search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:25
MENU CLOSE

Επιταχύνει τις διαδικασίες στη Δημοκρατική Συμπαράταξη η Φώφη Γεννηματά (Photos)

30.06.2017 17:07
Επιταχύνει τις διαδικασίες στη Δημοκρατική Συμπαράταξη η Φώφη Γεννηματά (Photos) - Media

 

Ξεκίνησε το Συνέδριο με πρόταση για εκλογή επικεφαλής τον Οκτώβριο και ιδρυτικό συνέδριο τον ίδιο μήνα…

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες λόγω καύσωνα ξεκίνησαν οι διαδικασίες του Προγραμματικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με την Φώφη Γεννηματά να δίνει τον τόνο ανακοινώνοντας τον οδικό χάρτη της  Δημοκρατικής Συμπαράταξης με εκλογή του επικεφαλής από την βάση τον Οκτώβριο του 2017. Μάλιστα προκειμένου να διαλύσει καχυποψίες και φοβίες για καπέλωμα της διαδικασίας από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τη δημιουργία Επιτροπής Δεοντολογίας με επικεφαλής τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος έχει αποδεχτεί, όπως είπε, τη θέση αυτή.

Το Συνέδριο ξεκίνησε στις 7 το βράδυ περιμένοντας να πέσουν λίγο οι θερμοκρασίες, αλλά και τους προσκεκλημένους εκτός ΠΑΣΟΚ. Πρώτο από όλους προσήλθε ο Κωστας Σημίτης, ο οποίος προαναγγέλθηκε από τη Φώφη Γεννηματά και χειροκροτήθηκε ζωηρά από τους περισσότερους των 3.000 μελών που μετέχουν στο συνέδριο. Στα μισά της ομιλίας της Φώφης Γεννηματά προσήλθε στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ελεεινολογώντας τις κυβερνητικές επιδόσεις και περιγράφοντας ένα ζοφερό μέλλον ζήτησε την ευρύτερη «εδώ και τώρα» ενότητα του χώρου της Κεντροαριστεράς προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μείζονα προβλήματα, εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

“Εδώ και τώρα” πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα μας, να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις να κοιτάξουμε μπροστά και να αφήσουμε πίσω το παρελθόν, είπε ο Σημίτης. Και ζήτησε να γίνουν άμεσα όλες οι διαδικασίες ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα ανακόψει τη καθοδική πορεία της χώρας. «Μπορούμε τώρα αποφασιστικά να προχωρήσουμε να ανοίξει ο νέος δρόμος” είπε ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί από μόνος του κάθε «στρατηγός» στο χώρο της Αριστεράς…. 
 

Με συνθήματα και την ιαχή Παπανδρέου από πολιτικούς του φίλου έγινε δεκτός στο βήμα του συνεδρίου ο Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτισε όλους τους επικεφαλής των κομμάτων και κινήσεων και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. «Είμαστε η μόνη πραγματική Αριστερά που γνώρισε ο τόπος» είπε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ

Στην εναρκτήρια ομιλία της Φώφη Γεννηματά, τόνισε:  «Το Συνέδριο αυτό θέτει τις σταθερές βάσεις για το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου, ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Αμέσως μετά το Συνέδριο τα Πολιτικά Κόμματα και οι φορείς που θα θελήσουν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια οφείλουν να τοποθετηθούν ως προς τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων και το μεταβατικό διάστημα που απαιτείται για να φθάσουμε στον στόχο της ενιαίας παράταξης. Θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή των κομμάτων και της βάσης της παράταξης μας.»

