26/05/2019 13:39:39

Αχτσιόγλου για ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων: Δεν θα είναι μία ακόμη κενή διακήρυξη

Αχτσιόγλου για ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων: Δεν θα είναι μία ακόμη κενή διακήρυξη - Media

 

«Η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες που ενισχύουν την κοινωνική διάσταση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και οδηγούν σε μία πιο δίκαιη Ένωση», επισήμανε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο με αντικείμενο τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

«Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων» σημείωσε η υπουργός Εργασίας στην εισαγωγική τοποθέτησή της, συμπληρώνοντας ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πώς ο πυλώνας θα αλλάξει προς το καλύτερο τις ζωές των πολιτών και των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα είναι μία ακόμη κενή διακήρυξη ή ένας κατάλογος μη δεσμευτικών αρχών».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «οι αρχές του πυλώνα ανταποκρίνονται σε γενικές γραμμές στις πολιτικές μας θέσεις, ωστόσο η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι δεν αντιλαμβάνεται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα ως εμπόδια στην ανάπτυξη και, επομένως ούτε η Ελλάδα ούτε κανένα άλλο κράτος-μέλος είναι δυνατόν για οποιοδήποτε λόγο να αποκλείεται από το πλαίσιο των κοινωνικών κατακτήσεων. Αντιθέτως, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να διευκολύνουν τις χώρες, όταν προσπαθούν να εφαρμόσουν τις αρχές του πυλώνα και να προωθήσουν τα εργασιακά δικαιώματα».

Αναφορικά με την ανεργία, η υπουργός Εργασίας έθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών προς διαβούλευση την πρόταση να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος τα κονδύλια που διατίθενται για την αντιμετώπισή της. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι χώρες με ποσοστά ανεργίας μεγαλύτερα από το μέσο όρο της ΕΕ, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μην εγγράφουν στο έλλειμμα δαπάνες έως και 1% του ΑΕΠ τους που προορίζονται για προγράμματα υποστήριξης των ανέργων και επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

«Πιστεύω ότι μία τέτοια ενέργεια θα αποδείξει έμπρακτα την κοινή μας θέση για μία ισχυρότερη κοινωνική Ευρώπη και το Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης οφείλει να βρίσκεται στο επίκεντρο μίας τέτοιας προσπάθειας»,υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.