22/07/2019 15:49:23
3.3.2017 / ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1958 στις 02-03-2017

Ερντογάν και Μπαχτσελί εις σάρκα μίαν

Ερντογάν και Μπαχτσελί εις σάρκα μίαν - Media
 
Ένας πόλεμος χωρίς πυρά. Αυτή είναι η κατάσταση στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν και ο Μπαχτσελί των Γκρίζων Λύκων, ενωμένοι «εις σάρκα μίαν», θεωρούν ότι η οικονομική και διπλωματική αποδυνάμωση της Ελλάδας – λόγω εξάρτησης από το δανεικό χρήμα των εταίρων της – προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία των τελευταίων είκοσι χρόνων για να επεκταθεί αυτό που άρχισε τη νύχτα των Ιμίων: το γκριζάρισμα του Αιγαίου.
 
Μέχρι στιγμής ο πόλεμος που καθημερινά παρακολουθούμε δεν έχει πυρά. Αυτή ίσως είναι μια αιτία για το ότι πολιτικό σύστημα και κοινωνία παρακολουθούν σαν υπνωτισμένοι όσα πολύ επικίνδυνα διαδραματίζονται στο αρχιπέλαγος. Η Ελλάδα, επαναπαυμένη στην ένταξή της στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα, μοιάζει να πιστεύει ακόμη ότι στα δύσκολα κάποιοι θα την προστατεύσουν, έστω, την τελευταία στιγμή από μια γενική ανάφλεξη.
 
Όμως οι παραδοσιακοί σύμμαχοί μας βρίσκονται σε παραζάλη. Λόγω εκλογών και αντιπαραθέσεων με την Τουρκία εξ αιτίας του μεταναστευτικού οι Ευρωπαίοι. Λόγω της ιδιότυπης ακυβερνησίας μετά την εκλογή Τραμπ οι Αμερικανοί.
Η Ελλάδα, ανεκπαίδευτη σε μια σταθερή και με βάθος πολιτική αποτροπής του τουρκικού επεκτατισμού, προσκολλημένη στην οικτρά αποτυχημένη πολιτική του κατευνασμού, σαστισμένη από την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, αδυνατεί να αντιληφθεί τις προθέσεις των μεγάλων διεθνών παικτών. 
 
 Θα μας στηρίξουν ως μια όαση σταθερότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά ή θα επιχειρήσουν να μας συμπεριλάβουν στα... ανταλλάγματα για τον προσεταιρισμό της Τουρκίας;
 Θεωρούν ότι η Τουρκία βυθίζεται χωρίς επιστροφή στον ισλαμισμό και την απολυταρχία μετατρεπόμενη σε παράγοντα αστάθειας ή μπορεί να παραμείνει σε τροχιά συνεργασίας με τη Δύση;
 
Τα δείγματα που έχουμε έως τώρα λένε ότι η συνεργασία Ερντογάν και Μπαχτσελί δεν είναι πρόσκαιρη. Αντιθέτως, έχει μεγάλο βάθος και, κυρίως, προοπτική. 
 Και οι δύο επιθυμούν μια Τουρκία πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή.
 Και οι δύο απευθύνονται σε νέους και φτωχούς μουσουλμάνους επιδιώκοντας να δημιουργήσουν μια νέα τουρκική γενιά, πολύ μακριά από το πρότυπο του δυτικόστροφου κοσμικού κράτους.
 Και οι δύο διατυμπανίζουν – «εκπαιδεύοντας» την τουρκική κοινωνία, και κυρίως τα νεότερα και πιο δυναμικά τμήματά της – ότι «η Ελλάδα έχει κλέψει τα νησιά μας».
 Και οι δύο θεωρούν ότι η Δύση απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας ευνοώντας την ύπαρξη κουρδικού κράτους.
Μεταξύ δύο λύκων δεν έχει νόημα να διακρίνεις ποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο γκρίζος. Αυτό που έπρεπε εδώ και χρόνια να απασχολεί την αφελή και επαναπαυμένη Ελλάδα είναι ότι πρέπει να αποφύγει το δικό της γκριζάρισμα – αν όχι κάτι πολύ χειρότερο. Θα την απασχολήσει έστω και τώρα;

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.