search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:09
MENU CLOSE

Στον ανακριτή για το σκάνδαλο διαφθοράς η πρόεδρος της Ν. Κορέας-Πιθανές οι πρόωρες εκλογές

17.01.2017 08:03
Τραγούδησαν Νταλάρα σε σόου της Νότιας Κορέας και αποθεώθηκαν! (Video) - Media

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα στη Νότια Κορέα, γνωστοποίησε σήμερα ότι προγραμματίζει την ανάκριση της προέδρου Παρκ Γκέουν-χε στις αρχές Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται για το σκάνδαλο της διαφθοράς που συγκλονίζει τη χώρα.

Το Κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας έχει ψηφίσει υπέρ της αποπομπής της προέδρου Παρκ από το προεδρικό αξίωμά της, ενώ η υπόθεση βρίσκεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει για την αποδοχή ή την απόρριψη της απόφασης των βουλευτών.

Αναμένεται ότι η Παρκ θα είναι σύμφωνη για τη διαδικασία της ανάκρισης της, ενώ οι λεπτομέρειες αναμένεται να συζητηθούν με το γραφείο της, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ειδικού εισαγγελέα.

Ως πρόεδρος της χώρας, η Παρκ έχει ασυλία έναντι της πιθανής άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον της για όσο διατηρεί το αξίωμά της, ενώ η ίδια έχει προηγούμενα δηλώσει ότι θα συμφωνήσει για τη συμμετοχή της στην ανάκριση. Η Παρκ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες που τις αποδίδονται σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς.

Η Παρκ παραμένει στη θέση της προέδρου, όμως χωρίς να έχει καμία εξουσία, μέχρις ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει αν θα γίνει η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτης της Νότιας Κορέας που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την προεδρία.

Η Samsung έχει παραδεχθεί ότι έδινε χρήματα, όμως έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις για τη συγχώνευση.

Η Τσόι κατηγορείται ότι εκβίασε μεταξύ άλλων μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Samsung, ώστε να καταβάλουν περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια σε μυστηριώδη ιδρύματα και ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για προσωπικούς σκοπούς.

Η Παρκ έχει παραδεχθεί ότι επέδειξε «αμέλεια» και δεν ήταν όσο προσεκτική θα έπρεπε. Έχει όμως διαψεύσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, υπό την επιρροή της «Ρασπούτινας» –όπως αποκαλούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τσόι– συμμετείχε σε μια αίρεση σαμανιστικής έμπνευσης.

Από την πλευρά της η Τσόι, που είναι υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης της, αρνήθηκε ξανά σήμερα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι έκανε κάτι παράνομο, ενώ επανέλαβε ότι δεν γνώριζε για την αμφιλεγόμενη συγχώνευση των δύο θυγατρικών της Samsung.

Η Νότια Κορέα είναι βυθισμένη στην πολιτική αυτή κρίση εδώ και μήνες, ενώ η Παρκ αποπέμφθηκε από τη θέση της τον Δεκέμβριο. Αν η αποπομπή της εγκριθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι πολύ πιθανό να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές σε δύο μήνες, με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν να είναι υποψήφιος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα ο Μπαν βρίσκεται στη δεύτερη θέση της πρόθεσης ψήφου, πίσω από τον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μουν Τζάε-ιν. Ο Μουν εξακολουθεί να εμφανίζεται πρώτος με 26,1%, ενώ ο Μπαν συγκεντρώνει το 22,2% της πρόθεσης ψήφου.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη ότι θα ανακοινώσει «σύντομα» τις προθέσεις του.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01