Η Φώφη Γεννηματά με την πρότασή της θέλησε να ικανοποιήσει όλες τις επιμέρους προτάσεις και παρατηρήσεις αφήνοντας μεν τα κόμματα και τις κινήσεις να αποφασίσουν για το επόμενο βήμα ώστε να επιτευχθεί η ενιαία παράταξη. Μάλιστα είπε ότι όλες οι αποφάσεις πρέπει να είναι συλλογικές, ενώ αποδέχτηκε την επιτάχυνση των διαδικασιών:

«Μαζί θα διαμορφώσουμε την τελική απόφαση και το χρονοδιάγραμμα της. Πρώτον: Οι αποφάσεις του Συνεδρίου μας καθώς και το πλαίσιο της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για την Κεντροαριστερά, αποτελούν ισχυρή προγραμματική βάση και διαμορφώνουν ξεκάθαρη ταυτότητα και πολιτικό στίγμα. Δεύτερον: Εκλογή Επικεφαλής από την Κοινωνική βάση της παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες. Προτείνω η εκλογή να γίνει τον Οκτώβριο  2017.

Προτείνω την άμεση συγκρότηση Ανεξάρτητης Επιτροπής δεοντολογίας και Πιστοποίησης Διαδικασιών,  η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία και εγγυάται την αξιοπιστία, την διαφάνεια και το αδιάβλητο της  πορείας  προς την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα. Ως Επικεφαλής της Ανεξάρτητης αυτής Επιτροπής προσωπικοτήτων υψηλού κύρους κοινής αποδοχής προτείνω τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκο Αλιβιζάτο. Τρίτον: Δημιουργία Μητρώου του νέου φορέα με βάση τους πολίτες που προσήλθαν στην ψηφοφορία και όλους όσους άλλους το επιθυμούν.»

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέμεινε ότι η εκλογή των συνέδρων για το ιδρυτικό συνέδριο θα γίνει με βάση το νέο Μητρώο με διαφανείς διαδικασίες με καταληκτική ημερομηνία για το Συνέδριο ο Δεκέμβριος του 2017.»

Η Φώφη Γεννηματα ακριβώς την ώρα που έμπαινε ο Δ.Τζανακόπουλος επαναλάμβανε τη σκληρή κριτική της στην κυβέρνηση και το μεγάλο «Όχι» στην πρόταση για συνεργασία ΔΗΣΥ-ΣΥΡΙΖΑ: «Η χώρα χρειάζεται πριν και πάνω  από όλα μια δημιουργική αλλαγή στην πολιτική. Ο κ. Τσίπρας αφού εκμεταλλεύθηκε την κρίση με μνημειώδη λαϊκισμό και δημαγωγία για να ανέβει στην εξουσία, ευτέλισε αξίες της Αριστεράς και πρόδωσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον  εμπιστεύθηκαν.Τώρα που χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, εμφανίζεται υποδυόμενος την  “κυβερνώσα Αριστερά”, καλώντας μάλιστα με πατερναλιστικό ύφος σε δήθεν προοδευτικά μέτωπα. Πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη πολιτικού κυνισμού, για έναν Πρωθυπουργό που

•         Αλυσοδένει  τη χώρα σε πολύχρονη επιτροπεία και διαρκή λιτότητα, με παράλληλη εκχώρηση του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια.

•         Συγκυβερνά   με τον ακροδεξιό κυβερνητικό  εταίρο που καμαρώνει για την ρατσιστική ιδεολογία του και για τις αλαζονικές και ωμές παρεμβάσεις του στη δικαιοσύνη.

•         Συγκαλύπτει πεισματικά τις ευθύνες της διακυβέρνησης 2004-2009 για την κρίση και χρησιμοποιεί  γνωστά και «μη εξαιρετέα» στελέχη της   για κομματικό έλεγχο στο «σκληρό πυρήνα» του κράτους.

•         Διχάζει  τους Έλληνες, υπονομεύει τους θεσμούς, επιστρέφει στις καταδικασμένες πολιτικές των πελατειακών σχέσεων και επιχειρεί συνεχώς  να επιβάλλει σύστημα διαπλοκής στα ΜΜΕ.

Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει προ πολλού διαβεί τον πολιτικό του Ρουβίκωνα και οδεύει προς στην απέναντι όχθη  της … αβύσσου. Ας μην ματαιοπονεί λοιπόν. Δεν βρισκόμαστε στην χώρα των λωτοφάγων. Θα ηττηθούν στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο. Εδώ που έχουμε φθάσει, η λύση για τη χώρα περνάει μέσα από εκλογές. Εκλογές που η αντιπολίτευση όμως δεν μπορεί να προκαλέσει. Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η Κυβέρνηση τόσο το καλύτερο. Η ήττα των ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ δεν πρέπει να αποτελέσει ήττα ούτε των ιδεών και αξιών της αριστεράς, αλλά ούτε να αφήσει ζωτικό χώρο για συντηρητική παλινόρθωση.Γιατί εναλλακτική λύση δεν αποτελούν  οι συντηρητικές πολιτικές  που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία και οι ευρωπαίοι εταίροι της» είπε η Γεννηματά και συνέχισε τις βολές της κατά της ΝΔ: «Η συντηρητική Ν.Δ. που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την περίοδο 2004-2009 του κ. Καραμανλή που οδήγησε στην κρίση. Που δεν έχει πει ούτε μια λέξη αυτοκριτικής για την αντιμνημονιακή  σημαία που αυτή πρώτη σήκωσε στις πλατείες και στα Ζάππεια. Και βέβαια με την ευκαιρία θέλω να πω κάτι στον κ.Μητσοτάκη: η βία και η τρομοκρατία δεν προέρχονται «μόνο από αριστερά», όπως διατείνεστε. Υπάρχει η Χρυσή Αυγή, ο φασισμός, η ακροδεξιά. Και κάτι ακόμα, μην παίζετε με τη λέξη «ΑΛΛΑΓΗ».

Την λέξη σύμβολο που χρησιμοποίησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, για να εκφράσει τις μεγάλες τομές που έγιναν στην χώρα, στην δεκαετία του ’80. Η αλλαγή,  ως συμβολισμός, ως προοδευτικό κίνημα και ως πολιτική, δεν πλαστογραφείται, ούτε αντιγράφεται, ούτε παραποιείται.»

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, εξέφρασε τη διαφωνία του για την πρόταση της Γεννηματά και ζήτησε να γίνει πρώτα το ιδρυτικό συνέδριο και μετά η εκλογή του επικεφαλής διατυπώνοντας την άποψη ότι αν δεν συμφωνήσουν οι πολιτικοί σχηματισμοί να μπουν διπλές κάλπες στην εκλογή του επικεφαλής ώστε όσοι ψηφίσουν να επιλέξουν αν θέλουν τη διατήρηση της αυτονομίας των κομμάτων εντός της ΔΗΜΑΡ, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου ή να δυαλυθούν όλοι οι σχηματισμοί και άμεσα να σχηματιστεί ένα νέο ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. 

Στο συνέδριο δεν θα παρευρεθούν τα στελέχη της «Ώρας Αποφάσεων» των Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης, διαμαρτυρόμενοι γιατί τα ο κλήθηκαν ως πρόσωπα και όχι ως πολιτική κίνηση. Στις δηλώσεις του επεσήμαναν ότι έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και περιμένουν τα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΔΗΣΥ.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αντιπαρερχόμενος τα σκληρά πυρά από τους ομιλητές εστίασε την ομιλία του στη διαχωριστική γραμμή των δύο πολιτικών που κυριαρχούν στην Ευρώπη από τη δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό, που συχνά φλερτάρουν με ξενοφοβικές και ρατσιστικές δυνάμεις και τις προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν έναν άλλο δρόμο.

