18/07/2019 00:38:40
22.1.2017 / ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1952 στις 19-01-2017

«Πλαστικό» παντού

«Πλαστικό» παντού - Media

 

Σε τρεις φάσεις η υποχρεωτική εγκατάσταση POS

Παρά το ότι η κυβέρνηση παρακινούσε τους φορολογούμενους μέχρι πρότινος να χρησιμοποιούν «πλαστικό» χρήμα για το χτίσιμο του αφορολόγητου από τις αρχές Φεβρουαρίου 2017, τώρα διαμηνύει ότι θα εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις η υποχρεωτική εγκατάσταση POS στους επαγγελματικούς κλάδους και τις υπηρεσίες στην αγορά, για την καθολική χρήση του «πλαστικού» χρήματος.
 
Τα προβλήματα που πρέπει να λύσει είναι πολλά για να ελέγξει το νέο σύστημα και από ό,τι φαίνεται ούτε και φέτος πρόκειται να ισχύσει το νέο μέτρο σε όλες τις συναλλαγές των φορολογουμένων. Άλλωστε η ίδια η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου συνιστά στους φορολογούμενους να κρατούν τις χάρτινες αποδείξεις, παρά την εφαρμογή του νόμου για το χτίσιμο του αφορολόγητου με «πλαστικό» χρήμα.
 
Όπως η ίδια τόνισε, «ο στόχος της χρήσης ‘‘πλαστικού’’ χρήματος για το χτίσιμο του αφορολογήτου είναι η φορολογική συμμόρφωση επαγγελματιών και επιχειρήσεων και όχι η φορολογική επιβάρυνση όσων δεν συγκεντρώνουν το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό», ενώ εξήγησε πως «η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι η χρήση του ‘‘πλαστικού’’ χρήματος έφερε αύξηση των εσόδων της τάξης του 20%».
 
Σημειώνεται ότι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, άρα και η ΔΕΗ, σύμφωνα με την υφυπουργό, θα μετράνε στο χτίσιμο του αφορολόγητου, αν και οι θεσμοί επιμένουν για εξαίρεσή τους. Ο λόγος που δεν θέλουν να συμπεριληφθούν στο αφορολόγητο είναι διότι οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας θα καλύπτουν για το 60% των φορολογουμένων το χτίσιμο του αφορολόγητου, με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρονται να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους με τους επαγγελματίες «πλαστικό» χρήμα κι έτσι η εφαρμογή του μέτρου δεν θα εκπληρώνει τον σκοπό της.
 
Η υποχρεωτική χρήση πάντως μηχανημάτων καρτών από τους επαγγελματίες θα γίνει σταδιακά σε τρεις φάσεις. Η πρώτη (έως το τέλος Ιουνίου 2017) αφορά εκείνους που ανήκουν στην «υψηλή κατηγορία παραβατικότητας» (ελεύθεροι επαγγελματίες όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, γιατροί, δικηγόροι, καταστήματα εστίασης κ.λπ.).
 
Στις επόμενες δύο δόσεις θα συμπεριληφθούν άλλοι κλάδοι και υπηρεσίες προκειμένου έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 να έχει καλυφθεί το σύνολο της αγοράς. 
Αναφορικά με τα ζευγάρια και τους συνδικαιούχους ενός λογαριασμού, διευκρινίζεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις επιμερίζεται το εισόδημα για τη συλλογή αποδείξεων.
 
Τέλος, σημειώνεται ότι δεν θα βάλουν μηχανήματα καρτών περίπτερα, ψιλικατζίδικα και mini markets - μικρά παντοπωλεία, επειδή λειτουργούν με πολύ χαμηλό περιθώριο κέρδους, το οποίο μπορεί να εξανεμίζεται από τις προμήθειες της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.