search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 06:37
MENU CLOSE

Προσυνεδριακός πυρετός

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1963
06-04-2017
08.04.2017 03:00
fofi-14.jpg

 

Εικόνα συσπείρωσης και διεύρυνσης του ακροατηρίου προσπαθεί να δείξει η Φώφη

Σε επικοινωνιακή αντεπίθεση, καλλιεργώντας ή αξιοποιώντας ένα οιονεί προεκλογικό κλίμα, βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί από τη μια να κλείσει ανοιχτά εσωκομματικά μέτωπα και από την άλλη να επανασυνδεθεί με κοινωνικές δυνάμεις και κοινωνικούς χώρους όπου επήλθε ρήξη από την πρώτη μνημονιακή περίοδο. 
 
Ταυτόχρονα επιχειρεί να διαχωρίσει τη θέση της από τις φιλολογίες περί κοινού ευρωπαϊκού μετώπου εμμένοντας στην ανάγκη συνεννόησης και διαβούλευσης μεταξύ των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να μπει η χώρα σε άλλη εποχή. 
 
Παρά τις συνεχείς πιέσεις της εκσυγχρονιστικής – βενιζελικής πλευράς για άμβλυνση των μεγάλων αντιπαραθέσεων με τη Ν.Δ. και τη λογική των ίσων αποστάσεων που διατηρεί απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση και το κυβερνητικό μέτωπο, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εμμένει στη διαφοροποίησή της, ότι δεν ταυτίζεται ούτε με την ιδεολογική – πολιτική ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη ούτε με τις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα. 
Η Γεννηματά εγκαινίασε τις επαφές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά έκτοτε δεν παραλείπει να επισημαίνει ότι η εγκατάλειψη του πηδαλίου της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ δεν σημαίνει απαραίτητα εκλογές.
 
«Εμμένουμε απόλυτα και αταλάντευτα στην αναγκαιότητα της εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια και στην εθνική συνεννόηση. Με μία βιώσιμη κυβέρνηση ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα μπορεί να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μας» είπε προχθές μιλώντας σε ημερίδα για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων. 
Όπως επισημαίνουν συνεργάτες της, στον δρόμο προς το συνέδριο και μέσα από τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν σε πολλές πρωτεύουσες περιφερειών η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ξεδιπλώσει ολόκληρο το εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στο προγραμματικό συνέδριο του κόμματος. Μετά τη Θεσσαλονίκη, σειρά έχει το Ηράκλειο.
 
Για την εκδήλωση της συμπρωτεύουσας, την περασμένη Δευτέρα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για μεγάλη επιτυχία και για συμμετοχή που θύμιζε άλλες εποχές, αλλά παραδέχονται ότι έγινε μεγάλη κινητοποίηση όλες τις τελευταίες μέρες με στόχο ένα ηχηρό πολιτικό «παρών». Αυτό που χαροποιεί ιδιαίτερα τους διοργανωτές είναι η παρουσία μιας σειράς πρώην βουλευτών και τοπικών στελεχών που τα τελευταία χρόνια αποστασιοποιήθηκαν. Επισημαίνουν ότι τα στελέχη αυτά αποτελούν κρίσιμους κρίκους στην εκλογική διαδικασία. 
 
Όλα ανοιχτά για Βενιζέλο
Η απουσία ωστόσο του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν ηχηρή και ήρθε μόλις τρεις μέρες μετά τη συνάντησή του με τη Γεννηματά. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίμησε να συμμετάσχει, όπως είχε δεσμευτεί, στο πάνελ για την παρουσίαση του βιβλίου του εκπροσώπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα, παρά να εμφανιστεί στην κεντρική εκδήλωση της διαδόχου του μέσα στην έδρα του. Άλλωστε απουσίαζαν και στελέχη του μηχανισμού του. 
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η περίφημη συνάντηση δεν δημιούργησε νέα δεδομένα. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παραμένει χολωμένος από τη συνεργασία της ΔΗΣΥ με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και την πολιτική κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ. Δεν φαίνεται ωστόσο ούτε ότι έχει πάρει τις οριστικές αποφάσεις του ούτε ότι σκοπεύει να κάνει άμεσες κινήσεις. 
 
Πάντως στελέχη που μιλάνε συχνά μαζί του επισημαίνουν ότι σε αυτή τη φάση έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, από το να μείνει στο ΠΑΣΟΚ, να αποχωρήσει συστήνοντας άλλη κίνησή, μέχρι και να ιδιωτεύσει.
 
Για τα… μάτια του Σημίτη
Την ίδια ώρα στη Χαριλάου Τρικούπη, παρότι δυσφορούν με όσα λέει ο Κώστας Σημίτης, ξεκίνησαν μια διαδικασία υπεράσπισης των κυβερνήσεών του και όσων έπραξε, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται να χαρίσουμε τον Σημίτη σε κανέναν». Προφανώς η αιχμή αφορά την Ώρα Αποφάσεων των Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη και Ραγκούση, που αποφάσισε να μετεξελιχθεί σε πολιτική κίνηση και τώρα «μαδάει τη μαργαρίτα» για το αν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα συνεργαστεί με το Ποτάμι. 
 
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο Σημίτης σταθμίζει τα υπέρ και τα κατά μιας δικής του συμπόρευσης, κόντρα στο κόμμα που τον ανέδειξε, για το οποίο δεν δείχνει κανέναν… ενθουσιασμό. Στην πρόσφατη συνέντευξή του εμφανίστηκε μητσοτακικός και αυτό δεν ενθουσιάζει ούτε και εκσυγχρονιστικά στελέχη που θα ήθελαν να στηρίξουν την Ώρα Αποφάσεων. Όπως όμως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, οι κάλπες θα λύσουν μια σειρά από ζητήματα και θα φέρουν τους πάντες στα «μέτρα τους». 
 
Τέλος, μετά το Πάσχα παραπέμπεται η επίλυση των εσωκομματικών προβλημάτων, αφού Λοβέρδος και Ανδρουλάκης φέρονται αποφασισμένοι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 22 Απριλίου να θέσουν ξανά θέμα εκλογής επικεφαλής από τη βάση μετά το συνέδριο της ΔΗΣΥ, παρότι οι επικεφαλής των κομμάτων που την απαρτίζουν ομόφωνα αποδέχονται να δώσουν μια ακόμη ευκαιρία στη Φώφη Γεννηματά. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 02:46