search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 03:40
MENU CLOSE

Κ.Π. Καβάφης: Ποιήματα

15.09.2011 21:51
Κ.Π. Καβάφης: Ποιήματα  - Media

Πάντα σε κάθε αναφορά στο έργο του Καβάφη το ενδιαφέρον δραστηριοποιείται αυθόρμητα, με τον τρόπο που έχει η τέχνη να κερδίζει τις εκλεκτότερες εντυπώσεις του βίου. Η αδιαμφισβήτητη ποιητική αξία του και το διαχρονικό ενδιαφέρον που προκαλεί, κάνουν ευπρόσδεκτη κάθε σχετική έκδοση του έργου τού γλυκύτατου Αλεξανδρινού ποιητή. Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά δημοσίευσής τους και τα 154 ποιήματα που καβαφικού έργου. Πρόκειται για τα ποιήματα αυτά που «νομιμοποίησε» ο ίδιος ο Καβάφης έπειτα από τέσσερις δεκαετίες δημιουργικής ενασχόλησής του με την ποίηση.

Κ.Π. Καβάφης
Εισαγωγή – σχόλια: Δημήτρης Ελευθεράκης
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελ.: 348

Πάντα σε κάθε αναφορά στο έργο του Καβάφη το ενδιαφέρον δραστηριοποιείται αυθόρμητα, με τον τρόπο που έχει η τέχνη να κερδίζει τις εκλεκτότερες εντυπώσεις του βίου. Η αδιαμφισβήτητη ποιητική αξία του και το διαχρονικό ενδιαφέρον που προκαλεί, κάνουν ευπρόσδεκτη κάθε σχετική έκδοση του έργου τού γλυκύτατου Αλεξανδρινού ποιητή. Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά δημοσίευσής τους και τα 154 ποιήματα που καβαφικού έργου. Πρόκειται για τα ποιήματα αυτά που «νομιμοποίησε» ο ίδιος ο Καβάφης έπειτα από τέσσερις δεκαετίες δημιουργικής ενασχόλησής του με την ποίηση. Τα ποιήματα αυτά συνοδεύονται από εκτενή φιλολογικό σχολιασμό, που βοηθά το δίχως άλλο στην καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο έργο του ποιητή. Τα σχόλια μοιάζουν σαν να διηγούνται την ιστορία τού κάθε ποιήματος, σαν μια σύντομη βιογραφία, και έτσι αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον αφού προσφέρουν μια ευκαιρία ξενάγησης στον απέραντο ποιητικό κόσμο του Καβάφη. Επίσης κατατοπιστική για τον αναγνώστη είναι εκτός από την εισαγωγή και η προτεινόμενη σχετική με το έργο του ποιητή βιβλιογραφία. Στον τόμο προτάσσεται η συνοπτική, αλλά ενδιαφέρουσα εισαγωγή και η επιλεκτική βιβλιογραφία, ακολουθούν τα 154 ποιητικά διαμάντια και στο τέλος παρατίθενται τα σχόλια. Πρόκειται, με δυο λόγια, για μια ευσύνοπτη έκδοση, που εισάγει επαρκώς τον απλό και κυρίως τον νέο αναγνώστη στη μελέτη του ποιητή, παρέχοντάς του ταυτόχρονα μια μεγάλη δυνατότητα – ευκαιρία για μια διά βίου απόλαυση.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 02:46