search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:28
MENU CLOSE

Εγκαινιάστηκε το πρώτο Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών

23.12.2009 05:53

Ύστερα από πολλές εξαγγελίες, το Παρατηρητήριο Τιμών τέθηκε επιτέλους χθες σε λειτουργία, αν και δοκιμαστική ακόμη. Στο δοκιμαστικό αυτό στάδιο περιλαμβάνονται οι τιμές μόνο καταναλωτικών αγαθών, ενώ οι τιμές θα ενημερώνονται τελικά σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση και όχι – μέχρι στιγμής– με τη συνεργασία των ίδιων των επιχειρήσεων. Τα εγκαίνια του Παρατηρητηρίου έγιναν χθες στη συμβολή των οδών Ερμού και Νερατζιωτίσσης στο Μαρούσι (σταθμός ΗΣΑΠ Αμαρουσίου)από την υπουργό Οικονομίας

Ύστερα από πολλές εξαγγελίες, το Παρατηρητήριο Τιμών τέθηκε επιτέλους χθες σε λειτουργία, αν και δοκιμαστική ακόμη. Στο δοκιμαστικό αυτό στάδιο περιλαμβάνονται οι τιμές μόνο καταναλωτικών αγαθών, ενώ οι τιμές θα ενημερώνονται τελικά σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση και όχι – μέχρι στιγμής– με τη συνεργασία των ίδιων των επιχειρήσεων.

Τα εγκαίνια του Παρατηρητηρίου έγιναν χθες στη συμβολή των οδών Ερμού και Νερατζιωτίσσης στο Μαρούσι (σταθμός ΗΣΑΠ Αμαρουσίου)από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη και τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι, όπου έχει τοποθετηθεί ένα από τα συνολικά 7 ηλεκτρονικά περίπτερα ενημέρωσης (info kiosks).

Το έργο αφορά την ανάπτυξη ενός πανελλήνιου δικτύου συλλογής επεξεργασίας, ανάλυσης και σύγκρισης τιμών προϊόντων και υπηρεσιών.  Εγκαινιάζοντας το info Kiosk, η κ. Κατσέλη υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για το πρώτο από τα 10 ηλεκτρονικά περίπτερα πληροφόρησης εξωτερικού χώρου τα οποία θα λειτουργήσουν σε Δήμους της χώρας μας για την απευθείας πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με τις τιμές ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών.

Ο κ. Πατούλης καλωσορίζοντας την υπουργό σημείωσε ότι «το παρατηρητήριο τιμών είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να κάνουν καλύτερα τις επιλογές τους».

Όπως είπε η υπουργός μέχρι την Πρωτοχρονιά θα λειτουργούν αντίστοιχα ηλεκτρονικά κιόσκια ενημέρωσης των καταναλωτών στον Πειραιά, τη Λάρισα, το Βόλο, το Ηράκλειο Κρήτης και την Καλαμαριά.

Στο Παρατηρητήριο οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τη διαμόρφωση των τιμών σε 1.000 αγαθά από 1.182 σημεία πώλησης από – καταρχήν – πέντε πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Λάρισα και Πάτρα).

Η υπουργός σημείωσε  επίσης ότι το Παρατηρητήριο αποτελεί ένα εργαλείο ακόμα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ οι καταναλωτές μπορούν να απευθυνθούν και στην τηλεφωνική γραμμή 1511.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός του προϋπολογισμός είναι 1.800.149 ευρώ, με συγχρηματοδότηση κατά 80% από κοινοτικούς πόρους και 20% από εθνικούς πόρους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:26