23/01/2019 19:22:40
18.3.2017 / ΥΠΑΤΙΑ ΚΟΚΚΙΝAΚΗ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1960 στις 16-03-2017

Η επιστροφή της δυναστείας των Καντάφι

Η επιστροφή  της δυναστείας των Καντάφι - Media

 

Η Αΐσα στο προσκήνιο λίγα χρόνια μετά την πτώση του πατέρα της

Η προσπάθεια επιστροφής της δυναστείας Καντάφι στην πολιτική σκηνή της Λιβύης έχει αρχίσει να φαίνεται πιθανότερη, καθώς η κόρη του Αΐσα έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της, κινείται δραστήρια από το εξωτερικό όπου και βρίσκεται, λίγα χρόνια μετά την πτώση του πατέρα της, εκμεταλλευόμενη τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στη χώρα της. 
 
Τότε το κόστος για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ήταν τεράστιο. Το ΝΑΤΟ επενέβη με βομβαρδισμούς, όταν οι πολίτες της Λιβύης εξεγέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης του Μουαμάρ αλ Καντάφι, σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο την Αραβική Άνοιξη, μπαλώνοντας τα κενά που δημιουργήθηκαν στην Τυνησία τον Δεκέμβριο του 2010 και στην Αίγυπτο τον Ιανουάριο του 2011.
 
Η κυβέρνηση Καντάφι τότε ανετράπη και το αποτέλεσμα ήταν η Λιβύη να βυθιστεί στο χάος, ενώ μια νέα μεγάλη τζιχαντιστική βάση δημιουργήθηκε – εκ των πραγμάτων – εκεί, και μάλιστα αρκετά κοντά στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε τον Απρίλιο του 2016 ότι «η Λιβύη ήταν το μεγαλύτερο λάθος της προεδρίας μου».
 
Η Λιβύη είναι πλέον κατακερματισμένη, κι αυτό είναι ένα γεγονός που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Μόλις επτά χρόνια πέρασαν από την επανάσταση και η χώρα βρίσκεται με δύο κυβερνήσεις και πολλούς στρατούς.
Το ΝΑΤΟ, στην πρόσφατη σύνοδό του στην Ολλανδία, αποφάσισε να στηρίξει στρατιωτικά την κυβέρνηση που έχει έδρα την Τρίπολη. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης αποτελείται από στρατιωτικούς που ανέτρεψαν το καθεστώς και γι’ αυτό διαθέτει την πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη. Στους κόλπους της όμως περιλαμβάνει και «κανταφικούς», ενώ δεν έχει σταματήσει να διατηρεί καλή σχέση με εξόριστους του παλιού καθεστώτος.
 
Μέσα σε αυτό το κλίμα πολιτικών αναβρασμών, κάνει την επανεμφάνισή της και η κόρη του Καντάφι, Αΐσα, που με επιστολή της από την Ερυθραία καλεί τους Λίβυους να αντισταθούν στη Δύση, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι η κληρονόμος του πατέρα της, Μουαμάρ.
 
Οι πιστοί «ακόλουθοι»
Από τα 5,5 εκατομμύρια των πολιτών της Λιβύης, περίπου ένα εκατομμύριο είναι οι νοσταλγοί του παλιού καθεστώτος που μένουν στην Αίγυπτο, ενώ άλλοι 300.000 βρίσκονται στην Τυνησία, προκαλώντας ανησυχία στο ΝΑΤΟ. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν λεφτά και, το βασικότερο, έχουν υπό τον έλεγχό τους μέσα ενημέρωσης. Είναι ισχυρό λόμπι και επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.
 
Αλλά και εντός της χώρας υπάρχουν χιλιάδες οπαδοί του παλιού καθεστώτος, όπως και μέσα στον στρατό, ενώ δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους το γεγονός ότι η μεγαλύτερη φυλή της Λιβύης, η Γουαρφάλα, δήλωσε πίστη στην Αΐσα Καντάφι, η οποία μάλιστα έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στη σύσταση εξόριστης κυβέρνησης. 
 
