search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:48
MENU CLOSE

Μητσοτάκης κερνάει, Στουρνάρας πίνει…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1962
30-03-2017
02.04.2017 03:00
mits_0-9.jpg

 

Με δεξί… φλας (λένε οι πληροφορίες) ο κεντρικός τραπεζίτης

Με μεγάλη διακριτικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να μη φέρει σε δύσκολη θέση τον Γιάννη Στουρνάρα, αφού δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους. Ο Μητσοτάκης προστάτεψε τον θεσμικό ρόλο του Στουρνάρα και δεν αξιοποίησε τη συνάντησή τους επικοινωνιακά. 
 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φρόντισε, πριν καν δει τον Στουρνάρα, να θέσει εκ νέου το ζήτημα των εκλογών ζητώντας την επανεκκίνηση της χώρας μέσω αυτών. Η αφορμή ήταν η συνάντησή του με τους τομεάρχες του κόμματος, που έγινε προκειμένου οι δηλώσεις «να κρατήσουν ένα τριήμερο», αφού ο αρχηγός της Ν.Δ. βρίσκεται από χθες στη Μάλτα για τη σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος. 
 
Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι το ραντεβού με τον Στουρνάρα κλείστηκε στο «άψε – σβήσε» και έγινε μόλις μια μέρα μετά τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ότι η αβεβαιότητα που δημιουργεί το μη κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θέτει εν αμφιβόλω τους στόχους που έχουν τεθεί. 
 
Μάλιστα η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε ο Στουρνάρας στο αίτημα για συνάντηση προκάλεσε τη δυσφορία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αφού η Φώφη Γεννηματά είχε ζητήσει από μέρες συνάντηση για ενημέρωση και το γραφείο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος τους ειδοποίησε ότι η συνάντηση θα γίνει σήμερα λόγω φόρτου εργασίας. Πάντως η αντιμετώπιση αυτή δείχνει και το επίπεδο των σχέσεων του εκλεκτού του Σημίτη με την ηγεσία του κόμματος που τον ανέδειξε. 
 
Στροφή
Η συζήτησή του Μητσοτάκη με τον Στουρνάρα, που οι πληροφορίες λένε ότι από καιρό έχει κάνει την απαραίτητη πολιτική στροφή προς τη Ν.Δ., εστιάστηκε στην πορεία των ελληνικών τραπεζών, στις προοπτικές ανάπτυξης, αλλά και στο πρόβλημα της φυγής των καταθέσεων και της αύξησης των «κόκκινων» δανείων. Πήγες από το περιβάλλον του Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι συζητήθηκαν και οι γενικότερες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εφ’ όσον αυτή επανέλθει σε συνθήκες κανονικότητας, αλλά και οι σοβαροί κίνδυνοι από το σύρσιμο της διαπραγμάτευσης. 
 
Πριν μπει στο γραφείο του διοικητή της ΤτΕ, ο Μητσοτάκης έκανε λόγο για επανεκκίνηση της χώρας μέσω εκλογών στη σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος τονίζοντας πως αυτό ζητούν οι πολίτες. «Η χώρα βρίσκεται σε κατήφορο και η κυβέρνηση πατάει γκάζι. Η κυβέρνηση ακολουθεί τακτική καμένης γης, οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως κάθαρση, λαός και Ιστορία δεν θα δείξουν καμία επιείκεια» είπε ο Κυριάκος.
 
Σχολιάζοντας την πορεία της διαπραγμάτευσης ο αρχηγός της Ν.Δ. είπε: «Το πυροτέχνημα της 20ής Φεβρουαρίου έσβησε. Τα λεγόμενα αντίμετρα, αν ψηφιστούν, δεν θα εφαρμοστούν, αφού θα ισχύσουν μόνο αν υπερβούμε το πλεόνασμα του 3,5%, κάτι που δεν θα γίνει, αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε ότι είναι ανέφικτο. Η κυβέρνηση επιχειρεί πάλι να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό». Μάλιστα διεκτραγώδησε την κατάσταση της αγοράς λέγοντας πως έχει αποσταθεροποιηθεί με τις καθυστερήσεις, το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών και το φιάσκο με τον ΕΦΚΑ απειλεί με κατάρρευση όλο το ασφαλιστικό σύστημα. 
 
