search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:34
MENU CLOSE

Οι ΑΝΕΛ και η θεωρία του (κοινοβουλευτικού) χάους

09.02.2017 13:23
Αντιπαράθεση για το μουσουλμανικό τέμενος - «Ναι» έκανε σαφές το ΚΚΕ- ΟΧΙ από τους ΑΝΕΛ - Media

 

Μύλος… Το «δύσκολο» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ιδιάιτερα όταν χτυπά στο «νεύρο» των ιδεολογικών διαφορών των δυο κυβερνητικών εταίρων, αναδύθηκε και πάλι στη Βουλή, φέρνοντας αυτή την φορά όμως σύγχυση και ένα διαφαινόμενο… ρήγμα στις τάξεις των ΑΝΕΛ.  

Και αυτό γιατί σε διαφορετική «συχνότητα» με το κόμμα του εμφανίστηκε στη Βουλή ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι καταψηφίζει διάταξη του υπουργείου Παιδείας για την ιθαγένεια των παιδιών αλλοδαπών. «Μένουμε πιστοί στη στάση μας για τον Κώδικα Ιθαγένειας» τόνισε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ και υπενθύμισε ότι το κόμμα του είχε καταψηφίσει τις σχετικές διατάξεις στο παρελθόν. 

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο προεδρεύων εκείνη την στιγμή Τάσος Κουράκης σε μια σύντομη τοποθέτηση του ανακοίνωσε ότι οι ΑΝΕΛ, ο μικρότερος από τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, ψηφίζει την επίμαχη διάταξη. «Πρόκειται για προσωπική άποψη του κ. Κατσίκη» εξήγησε ο Τάσος Κουράκης, σχολιάζοντας όσα είχε υποστηρίξει λίγο νωρίτερα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ. Δηλαδή, οι ΑΝΕΛ, επί της ουσίας, «άδειασαν» τον εισηγητή τους στο νομοσχέδιο διά μέσου του αντιπροέδρου της Βουλής.

Στην συνέχεια η «γαλάζια» Νίκη Κεραμέως πήρε τον λόγο και διερωτήθηκε πως ο προεδρεύων της συνεδρίασης εκφράζει τους ΑΝΕΛ ανακοινώνοντας ότι θα υπερψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης απάντησε, με πιο θεσμικό τόνο αυτή την φορά ότι «η θέση των ΑΝΕΛ θα εκφραστεί κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας», υποστηρίζοντας πάντως ότι όλα όσα είχε αναφέρει λίγα λεπτά προηγουμένως προέρχονταν από «έγκυρη πληροφόρηση» που είχε.

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη διάταξη (άρθρο 29) προβλέπει την παροχή δυνατότητας σε ενήλικους αλλοδαπούς να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια εφόσον φοιτούν σε σχολείο που ακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. 

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι η ρύθμιση «πέρασε» στην Ολομέλεια, και θα ψηφιστεί σήμερα, καθώς μόνο το Ποτάμι συντάχθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τα υπόλοιπα κόμματα είχαν επιφυλαχθεί για την στάση τους στην Ολομέλεια ή είχαν καταψηφίσει την διάταξη στην αρμόδια Επιτροπή με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να μην «περάσει» η διάταξη στην Ολομέλεια. Αρκετά αιχμηρός για την στάση των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα στάθηκε ο Γιώργος Μαυρωτάς. «Δεν παζαρέψαμε, δεν βάλαμε την μικροπολιτική πάνω τις αρχές μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Ποταμιού.  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01