24/09/2019 12:59:06
9.1.2017 / ΠΟΝΤΙΚΙ ART
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1950 στις 05-01-2017

Στρατής Φιλιππότης: Ένας Αθηναίος νησιώτης

Στρατής Φιλιππότης:  Ένας Αθηναίος νησιώτης - Media

 

Για μια ακόμα χρονιά ο Στρατής Φιλιππότης, πιστός στο ραντεβού του στην αρχή κάθε χρόνου, μας χαρίζει τα δικά του ανεπανάληπτα ημερολόγια. Πρόκειται για έναν εκδοτικό θεσμό που μετρά 28 χρόνια! 

Είκοσι οκτώ χρόνια τώρα, ο Στρατής Φιλιππότης, μια ιστορική μορφή τής Σόλωνος και Ασκληπιού, που δεσπόζει πάνω από μισό αιώνα με την παρουσία του στον χώρο του βιβλίου στο αθηναϊκό κέντρο, στην καρδιά της χώρας, δίνει το δικό του «παρών» καταθέτοντας – εθιμοτυπικά πλέον – το δικό του Αθηναϊκό Ημερολόγιο! Κάθε χρονιά, ο Στρατής είναι πιστός στο ραντεβού του με τον νέο χρόνο και την πάντα αυξανόμενη αγάπη του για την πρωτεύουσα, για την πόλη των Αθηνών, μια πόλη συνδεδεμένη με την αιώνια αίγλη που της χαρίζουν τα μνημεία και οι μνήμες ενός πολιτισμού που κυριαρχεί αδιαλείπτως εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια…
 
Μνημείο κι ο ίδιος της πόλης που τον υποδέχτηκε και τον αγκάλιασε, μας παραδίδει τον 28ο τόμο των ημερολογίων του, γεμάτο με αθηναϊκά κείμενα όλων των ιστορικών περιόδων της πόλης, που ξαναζωντανεύουν τις μεγάλες και μικρές της στιγμές, την ξεχασμένη καθημερινότητα: τα πρόσωπα και τα κτήρια, τις μνήμες και τα γεγονότα, τις γειτονιές και τους δρόμους, όλη τη σφύζουσα ζωή που περνά μέσα από τον χρόνο για να γίνει μνήμη αθάνατη, να ξαναζήσει μέσα από το παρόν. Και σ’ αυτό το νέο ημερολόγιο του 2017 διασώζονται οι απεικονίσεις του παρελθόντος σαν μια προβολή στο μέλλον αυτής της πόλης. 
 
 
Ωστόσο, στην Αθήνα χτυπά η μισή καρδιά του Φιλιππότη! Η άλλη μισή… στην Τήνο βρίσκεται, στην Έξω Μεριά, σ’ έναν τόπο που η ομορφιά διδάσκεται με διακριτικότητα. Από τον Χαλεπά και τον Φιλιππότη ώς τον Γύζη και τον Λύτρα, από το φαγητό ώς την αρχιτεκτονική, όλα καταυγάζουν έναν πολιτισμό σπάνιο κι ατόφιο, έναν πολιτισμό που κουβάλησε μέσα του ο Στρατής στο ταξίδι του από τη γενέτειρά του στην Αθήνα: πολιτισμό που τον κατέστησε πραγματικό και άξιο Αθηναίο πολίτη και ταυτόχρονα έναν γνήσιο Τηνιακό Ξωμερίτη! 
 
Το 19ο τεύχος του Ημερολογίου του Αρχιπελάγους κυκλοφόρησε επίσης ως το αναγκαίο συμπλήρωμα της προσωπικότητας του νησιώτη Στρατή και περιέχει εξαιρετικά κείμενα για την Τήνο, τη Σύρο, τη Μήλο και πολλά ακόμα νησιά του αρχιπελάγους – κείμενα σπάνια και πολύτιμα σαν τιμαλφή. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.