search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:11
MENU CLOSE

Οι Μητσοτάκηδες βγαίνουν στο αντάρτικο

18.12.2009 13:41

Σε νευρική κρίση βρίσκεται η Οικογένεια Μητσοτάκη, που δεν μπορεί να συνέλθει ακόμα από το χαστούκι της βάσης της Ν.Δ. και την επικράτηση του μισητού εχθρού της Αντώνη Σαμαρά. Είχαμε προειδοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα τους συνεπείς ανα γνώστες ότι οι Μητσοτάκηδες δεν θα καθίσουν ήσυχα και θα βγουν στο αντάρτικο. Και, όπως διαπιστώνετε, το παιχνίδι σιγά σιγά αγρι εύει, αν και η Οικογένεια είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όπως δείχνουν όλες οι κινήσεις των τελευταίων ημερών.

Σε νευρική κρίση βρίσκεται η Οικογένεια Μητσοτάκη, που δεν μπορεί να συνέλθει ακόμα από το χαστούκι της βάσης της Ν.Δ. και την επικράτηση του μισητού εχθρού της Αντώνη Σαμαρά. Είχαμε προειδοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα τους συνεπείς ανα γνώστες ότι οι Μητσοτάκηδες δεν θα καθίσουν ήσυχα και θα βγουν στο αντάρτικο. Και, όπως διαπιστώνετε, το παιχνίδι σιγά σιγά αγρι εύει, αν και η Οικογένεια είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όπως δείχνουν όλες οι κινήσεις των τελευταίων ημερών.

Ο πανικός είναι έκδηλος για το τι πρέπει να γίνει και κυριολεκτικά φαίνεται ότι έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Διότι, άλλο είναι να παίρνεις το κόμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και άλλο να μένεις… μπουκάλα.

Η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης στην Οικογένεια είναι χαρακτηρι στική και ειδικά από την Ντόρα Μπακογι άννη, που δεν μπορεί να διαχειριστεί την ήττα της. Δεν είναι στα καλύτερά της, πα ρά τις όποιες προσπάθειες κάνει να δείξει ότι δεν τρέχει και τίποτε που έχασε.

Η παρουσία της στη Βουλή προχθές, στην πρώτη ομιλία του Σαμαρά στην Κοι νοβουλευτική Ομάδα, τα έλεγε όλα. Ελά χιστοι βουλευτές τη χαιρέτισαν με θέρμη, οι περισσότεροι ήταν ψυχροί, τυπικοί έως και αδιάφοροι, και κάποιοι που τη στήριζαν, ξαφνικά έχουν… αλτσχά ιμερ, το οποίο ενίσχυσε η «κυβίστηση» (όπως γράφει και το «Βήμα») ή αλλιώς η κωλοτούμπα μετά την εκλογή νέου αρχηγού.

«Πάλης ξεκίνημα» για τον… επίτιμο

Η προβληματική διαχείριση της ήττας φαίνεται και από το γεγονός ότι στο κλαρί βγήκε πάλι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για να σώσει ό,τι μπορεί από το ασκέρι της Ντόρας και κυρίως να συγκρατήσει τη μητσοτακική ομάδα ενωμένη. Αφού η Ντόρα δεν φαίνεται ικανή στην παρούσα φάση να παίξει ενωτικό ρόλο στην ομάδα της, ανέλαβε ο Μητσοτάκης να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Η αμφισβήτηση του «προέδρου Αντωνάκη», όπως τον αποκαλούν τα ντοράκια, θα αρχίσει σιγά σιγά και ειδικά μετά τις γιορτές, οπότε προσδιορίζεται και το «πάλης ξεκίνημα»(!) ή ο νέος «ανένδοτος».

Γι’ αυτό φρόντισε ο Σαμαράς να στείλει τα μηνύματά του – κυρίως με την ομιλία του στην Κ.Ο. – ότι δεν θα ανεχθεί υπονομεύσεις. Άρα να είστε έτοιμοι και για τις πρώτες διαγραφές, εάν κάποιος «κουνη θεί». Ο Σαμαράς το είπε όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται: σφουγγάρι, τα σβήνω όλα, νικητές και ηττημένοι δεν υπάρχουν, αλλά «δεν θα δε χθώ υπονομεύσεις».

Βέβαια ο Μητσοτάκης, αν και πολύ μεγάλος στην ηλικία, είναι μετρ στην υπονόμευση και δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαρί τον Σαμαρά. Παρ’ ότι μάλιστα στην εμφάνισή του στο Mega κρατήθηκε και μίλη σε μόνο για την οικονομία – καρφώνοντας και τον Καραμανλή, το σύστημα του οποίου στήριξε τον Σαμαρά – δεν θα αποφύγουν στο άμεσο μέλλον τα πυρά. Και ποιος τον κρατάει…

Ο Σαμαράς έχει την ευκαιρία – και έτσι θα το οργανώσει με τον Αβραμόπουλο – να συνθλίψει στην πορεία προς το συνέδριο την ομάδα των ντοραίων και, εάν είναι δυνατόν, να την περιορίσει στο 15%. Δεν είναι και δύσκολο, αν ληφθούν υπ’ όψη οι μετάνοιες στον νέο πρόεδρο από τα στελέχη και τους βουλευτές που στήριξαν την Ντόρα.

Η μετάθεση του 8ου τακτικού συνεδρίου – οργανωτικός πρόε δρος του οποίου είναι ο Αβραμόπουλος – για τον Ιούνιο, που έγινε για καταστατικούς λόγους ώστε να έχουν δικαίωμα του εκλέγεσθαι και όσοι ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου, αφού χρειάζεται να συμπληρωθεί εξάμηνο, λύνει τα χέρια του Σαμα ρά ώστε να καθαρίσει το τοπίο.

Ο πόλεμος θα είναι άγριος το επόμενο διάστημα και δεν είναι τυ χαίο ότι έχουν αρχίσει και τα πρώτα σενάρια για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, ενός κεντρογενούς, φιλελεύθερου σχήματος. Αν και ακούγεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, από τα κέντρα που δεν χώνεψαν τη νίκη Σαμαρά εκφράζεται η άποψη ότι πλέον υπάρ χουν οι αντικειμενικές συνθήκες, αφού θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κυβερνήσει και έχει προβλήματα, βλέπουν και μετατόπιση της Ν.Δ. προς τα δεξιά, άρα μένει χώρος στο κέντρο ελεύθερος.

Όνειρα… χειμερινής νυκτός ή σχεδιασμός τον οποίο θα βρούμε συντόμως μπροστά μας; Ο Θεός και η ψυχή τους…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:10