Πριν καν συναντηθεί με τον Στουρνάρα, έκανε λόγο για εκροή καταθέσεων, ενώ συμπλήρωσε ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους. 
 
Στη Βαλέτα
Ο Μητσοτάκης κατά τη διήμερη παραμονή του στη Βαλέτα αναμένεται να έχει κρίσιμες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και, όπως έλεγαν συνεργάτες του, στόχος είναι να ξεκαθαρίσει ακόμη μια φορά πως δεν προτίθεται να ψηφίσει μέτρα τα οποία δεν έχει διαπραγματευτεί ο ίδιος και οδηγούν τη χώρα εκ νέου στην ύφεση. Ωστόσο, όπως και στην πρόσφατη συνάντησή του με τους πρεσβευτές των κρατών – μελών της Ε.Ε. στη χώρα μας, θα επαναλάβει ότι οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση δεσμεύουν τη χώρα, αφού το κράτος έχει συνέχεια. 
 
Το μόνο κλεισμένο ραντεβού είναι με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αλλά δεν αποκλείονται και άλλες επαφές, αφού στη σύνοδο θα παρευρεθούν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ζαν Κλοντ Γούνκερ. Στο πλαίσιο της συνόδου ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης και αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα ανήκει και θα ανήκει στον σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Παράλληλα θα μετάσχει και σε εκδήλωση με νέους ευρωβουλευτές μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Πάντως στο συνέδριο του ΕΛΚ δεν θα είναι μόνος του: στη Βαλέτα βρίσκεται και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει προσκληθεί σε ειδική εκδήλωση.
 
Κατά τα λοιπά, η Ν.Δ. συνεχίζει τη σκληρή αντιπολιτευτική τακτική σε κάθε επίπεδο, τόσο για τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες γύρω από την ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ όσο και για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη με την παραίτηση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου. 
 
Όσο η φιλολογία περί εκλογών αυξάνεται τόσο ανοίγει η όρεξη διαφόρων πολιτευτών για την ένταξή τους στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Καθημερινά σχεδόν η ηγεσία του κόμματος κατακλύζεται από παράπονα εν ενεργεία βουλευτών ότι εμφανίζονται στην εκλογική τους περιφέρεια διάφοροι φιλόδοξοι που δηλώνουν ότι θα είναι υποψήφιοι. 
 
Ήδη διαγράφτηκε για έξι μήνες από μέλος του κόμματος νεαρά κυρία που είχε τυπώσει κάρτες και φυλλάδια ως υποψήφια στη Β’ Αθήνας και μάλιστα διοργάνωνε εκδηλώσεις. Το συγκεκριμένο πρόσωπο μάλιστα προέρχεται από μετεγγραφή, αφού εντάχθηκε στο κόμμα φεύγοντας από το Ποτάμι. 
 
Όπως λένε έμπειρα στελέχη της Ν.Δ., στη λογική της ανανέωσης και της βεβαιότητας ότι το κόμμα θα κόψει πρώτο το νήμα των εκλογών είναι πολλοί οι φιλόδοξοι που σπεύδουν να αυτοχριστούν υποψήφιοι. Από την οδό Πειραιώς θυμίζουν πάντα ότι οι μόνοι έως τώρα υποψήφιοι είναι οι νυν βουλευτές, αφού όλοι οι υπόλοιποι θα αξιολογηθούν πολύ αυστηρά. 
 
Ήδη πάντως η ηγετική ομάδα έχει απευθυνθεί σε λαμπερά ονόματα και οι πληροφορίες θέλουν λαμπερό σόουμαν με πολιτικές φιλοδοξίες να φλερτάρει με την ιδέα να κατέβει με τη Ν.Δ. σε μια από τις δύο περιφέρειες της Αθήνας. Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, πάντως, θα κάνει πάταγο…  αλλά θα έχει και… πλάκα
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:26