search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:34
MENU CLOSE

Σε κλίμα συνεννόησης η ενημέρωση των αρχηγών από Τσίπρα για το κυπριακό

09.01.2017 16:44
Σε κλίμα συνεννόησης η ενημέρωση των αρχηγών από Τσίπρα για το κυπριακό - Media
 
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς με στόχο την ενημέρωση γύρω από το κυπριακό εν όψει της πολυμερούς Διάσκεψης στην Γενεύη, την προσεχή Πέμπτη πραγματοποιούνται σε κλίμα συνεννόησης, με κυβέρνηση και κόμματα να κρατούν χαμηλούς τόνους δεδομένων και των τριήμερων συνομιλιών που ξεκίνησαν σήμερα στη Γενεύη μεταξύ της κυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς για την προετοιμασία της Διάσκεψης την Πέμπτη.
 
Η μόνη ίσως αιχμή που υπήρξε από πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών γίνεται την ημέρα που ξεκινούν στη Γενεύη οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό». Με άλλα λόγια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπονόησε ότι καθυστέρησε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ωστόσο συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εξηγούν ότι δεδομένου ότι εμπλέκονται πολλοί παράγοντες και είναι πολλές οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, με τα δεδομένα να αλλάζουν συνεχώς, δεν ήταν εφικτή νωρίτερα μια πλήρης ενημέρωση για το σημείο των διαβουλεύσεων. 
 
Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να σταλεί το μήνυμα ότι η ελληνική και η κυπριακή πλευρά εργάζονται με εποικοδομητικό τρόπο και αποφασιστικότητα για την επίτευξη λύσης και καλεί την Τουρκία να πράξει το ίδιο. 
 
Σε ό,τι αφορά το επίπεδο της εκπροσώπησης στην πολυμερή Διάσκεψη της Πέμπτης, η κυβερνητική θέση όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες είναι ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, δηλαδή εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος παραδέχτηκε ότι «η κατάσταση και οι αντικειμενικές προϋποθέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι οι καλύτερες δυνατές». 
 
Το ότι η τουρκική πλευρά αφήνει  να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και όχι από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν , ο οποίος θεωρείται ότι διαδραματίζει κομβικό ρόλο στις συζητήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, προς το παρόν συντηρεί την εκκρεμότητα ως προς το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην πολυμερή ή όχι. Είναι σαφές ότι προϋπόθεση για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Γενεύη αποτελεί η εκπροσώπηση στο ανώτατο επίπεδο και από την Τουρκία.
 
Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος «η θέση της ελληνικής πλευράς σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας που ούτως ή άλλως είναι το βασικό ζήτημα στο οποίο εμπλέκεται στις συνομιλίες η ελληνική πλευρά» είναι ότι «χρειάζεται η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων στην Κύπρο, καθώς και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής». Με αυτή τη βασική αρχή η Αθήνα προσέρχεται στις διαβουλεύσεις και «αν δούμε ότι εκ μέρους της τουρκικής πλευράς υπάρχει διάθεση για συζήτηση και συνεννόηση και υπάρχει και η αποφασιστικότητα για την εξεύρεση μιας λύσης μέσα στις επόμενες ημέρες, τότε και ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη». 
 
Ωστόσο ο ίδιος θέλησε να υπογραμμίσει ότι η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης βαρύνει και την άλλη πλευρά, επομένως δεν εξαρτάται μόνο από τη θέληση της Ελλάδας και της Κύπρου: «Το τι σημαίνει διάθεση για εξεύρεση λύσης, προφανώς έχει να κάνει και με τη στάση του κ. Ερντογάν, αλλά και με τη στάση που θα έχουν οι τουρκικές αρχές στις συνομιλίες που ούτως ή άλλως, ξέρετε ότι είναι διαρκείς  αυτές τις ημέρες».
 
Σε κάθε περίπτωση από την Αθήνα κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές δείχνουν να προσβλέπουν στην έναρξη μιας διαδικασίας με ανοιχτή ημερομηνία (open ended) όπου καταρχάς θα πιστοποιηθεί το επίπεδο προόδου και θα ακολουθήσουν και νέοι γύροι συνομιλιών. Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την άποψη ότι μη συμμετοχή του Ερντογάν στη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου δε σηματοδοτεί κατ’ ανάγκην την κατάρρευση της διαδικασίας που έτσι κι αλλιώς διαφαίνεται πώς θα έχει συνέχεια κατά τους επόμενους μήνες.
 
Επικοινωνία με Ερντογάν
Eν τω μεταξύ, νωρίτερα, το απόγευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν τηλεφωνική συνομιλία για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις  για το Κυπριακό και για τη σημασία που έχει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να παραμείνουν σταθερά σε επαφή εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επί μία ώρα και δέκα λεπτά.  Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις. 
 
Οι ίδιες πηγές, αναφερόμενες στη διαδικασία, σημείωσαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε στον Τούρκο πρόεδρο τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:34