search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:41
MENU CLOSE

Επιστήμονες δημιούργησαν μωβ ψωμί επειδή είναι πιο υγιεινό (Video)

21.05.2017 16:58
Επιστήμονες δημιούργησαν μωβ ψωμί επειδή είναι πιο υγιεινό (Video) - Media

 

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, κατασκευασμένο από φυτικές ίνες και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι το μωβ ψωμί που δημιούργησαν επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη στην προσπάθειά τους να «αλλάξουν τη φόρμουλα του ψωμιού χωρίς να αλλάξουν την ομαλή υφή του λευκού ψωμιού που πραγματικά αγαπούν οι άνθρωποι».

Το ψωμί οφείλει το μωβ του χρώμα στην προσθήκη ανθοκυανινών, μια ουσία που προέρχεται από το μαύρο ρύζι, η οποία αντιδρά με ένζυμα του αμύλου.

«Παρά την αντιοξειδωτική τους ικανότητα και τα συναφή οφέλη τους για την υγεία, η γνώση της χρήσης ανθοκυανινών ως συστατικού στα τρόφιμα είναι πολύ περιορισμένη», επισημαίνει ο Zhou Weibiao, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανθοκυανίνη βοηθά επίσης στην πρόληψη καρδιαγγειακών και νευρολογικών ασθενειών και καρκίνου, συντελεί στον έλεγχο της παχυσαρκίας και του διαβήτη, ενώ μπορεί να αναστείλουν τα πεπτικά ένζυμα και να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Το εκπληκτικό είναι ότι με το μωβ ψωμί επιβραδύνεται το ποσοστό πέψης κατά 20%, ενώ το 80% των αντιοξειδωτικών διατηρείται στο ψωμί ακόμα και στο ψήσιμο στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Ο καθηγητής έχει ήδη προσεγγίσει εταιρείες για να βγάλει το μωβ ψωμί στην αγορά.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:41