search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:42
MENU CLOSE

Σε κλίμα σύμπνοιας η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

05.05.2017 15:55
Σε κλίμα σύμπνοιας η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ  - Media
 
Σε καλό κλίμα (χωρίς πολιτικές εντάσεις) αλλά με επιμέρους ενστάσεις, όπως αυτές καταγράφονται στο δημόσιο λόγο, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
 
Από υπουργούς, στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Σταθάκης, οι οποίοι έκαναν αναλυτική ενημέρωση για τα πεδία αρμοδιότητάς τους σε σχέση με τη συμφωνία με τους δανειστές, ενώ μίλησαν και 40 βουλευτές.
 
Από πλευράς βουλευτών καταγράφηκε απόλυτη ομοφωνία στη στήριξη των προσπαθειών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και δέσμευση για την «μάχη» για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια κατά την επόμενη περίοδο.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχθηκε από βουλευτές, ο υπουργός Οικονομικών, μεταξύ άλλων, αποσαφήνισε το ζήτημα με το πρωτογενές πλεόνασμα και πότε εφαρμόζονται τα θετικά μέτρα, όπου διευκρίνισε ότι αρκεί να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για την ενεργοποίησή τους.
 
Όσον αφορά στο ζήτημα της επιστροφής της χώρας στις αγορές, φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια δοκιμαστική έξοδο ως το τέλος της χρονιάς, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί για το καλοκαίρι του 2018.
 
Επίσης, δόθηκαν εξηγήσεις για το πώς προέκυψε το υπερπλέονασμα. Ως επί το πλείστον, η υπεραπόδοση του 2016 αποδίδεται -πέρα από την υψηλή φορολόγηση- στην πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, κλπ, όπου, όπως λέγεται υπήρξαν σημαντικές επιδόσεις.
 
Όσον αφορά, δε, στην απόδοση του υπερπλεονάσματος στους πολίτες, απαντήθηκε για άλλη μια φορά το αίτημα της ΝΔ για εδώ και τώρα απόδοσή του, με την εξήγηση ότι δεν μπορεί να μεταφερθεί από τη μία χρονιά στην επόμενη.
 
Ωστόσο, υπογραμμίστηκε ότι τα χρήματα του πλεονάσματος αποτελούν υπαρκτή ρευστότητα στα ταμεία και ότι η απόδοση του θα εκτιμηθεί στο τέλος του 2017.
 
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός επέμεινε -όπως έκανε και στην εισήγησή του- ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2019 και ότι η κυβέρνηση θα διαχειριστεί η ίδια όσα έχει συμφωνήσει.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:26