13/12/2018 14:30:46
10.12.2009

Η σελίδα του λοξού

Η σελίδα του λοξού - Media

◆ Στις τουαλέτες γίνονται τα πάντα. Άλλωστε η απελευθέρωση των κορμιών σε έναν κλειστό χώρο που μοσχοβολά, η απέραντη σιγαλιά και εκείνοι οι περίεργοι θόρυβοι σαν να πετάς βοτσαλάκια στη θάλασσα, καθώς και το σφί ξιμο, προάγγελος της ανακούφισης, καθαρίζει το μυαλό και ανασκουμπώνει τη σκέψη. Στις τουαλέτες διαβάζεις τα καλύτερα πράγματα, αποφαίνονται οι λογοτέχνες και δεν έχεις παρά να τους ακούσεις.

◆ Τοιουτοτρόπως ο μη ενοχικός μακρόσυρ τος αναστεναγμός και η αποκάλυψη των κοπράνων εκλαμβάνεται ως ύψιστη πολιτι κή πράξη, αν σκεφτεί κανείς τη λαμπρότητα της μετέπειτα διανοητικής διεργασίας.

◆ Έτσι φανταζόμαστε, όπως αποκαλύπτουν οι «ελεύθερες αναρτήσεις» του γαλλικού διαδι κτύου, τη συνάντηση στις τουαλέτες μεταξύ του Σαρκοζί και του Ντομινίκ Στρος Καν, προ έδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εκεί λοιπόν και μετά την αφόδευση κατά την ώρα του πλυσίματος των χεριών και όταν οι χάρτινες σερβιέτες έδιωχναν τις εναπομείνα σες σταγόνες, άρχισαν οι φραστικές διενέξεις. Από τη μια ο κοντός πρόεδρος κι απ’ την άλλη ο μελλοντικός διεκδικητής με τις απίστευτες ερωτικές εκδηλώσεις. Φωτογραφίες που ίσως δημοσιευτούν, απειλές για μηνύσεις και άλλα σπαρταριστά γεγονότα κάτω από το ημίφως μιας λεκάνης που καταπίνει τα απόβλητα των σωμάτων. Των πολιτικών σωμάτων.

◆ Χαρακτηριστικό των κοντών είναι η ακροστασία αυτή, που τους κάνει να υπερ βαίνουν τον πήχυ και να αναπνέουν άλλον καιρό. Έτσι λοιπόν κι ο Σαρκοζί, άνθρωπος κοντός, προσπαθεί να υπερτονίσει την προσωπικότητά του αφήνοντας πίσω τα μει ονεκτήματα της σωματικής του μάζας. Δια σχίζοντας εδώ και έναν χρόνο τον πλανήτη ξοδεύει απίστευτη ενέργεια για να αναγο ρευθεί ο αυτοκράτωρ της πράσινης αντί ληψης και να κατατροπώσει τον Ομπάμα, ο οποίος ηγείται μιας χώρας που πρωτοστατεί στην οικολογική ρύπανση. Ποσώς ενδιαφέ ρει όμως τον κοντό το περιβάλλον, αλλά η εικόνα υπεροχής, που θα αναδειχθεί από τα μέσα, απέναντι στον ψηλό Αμερικανό.

◆ Και με φόντο την υπερθέρμανση, στην Κοπεγχάγη ένας ψυχρός πόλεμος διαφαίνε ται στον ορίζοντα. Δεν μπορεί να χωνέψει με τίποτα ο «Μακεδόνας» βασιλιάς της Γαλλίας ότι αγνοείται επιδεικτικώς από τον έγχρωμο δημο φιλή. Σκληρή η απόρριψη χωρίς σάλιο!

◆ Ο ψηλός είναι αλλιώς, χαμηλώνει για να σε δει. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι δικτα τορίσκοι ήταν κοντοί. Συμπλέγματα φυσικά και βαθιά κρυμμένα.

◆ Και η χαριτόβρυτος κ. Μπιρμπίλη αναμένεται να γοητεύσει και να σαγηνεύσει τη σύνοδο και να αποσπάσει τα χαμόγελα της υπερθέρμαν σης.

◆ Χειμώνας έρχεται βαρύς! Ευτυχώς που υπάρχει κι ο Χρυσοχοΐδης να του κάνει μια προσαγωγή να τον κρατήσει κάνα δυο μή νες μέσα, να του προσάψει καμιά κατηγορία ότι φτιάχνει χιόνι και βροχή και την πετά στα σπίτια των πολιτικών, να γλιτώσουμε επιτέλους απ’ αυτήν την τρομοκρατία του παγωμένου γέροντα. Η εμμονή του Χρυ σοχοΐδη είναι ο Τζιμ Άνταμς, αυτόν έκανε όταν ήταν μικρός στο χωριό, όταν έκλεινε τα μάτια του και περνούσαν από μπροστά του οι κακοί. «Θα πατάξουμε», «Δεν θα απο λογηθώ σε κανέναν». Επικίνδυνοι λεκτικοί σχηματισμοί, κύριε υπουργέ. Για θυμηθείτε λίγο, μια σταλιά, αυτά τα εκφωνήματα και κορνιζάρετε τις θύμισες στο σαλόνι σας. Ίσως κατανοήσετε ότι η βία εκ των οδο ντοστοιχιών εκπορεύεται. Τουλάχιστον τις περισσότερες φορές.

