) καφέ, 3 ευρώ το κιλό για τον καβουρδισμένο και 4 ευρώ το κιλό για τον στιγμιαίο. Από την εξέλιξη αυτή η κατηγορία του καφέ που πλήττεται περισσότερο από την επιβολή του φόρου είναι ο ελληνικός, καθώς χρειάζεται περισσότερη πρώτη ύλη για να παραχθεί.

Έτσι στις αρχές του νέου έτους οι τιμές στο ράφι θα είναι υψηλότερες κατά 25% – 30% για τον ελληνικό καφέ, 15% – 20% για τον στιγμιαίο καφέ (σ.σ.: τύπου Nescafe) και τις κάψουλες καφέ, ενώ στον εσπρέσο οι νέες τιμές πώλησης στο σούπερ μάρκετ θα διαμορφωθούν κατά 20% έως 25% ακριβότερα.

Συγκεκριμένα η συσκευασία των 200 γραμμαρίων του ελληνικού καφέ θα πάει περίπου στα 3 ευρώ από 2,30 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ η συσκευασία του στιγμιαίου (200 γρ.) θα διαμορφωθεί πάνω από 7 ευρώ από 6 ευ-ρώ που είναι σήμερα η μέση τιμή.

Βαρύ… χαρμάνι

Από τη νέα χρονιά οι εταιρείες, λόγω αύξησης της φορολογίας, προσδιορίζουν την αύξηση στο πακέτο των τσιγάρων στα 50 λεπτά του ευρώ. Παράλληλα, προειδοποιούν για απότομη μείωση της κατανάλωσης, που τελικά θα επιφέρει και τη βίαιη πτώση των εσόδων.

Ο φόρος που θα αντιστοιχεί σε ένα πακέτο τσιγάρα από περίπου 80-81% που ήταν μέχρι τις αρχές Ιουνίου ανέβηκε στο 84% με την αύξηση του ΦΠΑ και θα εκτιναχθεί στο 90% μόλις ενεργοποιηθεί ο νέος ειδικός φόρος.

Όπως αναφέρουν στελέχη των καπνοβιομηχανιών, η ιστορία έχει δείξει ότι η αύξηση του φόρου λειτουργεί αρνητικά για τα έσοδα. Μόνο από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα τσιγάρα οι εισπράξεις από τα 2,982 δισ. ευ-ρώ που ήταν το 2012 έπεσαν στα 2,24 δισ. ευρώ το 2015, κάτι που σημαίνει ότι το Δημόσιο έχασε πάνω από 700 εκατ. ευρώ ή πάνω από 1 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ.

Τονίζεται ότι και αν τα έσοδα εμφανιστούν τεχνικά αυξημένα φέτος (σ.σ.: ως στόχος έχει τεθεί το ποσό των 2,36 δισ. ευρώ) το 2017 αναμένεται υποχώρηση ακόμη και κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

Εφάπαξ παροχή ο «μποναμάς Τσίπρα»

Σε άδειασμα του Γιώργου Χουλιαράκη προχώρησε, κατά τη συζήτηση στο EuroWorking Group, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με αφορμή το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξι-ούχους. Οι Ευρωπαίοι δανειστές ζήτησαν πάντως και έλαβαν διαβεβαίωση από τον συμμετέχοντα στο EuroWorking Group αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη ότι ο «μποναμάς Τσίπρα» στους χαμηλοσυνταξιούχους έχει χαρακτήρα εφάπαξ παροχής – ότι δεν πρόκειται δηλαδή να δίνεται κάθε χρόνο. Έχοντας αυτή τη δεσμευτική διαβεβαίωση οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ζητήσουν τελική έγκριση από τις κυβερνήσεις τους για να δώσουν σήμερα το «πράσινο φως», αποδεχόμενοι ότι η έκτακτη παροχή δεν αντίκειται σε δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε επιστολή προς το EuroWorking G rou p, στην οποία δίνει εξηγήσεις για τη χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους.

Πηγές αναφέρουν πάντως ότι οι διαβουλεύσεις στα κράτη-μέλη θα συνεχιστούν μέχρι αύριο το απόγευμα, οπότε θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον.

Εάν παρελπίδα πάντως το θέμα παραπεμφθεί στον ΕΜΣ, θα είναι μία ακόμη «νίκη στα σημεία» για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ένα σαφέστατο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να αγνοεί τους δανειστές χωρίς «κόστος».

Η θέση της γερμανικής πλευράς είναι ότι θα πρέπει το θέμα να συζητηθεί στο Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου και μέχρι τότε να μην εκδοθεί νέα ανακοίνωση από τον ΕΜΣ για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Φαίνεται ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στα μέτρα για το χρέος, ενώ θα περιπλέξει τη συζήτηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δημιουργώντας νέες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις.

Άλλωστε σε ό,τι αφορά την προκαταρκτική έκθεση του κουαρτέτου με τίτλο «Πρόσφατα μέτρα σε συντάξεις και ΦΠΑ που ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές», γίνεται εμμέσως πλην σαφώς αναφορά σε «μονομερείς ενέργειες», με τη σημείωση ότι ουδέποτε η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τους θεσμούς.

Μάλιστα στην έκθεση γίνεται λόγος για τη ρητή εντολή των θεσμών προς την κυβέρνηση να μην εξαγγείλει πάσης φύσεως παροχές, αν πρώτα δεν έχει συζητήσει μαζί τους. «Οι θεσμοί είχαν ρητώς συστήσει να μην προχωρήσουν προσθέτοντας περισσότερο κόστος στις συντάξεις σε περίπτωση υπεραπόδοσης προϋπολογισμού, αλλά να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή να συσσωρεύσουν ταμειακά αποθέματα ασφαλείας», όπως λέει χαρακτηριστικά η εισαγωγή της έκθεσης. Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μάλιστα, αναφέρονται και οι εκκρεμούσες αιτήσεις συνταξιοδότησης, τονίζοντας «τη δυσαρέσκεια για την επιλογή των συγκεκριμένων παροχών».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από τους συντάκτες της έκθεσης στο έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους, το οποίο αμφισβητούν ανοιχτά…

«Στην ουσία είναι αμφίβολο κατά πόσον το πακέτο μέτρων είναι αρκετά καλά στοχευμένο ώστε να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες ανάγκες. Μπορεί να δημιουργήσει προσδοκίες στους συνταξιούχους και για άλλες παροχές στο μέλλον, αλλά και την αίσθηση πως μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μπορεί να αντισταθμιστούν. Το επίδομα θα το λάβουν 1,5 εκατ. συνταξιούχοι, το 60% του συνόλου, και θα στοιχίσει 388 εκατομμύρια ευρώ».

Επιπρόσθετα, οι θεσμοί στην έκθεσή τους ζητούν περισσότερα στοιχεία για να καταλήξουν στην καθαρή δημοσιονομική επίπτωση του μέτρου, όμως αμφισβητούν την πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι τελικά 0,75% του ΑΕΠ αντί για 0,5%, όπως έχει προβλεφθεί. Παράλληλα εμφανίζονται λιγότερο επικριτικοί στο ζήτημα της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:09