search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:19
MENU CLOSE

Βήμα… στο κόμμα στο παρά πέντε του Eurogroup

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1956
09-02-2017
10.02.2017 04:00
syriza-6.jpg
 
Έπειτα από μακρό διάστημα, ουσιαστικά από την επομένη του συνεδρίου, συνέρχεται το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητήσει για τις πολιτικές εξελίξεις και τον προγραμματισμό δράσης του κόμματος. Το ζήτημα που εκτιμάται πως θα κυριαρχήσει, είναι ασφαλώς το θέμα της αξιολόγησης και της συμφωνίας με τους δανειστές, με τα κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη που μετέχουν στο όργανο να αναμένουν πληροφόρηση ή έστω διαβεβαιώσεις περί των «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης.
 
Το ερώτημα είναι αν θα διαφανεί και δημόσια ο προβληματισμός που φαίνεται να καταγράφεται στο εσωτερικό σε τμήμα του κόμματος, το οποίο μπροστά σε έναν νέο γύρο υποχωρήσεων δείχνει να προκρίνει την «ηρωική έξοδο» (διά των εκλογών). Από την άλλη στο παρά πέντε της συνεδρίασης του Eurogroup είναι πιθανό να υπάρξει «εγκράτεια» από όσους εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν θα δοθεί συνέχεια ή θα υπάρξει εκτόνωση στην ένταση που καταγράφηκε προ εβδομάδας στη Βουλή μεταξύ Βούτση – Τσακαλώτου και η οποία φαίνεται να έχει υπόβαθρο ακριβώς τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης – άλλωστε ο πρόεδρος της Βουλής παραδέχτηκε διαφωνίες στο επικοινωνιακό επίπεδο σχετικά με την υλοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές λέγοντας ότι υπάρχει ασάφεια ενώπιον της κοινωνίας γύρω από το πόσα εξ αυτών έχουν υλοποιηθεί.
 
Όσον αφορά το θέμα των πρόωρων εκλογών πάντως, υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός τις απέκλεισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κατά την ομιλία του στη Βουλή για το πόρισμα της εξεταστικής, καθώς τις εξίσωσε με αυτό που η κυβέρνηση ξορκίζει ως καταστροφικό σενάριο, το Grexit. Ακολούθως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, στο ίδιο πάνω-κάτω πνεύμα, σημείωσε πως «όποιος ζητάει εκλογές σπρώχνει τα πράγματα σε ένα τέταρτο μνημόνιο».
Πάντως εκ μέρους της ηγεσίας αναμένεται να υπογραμμιστούν οι διαβεβαιώσεις ότι, ακόμη κι αν υπάρξουν υποχωρήσεις σε μέτρα, αυτά δεν πρόκειται να εφαρμοστούν εφόσον η οικονομία υπεραποδίδει, όπως αποδείχτηκε με τους στόχους του 2016.
 
Η ανησυχία στο εσωτερικό για την κοινωνική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη. Μια απάντηση σε αυτήν την ανησυχία έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος α) έδειξε ως αυτονόητη την πολιτική και κοινωνική φθορά μιας κυβέρνησης που εφαρμόζει προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, β) υποβάθμισε τη σημασία των δημοσκοπήσεων επικαλούμενος τρία παραδείγματα (ελληνικό δημοψήφισμα, Brexit, εκλογές ΗΠΑ), γ) υπογράμμισε ότι η επιβάρυνση που υφίστανται οι Έλληνες πολίτες είναι σωρευτική και δεν οφείλεται στο μνημόνιο που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χαρακτήρισε «ηπιότερο» και δ) χρύσωσε το χάπι της αξιολόγησης λέγοντας ότι, εφόσον αυτή ολοκληρωθεί, θα δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να ανακάμψει «και να δώσει τη μάχη των εκλογών το 2019 με στόχο την επανεκλογή της».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:19