Η «Κλόντια Σίφερ» της Λιβύης 
Όσο ζούσε ο πατέρας της, παντοδύναμος συνταγματάρχης Καντάφι, η Αΐσα δεν ήταν και το καλύτερο κορίτσι!!! Ήταν μια σελέμπριτι της διεθνούς σόου μπιζ, που πάντα την κυνηγούσαν οι κάμερες. Είχε σπουδάσει στη Σορβόννη, ήταν πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ για την Αφρική και δικηγόρος που μεταξύ άλλων είχε υπερασπιστεί και τον Σαντάμ Χουσεΐν. Την αποκαλούσαν συχνά «Κλόντια Σίφερ» της Βορείου Αφρικής γιατί ήταν μια πανέμορφη γυναίκα, πάντα ντυμένη με την τελευταία λέξη της μόδας, και φυσικά είχε πάρει σκληρή εκπαίδευση στον λυβικό στρατό, όπου είχε πάρει τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη. 
 
Είχε παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της λιβυκής κυβέρνησης με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όταν η χώρα της έβγαινε στις διεθνείς αγορές και βέβαια, παρά το γεγονός ότι ήταν γυναίκα και είχε και τα στραβοπατήματά της, ο κόσμος τη θεωρούσε διάδοχο του πατέρα της, εξαιτίας της εικόνας της και της μόρφωσής της.
 
Μετά την ανατροπή του καθεστώτος, η «Κλόντια Σίφερ» της Λιβύης πέταξε τα φανταχτερά φορέματα και τις γόβες - στιλέτο και έβαλε το χιτζάμπ. Έγινε αυτό που οι περισσότεροι πολίτες της πατρίδας της επιθυμούσαν να δουν. Η Αΐσα αναγκάστηκε να ακολουθήσει της παραδόσεις εξαιτίας της θέσης της και του ρόλου για τον οποίο πιθανότατα την προετοίμαζε ο πατέρας της. Ακολούθησε τις παραδόσεις μέχρι και στην προσωπική της ζωή, αφού παντρεύτηκε τον ξάδερφό της, συνταγματάρχη Αχμέντ Καντάφι αλ Κάσι.
 
Όταν έγινε η εξέγερση, ο Καντάφι φρόντισε να τη φυγαδέψει πρώτη. Αλλά οι απώλειες ήταν αναπόφευκτες, έχασε τον σύζυγο και δύο από τα παιδιά της… Έφτασε στην Αλγερία και λίγες μέρες μετά γέννησε το τέταρτο παιδί της. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο, άρχισε αμέσως να δραστηριοποιείται πολιτικά, παρά τις απαγορεύσεις.
 
Σήμερα, όπως αναφέρεται σε δηλώσεις της, έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για να συγκροτήσει εξόριστη κυβέρνηση από πολύ γνωστές και ευρύτερης αποδοχής προσωπικότητες της Λιβύης που βρίσκονται σ’ αυτήν τη φάση στο εξωτερικό και θα επιχειρήσει να αναλάβει τη διαμεσολάβηση προκειμένου να καταστούν εφικτές οι συνθήκες εθνικής συμφιλίωσης. 
 
Η Αΐσα κατηγορεί ένα μέρος του στρατού ότι λειτουργεί στη λογική του χρήματος («πολεμάνε για όποιον δίνει τα περισσότερα») καθώς και ότι χρησιμοποιεί την πράσινη σημαία του καθεστώτος Καντάφι για να στρατολογήσει υποστηρικτές της. 
Φαίνεται ότι οι υποστηρικτές της έχουν ισχυρές δυνάμεις στην Τρίπολη και στο Τομπρούκ, όπου κυκλοφόρησε και επιστολή της κρυφά με όλες τις θέσεις που υποστηρίζει, και πολλοί φίλοι της τη συμβουλεύουν ότι έφθασε η στιγμή να επιχειρήσει την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση.
 
Ο στρατός της Ανατολικής Λιβύης δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, η Αΐσα μπορεί να βοηθήσει στην παράβλεψη των εμποδίων που προκαλούν διχασμό στους Λίβυους και να τους ενώσει.
Όπως και να ’χει, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά ποια είναι τα επόμενα βήματά του γιατί η επανεμφάνισή της αποτελεί έναν ακόμη πονοκέφαλο στο χάος που επικρατεί σε αυτήν τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.