“Βρίσκομαι εδώ για να τιμήσω το προγραμματικό χαρακτήρα του συνεδρίου σας, για να αποδείξω ότι μπορούμε να βρούμε συγκλίσεις, με πολλούς από σας βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά του λόφου”, είπε στον χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με την πρόεδρο σας είχαμε πολύ καλή συνεργασία. Αναφέρθηκε στην παραδοσιακή αντιπαλότητα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για να τονίσει ότι με την κρίση έπεσαν οι διαχωριστικές γραμμές και ότι ανήλθε ο ακραίος λαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έκαναν “το ψέμα καριέρα”, όπως είπε, ρίχνοντας τα βέλη του στην κυβέρνηση, προσπερνώντας κι αυτός την κριτική για την ΝΔ επί των ημερών του, που τονίστηκε στην έναρξη του συνεδρίου. “Μας ενώνει η πίστη στους δημοκρατικούς κανόνες και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, είναι απαραίτητο να συνεννοηθούμε σήμερα, δεν ξέρει κανείς τι μας επιφυλάσσει αύριο η ετυμηγορία των πολιτών” είπε με νόημα ο πρόεδρος της ΝΔ. “Η χώρα χρειάζεται μια δυνατή κεντροαριστερή έκφραση είναι σημείο ισορροπίας του πολιτικού συστήματος” κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην πολιτική συγκυρία και τα λαϊκά προβλήματα από την επιτροπεία των μνημονίων, όπως είπε,  συμπληρώνοντας ότι “η όποια ανάκαμψη δεν θα αλλάξει τις δυσμενείς συνθήκες του λαού”. 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στον χαιρετισμό του στο Συνέδριο, το βράδυ της Παρασκευής, δεν έκρυψε ότι δεν έχουν λιώσει ακόμη οι πάγοι στις σχέσεις του με τη ΔΗΣΥ: “Το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία και το διάλογο. Όμως αυτά έχουν μια ελάχιστη προϋπόθεση: Ο ένας να σέβεται τον άλλο. Και εδώ θα γίνω δυσάρεστος για ορισμένους. Οι μεταγραφές βουλευτών στη μέση της κοινοβουλευτικής περιόδου -μετά από παζάρια και υποσχέσεις- δημιούργησαν ένα χάσμα στις σχέσεις μας. Οι αλαζονικές κινήσεις των μηχανισμών, δεν είναι πολιτική. Έχουμε αξίες. Θέλουμε καθαρές κουβέντες και καθαρούς προοδευτικούς στόχους. Γι’αυτό άλλωστε στη δική μας Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει θέση για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” είπε εκφράζοντας την ενόχλησή του για τη συνεργασία της ΔΗΣΥ με τον Κώστα Μπαργιώτα που αυτομόλησε από το Ποτάμι πριν τρεις μήνες για να ενταχθεί στην Κ.Ο της ΔΗΣΥ. 

Για το καυτό ζήτημα της συνεργασίας του χρησιμοποίησε  μια αμφίσημη φράση χωρίς ξεκάθαρη θέση φροντίζοντας να δείξει έ ότι είναι πιο κοντά σε μια συνεννόηση, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις:” Να πάρουμε όλοι το ρίσκο που μας αναλογεί. Εμείς αυτή τη μάχη δίνουμε και ελπίζουμε ότι σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε πολλοί και θα συναντηθούμε. Εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριο σας”, είπε και πρόσθεσε: “Θαρραλέες φωνές όπως το απαιτεί η εποχή μας. Θαρραλέες απόψεις όπως το απαιτούν οι θετικές σελίδες της ιστορίας σας. Είμαι σίγουρος ότι θα ακουστούν αυτές τις μέρες στο συνέδριο σας. θα τις παρακολουθήσουμε και θα απαντήσουμε” 

Νωρίτερα ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε τονίσει ότι “Για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να φύγουμε μπροστά, όπως το είπε ο Μακρόν, όπως το λέει σήμερα και το σύνθημα σας. Αυτό όμως σημαίνει τολμηρές λύσεις χωρίς αριστερές ή δεξιές παρωπίδες Όχι στρογγυλέματα και συμβιβασμοί.Η νέα γενιά δεν έχει άλλη υπομονή. Πρέπει να αλλάξουμε τη ροή των γεγονότων. Και εδώ έχω μια πρόταση: Όλοι πρέπει να βάλουμε ένα χρονικό όριο στη συμμετοχή μας σε θέσεις και αξιώματα.Εγώ έχω πει ότι μια οκταετία είναι αρκετή. Και ήδη είμαι κάπου στην μέση. Θα χάσουμε ίσως κάποιους καλούς, θα μείνουν όμως κενές θέσεις στην πρώτη σειρά για τους νέους. Γι’αυτούς πρέπει ή μάλλον αυτοί πρέπει να τ’ αλλάξουν όλα χωρίς να γκρεμίσουνε τη χώρα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:25