search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:49
MENU CLOSE

Τσίπρας: Η ΝΔ δεν ψηφίζει τη συμφωνία λόγω των θετικών μέτρων – Θα διερευνηθεί το «πάρτυ» στην υγεία

12.04.2017 17:22
Το... ποδοσφαιρικό σχόλιο του Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση - Media

Σε μια προσπάθεια να συντηρήσει την πόλωση με την αξιωματική αντιπολίτευση ( κι έτσι να κρατά «μπετοναρισμένη» την κυβερνητική πλειοψηφία εν όψει ψηφοφοριών για τα μέτρα) ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, επιτέθηκε στη ΝΔ  για την αντιπολιτευτική τακτική της σε σχέση με την διαπραγμάτευση  καθώς και για το αίτημά της για πρόωρες εκλογές. Το τελευταίο το απέδωσε σε φόβο ότι όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μένει στην εξουσία τόσο θα της δίνεται η δυνατότητα να ξεσκεπάζει τα περπαγμάνε των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Παράλληλα φάνηκε να επιχειρεί να κλείσει σενάρια για εκλογές το 2018, λέγοντας πως «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και η ώρα τους είναι στο τέλος της τετραετίας» (κι ακόμη και τότε η ΝΔ θα τις χάσει).

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας:

1.Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι όσο ήταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση η αξιωματική αντιπολίτευση καλούσε την αντιπολίτευση να κλείσει άρον άρον , τώρα που κλείνει η αξιολόγηση με μηδενικό ισοζύγιο και συνολική συμφωνία για το χρέος η κυβέρνηση  εγκαλείται γιατί έκλεισε. Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός μίλησε για αντιφάσεις στην αντιπολιτευτική ρητορική και τακτική της ΝΔ, την οποία απέδωσε για μια ακόμη φορά σε στρατηγικό αδιέξοδο. Το μόνο που μένει σταθερό είναι το αίτημα για εκλογές με το επιχείρημα  πλέον να είναι  ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη. «Είμαστε ανίκανοι στις μίζες, στις ρεμούλες, τη διαφθορά και τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος» είπε ο πρωθυπουργός στρέφοντας τα βέλη προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

2.Παραλλήλισε τη σημερινή στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία της Μάλτας – προτίθεται να καταψηφίσει τα μέτρα και αντίμετρα –  με τη στάση που επέδειξε τον Δεκέμβριο όταν καταψήφισε το επίδομα προς το 1,6 εκ των συνταξιούχων. Επιχείρησε να υπενθυμίσει το σκηνικό του Δεκεμβρίου το οποίο εξέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους ψηφοφόρους της και προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις. Μάλιστα ο πρωθυπουργός καταλόγισε στη ΝΔ αντιλαϊκή στάση καθώς όπως είπε δεν ψηφίζει τη συμφωνία όχι για τα αρνητικά αλλά για τα θετικά μέτρα, τα οποία απαρίθμησε: «Θα καταψηφίσετε τα μέτρα για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, την κατάργηση της συμμετοχής, των συνταξιούχων στο φάρμακο, τους δωρεάν παιδικούς σταθμούς» κλπ. «Το όχι σε όλα», είπε, «για μια παράταξη που κυβέρνησε σαν και τη δική σας είναι αδιέξοδο κ καταστροφικό».

3.Σε ό,τι αφορά πιο ειδικά το αντικείμενο της Εξεταστικής, την Υγεία, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις τρεις υπό διερεύνηση υποθέσεις, αυτές του Ερρίκος Ντυνάν, του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Νοβάρτις, που όπως είπε διερευνώνται από τη δικαιοσύνη όμως υπάρχουν και πολιτικά ερωτήματα. Προηγουμένως, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κατά τις δεκαετίες της διακυβέρνησής τους και μάλιστα υπογράμμισε πως η λέξη «πάρτυ» (εν προκειμένω στην Δημόσια Υγεία) είναι μετριοπαθής για να περιγράψει ότι συνέβη και το γεγονός ότι εξασφάλισε οφέλη για κυκλώματα ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, κάτι που είναι δύσκολο να αποδοθεί σε άγνοια ή αμέλεια κυβερνώντων, όπως είπε.

Πιο συγκεκριμένα είπε:

 –Το Ερρίκος Ντυνάν χρηματοδοτείτο από το δημόσιο – θα δούμε με ποιους τρόπους – και

βρέθηκε χρεωμένο με 90 εκ. ευρώ. Μέσα σε μια νύχτα επί κυβέρνησης Σαμαρά  πέρασε σε χέρια ιδιωτών με 115 εκ ευρώ, τα χρέη του σβησμένα και την άδεια λειτουργίας να ισχύει κανονικά, χωρίς κανείς να μπορεί να διεκδικήσει τα συμφέροντά του. «Αυτή η εξωφρενική δωρεά εγκρίθηκε από τη βουλή είπε ο κ. Βορίδης», αλλά «δεν είναι πειστικό.Και τα θαλασσοδάνεια εγκρίθηκαν με κάποια τροπολογία της τελευταίες στιγμής στη Βουλή αλλά την κατακραυγή δε θα την αποφύγετε. Πρέπει να διερευνηθούν όλα».

–Το ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο χρηματοδοτείται εδώ και 20 χρόνια  από το δημόσιο χωρίς να είναι υποχρεωμένο να παρουσιάζει απολογιστικά στοιχεία, χωρίς να υπάρχει εσωτερικός έλεγχος, εμφανίζεται να έχει ξοδέψει τεράστια ποσά για επικοινωνιακές εκστρατείες ακόμη και πέρα απ ‘το αντικείμενό του.

–Η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται αλματωδώς. Άπειρα τα σκάνδαλα τα τελευταία 20 χρόνια για την τιμολόγηση φαρμάκων και νοσοκομειακού υλικού, που προμηθεύονταν στα νοσοκομεία σε τιμές τριπλάσιες της αγοράς. Η υπόθεση Νοβάρτις, ήρθε απ’ έξω διότι η τιμολόγηση στην Ελλάδα επηρέαζε κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:48