29/03/2020 19:30:19

O γερμανικός Τύπος για ΔΟΛ: Το τέλος μιας αυτοκρατορίας

ΕΣΗΕΑ για ΔΟΛ: Λύση στο αδιέξοδο - Media

 

Στο κλείσιμο του Βήματος και των Νέων και τις τραπεζικές περιπέτειες του ΔΟΛ αναφέρεται η Tageszeitung του Βερολίνου, ενώ τα σχόλια του γερμανικού τύπου μονοπωλεί δίχως αμφιβολία το αμφιλεγόμενο προεδρικό διάταγμα Τραμπ.

 «Ιστορικές αθηναϊκές εφημερίδες κατηγορούν τον Τσίπρα ότι θέλει να τους αποτελειώσει. Χρέη; Φοροδιαφυγή; Δεν έχει σημασία», σημειώνει σε άρθρο της η εφημερίδα Τageszeitung του Bερολίνου. Ήταν ένα οργισμένο άρθρο γεμάτο κατηγορίες, χωρίς κανένα ίχνος ουσιαστικής αυτοκριτικής, ωστόσο «τα κακά νέα φάνηκαν ήδη από τις πρώτες γραμμές: «Το Βήμα και Τα Νέα αναγκάζονται να αναστείλουν εντός των ημερών την έκδοσή τους για οικονομικούς λόγους», γραφει η γερμανική εφημερίδα.

Όπως σημειώνει «η ανακοίνωση δεν έχει μόνο συμβολική σημασία. Πάνω από 500 εργαζόμενοι, που όλοι τους είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες, απειλούνται να μείνουν άνεργοι. Ο αφανισμός των εφημερίδων που ήδη είχε ξεκινήσει με το ξέσπασμα της κρίσης έφτασε σε νέα κορύφωση. Οι παραδοσιακά φιλελεύθερες εφημερίδες ανήκουν στον κάποτε παντοδύναμο όμιλο ΔΟΛ, ο οποίος περιλαμβάνει εφημερίδες, περιοδικά ιστοσελίδες και άλλες επενδύσεις».

Από το ζενίθ στο ναδίρ

Η TAZ τονίζει την ιστορική σημασία των δύο εφημερίδων, αν λάβει κανείς υπόψη ότι Το Βήμα γεννήθηκε το 1922 και Τα Νέα το 1931, αποτελώντας «τον σοβαρό αντίπαλο» του συντηρητικού τύπου της εποχής τους. «Ωστόσο εδώ και κάποιο καιρό τα δύο έντυπα παλεύουν με τη δραματική μείωση των φύλλων που πωλούν». Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται τα  νούμερα των πωλήσεων στο παρελθόν και σήμερα, αποτυπώνοντας γλαφυρά την πτωτική τάση στην κυκλοφορία των δύο εφημερίδων, ενώ παράλληλα γίνεται εκτενής αναφορά στα αμφιλεγόμενα τραπεζικά δάνεια του ομίλου. Ο ΔΟΛ πλέον «δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πλέον τα επιτόκια των δανείων που τόσο γενναιόδωρα του είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν. Η αυτοκρατορία καταρρέει».

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στις προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρας να θέσει τέλος στην ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών - που στο παρελθόν χορηγούσαν δάνεια χωρίς εγγυήσεις- με χρήματα των φορολογούμενων καθώς και στις ποινικές ευθύνες εις βάρος του βασικού μετόχου του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη, «ο oποίος στο ζενίθ της καριέρας τους μπορούσε από το γραφείο του να ανεβάσει και να κατεβάσει κυβερνήσεις. Κατηγορείται τώρα για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή». Η ΤAZ κλείνει το δημοσίευμα σημειώνοντας ότι: «μετά την συντριβή του ΔΟΛ, πολλά άλλα ΜΜΕ που τηρούν κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση φοβούνται ότι σύντομα ο Τσίπρας θα τα καταστρέψει».

Πηγή: DW

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.