◆ Και η απάντηση στη συγκεκαλυμμένη χυδαιότητα. Μαθήματα πολιτικής άποψης από τον Γρηγόρη Νιώτη. Υπερασπίστηκε τη νιότη, αποσαφηνίζοντας ότι η κατηγορούμενη δράση των παιδιών του είναι πολιτική και δεν είναι κατ’ ανάγκη παραβατική συμπεριφορά. Αλλά η δικαιοσύνη μπορεί να έχει άλλη άποψη. Δικαιοσύνη η πολύμορφη!

◆ Ωραία φωνή, παραφωνία σε έναν κόσμο που σέρνεται τηλεκατευθυνόμενος.

 

Μυογράφημα

Οι κοινωνίες πάντα χρειάστηκαν το ξύλο. Στην αρχή για να ανάβουν φωτιές. Το ξύλο δεν ήξερε τι έκανε και συμμάχησε.

Μετά έφτιαξαν το χαρτί και από τότε το ξύλο άρχισε να υπεισέρχεται και σε άλλα τοπία. Φτιάχτηκαν και τα σχολειά. Εκεί που οι άνθρωποι μαθαίνουν τα προκαθορισμένα από την καθεστωτική κυριαρχία. Εν καιρώ το ξύλο πήρε τη μορφή βέργας που ταπείνωνε αυτούς που ήθελαν να βλέπουν από το παράθυρο.

Όλα ήταν σχεδόν ξύλινα. Τα θρανία, τα χαρτιά, τα μολύβια, τα μα θήματα, οι χάρακες, οι κανόνες.

Αλλά και στις άλλες μορφές ομάδων το ξύλο κυριάρχησε παντού. Στην πολιτική είχε την πρωτοκαθε δρία. Εκεί οι φωνές ήταν από σκληρό ξύλο και στις διαμαρτυρίες από ξύλο καλυμμένο με επιθετικούς προσ διορισμούς. Δεξιό ξύλο, αριστερό ξύλο, σοσιαλιστικό ξύλο, αναλόγως την κατεύθυνση της ράβδου επί του σώματος.

Και δάση δεν υπάρχουν πια, τα έχουν κάψει για να γεμίσουν με περισσότερο ξύλο τη ζωή σου.

Η φράση «το στραβό το ξύλο η φωτιά το σιάζει» υποδηλώνει τη μεταφορική αγάπη των κοινωνιών για το στραβό.

Στις διαδηλώσεις των αγραμμά των το ξύλο είναι απελέκητο σχεδόν πάντοτε και φανερώνει την αμέριστη συμπαράσταση των ανθρώπων έναντι της αντίδρασης.

Το ξύλο δεν επαναστατεί ποτέ από μόνο του. Απλώς καθοδηγείται και πονά όταν πέφτει αλύπητα από ψηλά στα χαμηλά.

Και η εξουσία παντός τύπου και μορφής ξέρει και να το χρησιμοποιεί και να το εκπαιδεύει.

Μελπομένη η αναρχικιά

Tης φαντασίας!

Οι άνθρωποι με τα μαντίλια, τις φωνές τις οργισμένες, να είχαν τα υπουργεία, τα αρχηγεία, τις αποφάσεις στα χέρια τους. Φαντάσου τους μεγαλοσχήμονες, τον Παπανδρέου, τον Τσίπρα, τον Σαμαρά, την Παπαρήγα και τα άλλα παιδιά με επικεφαλής τον Χρυσοχοΐδη τον παλλήκαρο, με καλυμμένα τα πρόσωπα κρατώντας γκαζάκια και μολότοφ να διεκδικούν να ξαναπάρουν πίσω το χαμένο οδόφραγμα.

Τι θα άλλαζε; Τίποτα.

Ίδιες ανακοινώσεις, ίδια πατριωτικά κηρύγματα και αόριστες εκφωνήσεις.

Στην ουσία η εξουσία είναι μία. Και παίζει το ίδιο παιχνίδι με κουκούλα και χωρίς.

Κι απομένει η Μελπομένη που πλένει με αραιωμένο σαπουνάκι τα πιάτα και φτιάχνει νερόσουπα για τους κανακάρηδές της, η μεγάλη αναρχικιά, η μεγάλη μορφή αυτού του μασκαρέματος.

Ένα απογυμνωμένο ξεμπρόστιασμα της φαντασίας για αυτήν την Ελλάδα των φαρισαίων, που μπάζει από παντού, από πίσω, από μπροστά και από το πλάι!

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.