search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:33
MENU CLOSE

Τα γκάλοπ αλλιώς…

06.09.2011 09:13
Τα γκάλοπ αλλιώς… - Media

Κάθε τόσο έρχεται στο φως και μια δημοσκόπηση, η οποία μας ενημερώνει για τις τάσεις της κοινωνίας πάνω σε διάφορα ζητήματα με πιο δημοφιλή εκείνα που βγάζουν… κυβέρνηση.

ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗΣ

Κάθε τόσο έρχεται στο φως και μια δημοσκόπηση, η οποία μας ενημερώνει για τις τάσεις της κοινωνίας πάνω σε διάφορα ζητήματα με πιο δημοφιλή εκείνα που βγάζουν… κυβέρνηση. Η ερώτηση είναι πάντα: Αν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε; Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι σε αυτή τη δημοφιλέστατη ερώτηση αυτό που πάντα τραβά την προσοχή είναι τα δύο μεγάλα κόμματα. Δηλαδή αν το ΠΑΣΟΚ κρατά την πρώτη θέση ή αν η Ν.Δ. παίρνει κεφάλι. Το φιλοθεάμον κοινό έλκεται από τους μονομάχους. Μια τυπική αναφορά στα ποσοστά των άλλων, μικρότερων κομμάτων σπάνια γίνεται, μιας και το φιλοθεάμον κοινό έλκεται από τους μονομάχους. Έτσι οι προσεγγίσεις και τα συμπεράσματα των πολιτικών αναλυτών βασίζονται περίπου στη λογική των αγώνων στίβου, όπου μόνο η επίδοση του πρώτου μετρά. Αυτή η λογική ωστόσο στην πολιτική ανάλυση είναι επικίνδυνη για τον απλό λόγο ότι είναι πέρα για πέρα αντιδημοκρατική. Στις πραγματικές δημοκρατίες ακόμα και οι μειοψηφίες παίζουν σημαντικό ρόλο και γίνονται σεβαστές. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το πώς το αντιλαμβάνονται οι ίδιες και από το πώς χρησιμοποιούν τις δυνατότητες που τους παρέχει το πολίτευμα. Αν δηλαδή ψηφίζεται ένας νόμος από 250 βουλευτές στους 300 δεν είναι δυνατόν να εξαγγέλλεις ότι θα κάνεις ως μειοψηφία ό,τι περνά από το χέρι σου για να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Αυτό σημαίνει εκτροπή… και αποτελεί βασικό προνόμιο των απολυταρχικών καθεστώτων.

Αλλά ας επανέλθουμε. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Κυριακή στον Τύπο το πλέον αξιοπερίεργο είναι ότι κανένας αναλυτής δεν μπαίνει στον κόπο να αξιολογήσει επιτέλους μια φορά τις επιδόσεις των μικρών κομμάτων που οι συγκυρίες τα ευνοούν σκανδαλωδώς να αυξήσουν την πολιτική τους επιρροή. Συγκεκριμένα τα δύο κόμματα της Αριστεράς βλέπουμε ότι μένουν καθηλωμένα στα ίδια ποσοστά, λες και ο χρόνος έχει παγιωθεί και οι εξελίξεις δεν παίζουν κανέναν ρόλο. Αντίθετα τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας αυξομειώνουν σημαντικά τα ποσοστά τους, πράγμα που σημαίνει ότι, παρά τα όσα μπορεί με το δίκιο του να τους καταμαρτυρήσει κάποιος, είναι ζωντανά, τουλάχιστον πολύ πιο ζωντανά από τα άλλα. Και δίκαια μπορεί να αναρωτηθεί κανείς με τόσες γυμναστικές επιδείξεις που κάνουν πώς και δεν ελευθερώνονται από τις βαριές τους αγκυλώσεις;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:30