09/12/2019 13:03:56

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Η λίστα χειρουργείου παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Η λίστα χειρουργείου παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών - Media

 

Τα μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διχάστηκαν για τη σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Υγείας ανάρτηση της λίστας χειρουργείου στα νοσοκομεία και του πίνακα των διενεργηθέντων επειγόντων χειρουργείων στους ιστοτόπους και πρότειναν κατά πλειοψηφία να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους, προκειμένου η επεξεργασία της ανάρτησης της λίστας χειρουργείου και του πίνακα των διενεργηθέντων επειγόντων χειρουργείων στους ιστοτόπους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να είναι νόμιμη και θεμιτή.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Υγείας κλήθηκε από την Αρχή να παράσχει εξηγήσεις για τη σχεδιαζόμενη υπουργική απόφαση για τον τρόπο κατάρτισης, οργάνωσης και λειτουργίας της λίστας χειρουργείου.

Σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης στη λίστα του χειρουργείου θα απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας που ισχύει για την εκτέλεση των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων και θα καταχωρούνται μεταξύ των άλλων, τα 4 τελευταία ψηφία του ΑΜΚΑ του ασθενούς, ο αριθμός μητρώου του ασθενούς, το είδος του χειρουργείου, η ημερομηνία της χειρουργικής επέμβασης, κ.λπ.

Η Αρχή στη σχετική γνωμοδότησή της, αναφέρει ότι τα τελευταία 4 ψηφία του ΑΜΚΑ συνιστούν προσωπικά δεδομένα, καθώς, έστω και έμμεσα, είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η ταυτότητα των συγκεκριμένων ασθενών από τρίτους που αποκτούν πρόσβαση στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου, ενώ το ίδιο ισχύει σύμφωνα με την Αρχή και για την καταχώριση του αριθμού μητρώου του ασθενούς.

Κατόπιν αυτών, η Αρχή κρίνει ότι, τα στοιχεία που καταχωρίζονται στη λίστα χειρουργείου και στον πίνακα των διενεργηθέντων επειγόντων χειρουργείων, συνιστούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που αφορούν στην υγεία και η κατάρτιση της λίστας χειρουργείου και του πίνακα των διενεργηθέντων επειγόντων χειρουργείων από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, συνιστά επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων. Η επεξεργασία αυτή αντίκειται στο άρθρο 9Α του Συντάγματος που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα, όπως και στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Τελικά, η Αρχή προτείνει κατά πλειοψηφία στο υπουργείο Υγείας να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους, αλλά και να εξετάσει το ενδεχόμενο να προβεί σε βελτιώσεις διατυπώσεων του σχεδίου της υπουργικής απόφασης.

Η μειοψηφία της Αρχής αποφάνθηκε ότι η δημοσίευση της λίστας χειρουργείου στο διαδίκτυο αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος).

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.