23/01/2020 15:26:37

Νίκη της Κύπρου για το «κούρεμα» καταθέσεων - Για τις αποφάσεις του Eurogroup το 2013

Νίκη της Κύπρου για το «κούρεμα» καταθέσεων - Για τις αποφάσεις του Eurogroup το 2013 - Media

 

Λευκωσία: Την πρώτη νίκη πέτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία σε διεθνή διαιτησία, κερδίζοντας μιαν από τις τέσσερις υποθέσεις προσφυγών που χειρίζεται η Νομική Υπηρεσία για υποθέσεις που μεταξύ άλλων έχουν σχέση με τις αποφάσεις του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η υπόθεση αφορά την προσφυγή δύο επενδυτών από την Πολωνία τον Δεκέμβριο του 2014 στο Δικαστήριο του Σουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (The Arbitration Institute of the Stockholm Chamber of Commerce «SCC»). Οι δύο επενδυτές όχι μόνο έχασαν την υπόθεση αφού ζητούσαν αποζημιώσεις για απαλλοτρίωση της επένδυσης τους λόγω bail-in των χρημάτων τους στην Τράπεζα Κύπρου, αλλά τώρα πρέπει να αποζημιώσουν και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Δικαστήριο επιδίκασε στους δύο επενδυτές, Thomasz Czescik και Aleksandrowice Robert, να πληρώσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία το 70% των δικηγορικών εξόδων που αντιστοιχεί με το ποσό του €1,17 εκατ. Με βάση το ιστορικό της υπόθεσης οι δύο Πολωνοί ζητούσαν αποζημιώσεις για εκμηδενισμό της επένδυσης τους, καθώς ήταν μέτοχοι σε εταιρεία με φαρμακευτικά προϊόντα.

Οι απαιτήσεις που είχαν από την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν περίπου 18 εκατ. σε ζλότι Πολωνίας (€4,2 εκατ.) και επιπλέον ζητούσαν διαφυγόντα κέρδη και τόκους στα χρήματα που έχασαν λόγω του κουρέματος των καταθέσεων και των μέτρων εξυγίανσης. Το Δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεση αποφάσισε ότι δεν υπήρξε απαλλοτρίωση της επένδυσης σύμφωνα με τη συνθήκη για προστασία των επενδύσεων μεταξύ Πολωνίας και Κύπρου και διέταξε να καταβάλουν το 70% των εξόδων της Δημοκρατίας. Πιο κάτω η ανακοινώσει της Νομικής Υπηρεσίας για το αποτέλεσμα της υπόθεσης που ουσιαστικά είναι η πρώτη νίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας με γεγονότα που σχετίζονται με το bail –in.

Οι άλλες μεγάλες ανοιχτές υποθέσεις είναι στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (International Centre For Settlement of Investment Disputes – ICSID) που εδρεύει στο Παρίσι. Οι δύο αφορούν προσφυγές Ελλήνων επενδυτών και η άλλη την υπόθεση της FBME. H πιο γνωστή είναι αυτή της MIG και άλλων επενδυτών που διεκδικούν ποσά της τάξεως του €1,2 δισ. με τον ισχυρισμό ότι η Λαϊκή Τράπεζα καταστράφηκε από παράνομες πράξεις και παραλείψεις οργάνων και εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αγωγή καταχωρήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Στις 6 Μαρτίου στο Παρίσι και για μια εβδομάδα θα αρχίσει η ακρόαση και οι αγορεύσεις των δύο πλευρών. Στη συνέχεια αναμένεται η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου αλλά δεν είναι γνωστό πότε αυτή θα ανακοινωθεί. Στη Νομική Υπηρεσία εκτιμούν ότι με τη λήξη της διαδικασίας στο Διεθνές Δικαστήριο στο Παρίσι θα ανοίξει ο δρόμος για την άρση των προσωρινών περιορισμών που συνέστησε. Η ενδιάμεση απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου αφορούσε τόσο τον Ανδρέα Βγενόπουλο, όσο και τους στενούς του συνεργάτες στη ΜIG και στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα.

Η πλευρά των κατηγορουμένων είχε ζητήσει από το ΔΔΔ την έκδοση ενδιάμεσης απόφασης, με το σκεπτικό ότι οι μάρτυρες της υπόθεσης που θα καταθέσουν υπέρ της αίτησης αποζημίωσης κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούσαν να προσέλθουν ενώπιον του ΔΔΔ αφού είχαν εκδοθεί σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης από τις κυπριακές διωκτικές Αρχές.

Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας

Εκδόθηκε χθες η πρώτη απόφαση σε διαδικασία διεθνούς διαιτησίας σε σχέση με τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης των τραπεζών, που είχαν ληφθεί από τη Δημοκρατία τον Μάρτιο του 2013. Η απόφαση εκδόθηκε από Διαιτητικό Δικαστήριο που συστάθηκε δυνάμει των Κανόνων Διαιτησίας του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Στοκχόλμης, στο οποίο είχαν προσφύγει δύο Πολωνοί επενδυτές που ισχυρίζοντο ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί σε σχέση με τον τραπεζικό λογαριασμό τους στην Τράπεζα Κύπρου, ισοδυναμούσαν με παράνομη απαλλοτρίωση περιουσιακών τους δικαιωμάτων, κατά παράβαση της Διμερούς Σύμβασης Προστασίας των Επενδύσεων που είχε συναφθεί μεταξύ Πολωνίας και Κύπρου. Οι δύο προσφεύγοντες απαιτούσαν εναντίον της Δημοκρατίας την καταβολή προς αυτούς του ποσού των PLN 1,319,794 (€306,472) ως απώλεια κεφαλαίων και του ποσού των PLN 16,720,000 (€3,882,593) ως διαφυγόν κέρδος, πλέον τόκους από την 25.3.2013.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο, ομόφωνα, απέρριψε την απαίτηση των επενδυτών εναντίον της Δημοκρατίας και τους διέταξε όπως καταβάλουν στη Δημοκρατία το ποσό των €114,300 ως επιστροφή καταβληθέντων εξόδων διαιτησίας και το ποσό των USD1,173,134 (€1,113,347) που αντιπροσωπεύει το 70% των δικηγορικών εξόδων εκπροσώπησης της Δημοκρατίας. Το Διαιτητικό Δικαστήριο, εν όψει της κατάληξης του επί της ουσίας της υπόθεσης, έκρινε ότι δεν χρειαζόταν να αποφανθεί επί της ένστασης της Δημοκρατίας ότι η Διμερής Σύμβαση Προστασίας των Επενδύσεων Πολωνίας-Κύπρου έχει υπερακοντιστεί από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Τη Δημοκρατία στη Διαιτησία εκπροσώπησε ο οίκος Curtis, Mallet-Prevost, Colt & Mosle LLP σε στενή συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και το Υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: Philenews

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.