24/05/2019 13:25:16

Επικεφαλής ανασκαφών Τροίας: Μεγαλύτερη ζημιά από τον σεισμό παρά από τον Τρωικό Πόλεμο

Επικεφαλής ανασκαφών Τροίας: Μεγαλύτερη ζημιά από τον σεισμό παρά από τον Τρωικό Πόλεμο - Media

 

Τα αρχαία τείχη της Τροίας βλάφθηκαν πολύ περισσότερο από τους σεισμούς, παρά από την δεκαετή πολιορκία κατά τον Τρωικό πόλεμο, λέει ο επικεφαλής των ανασκαφών, αρχαιολόγος Ρουστέμ Ασλάν. Ο καθηγητής Ασλάν, λέει πως στην Τροία VI, δηλαδή την Τροία που έγινε – αν έγινε – ο Τρωικός πόλεμος, τα τείχη καταστράφηκαν από σεισμό. Όχι όμως κοντά στην εισβολή των Ελλήνων, αλλά 150 χρόνια πριν, το 1300 π.Χ.

Τα ευρήματα των αρχαιολόγων στην ανασκαφή, βεβαιώνουν πως οι σεισμικές δονήσεις ήταν από τα κυρίαρχα στοιχεία που ελάμβαναν υπόψη τους οι μηχανικοί- αρχιτέκτονες πριν από μερικές χιλιετίες.

Εχοντας λάβει στα σοβαρά την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, τα τείχη του 1700 π.Χ. οπότε και η Τροία είναι στο απόγειό της χτίστηκαν με ειδικά μέτρα για ενδεχόμενους σεισμούς. Χάρη σε αυτά τα μέτρα, η οχύρωση έχει επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας, σύμφωνα με τον Ρουστέμ Ασλάν,

Η πρώτη κατοίκηση στο σημείο όπου αναπτύχθηκε η πόλη, έλαβε χώραν περί το 3000 π.Χ. ενώ η πόλη υπήρχε μέχρι το 500 μ.Χ., οπότε και εγκαταλείφθηκε μετά από μεγάλο σεισμό. Με μικρά διαλείμματα, βεβαίως, λόγω πολέμων ή φυσικών καταστροφών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και είναι μέχρι σήμερα, ισχυρές σεισμικές δονήσεις. Άλλωστε η Τροία είναι χτισμένη επάνω όχι σε ένα, αλλά σε δύο ενεργά ρήγματα που «ζωντανεύουν» μέχρι τις μέρες μας.

Ποιο ήταν το μυστικό τους; Η ειδική κατασκευή. Τα τείχη χτίζονταν με ειδικό σύστημα και με κλίση, ώστε να μειώνονται οι καταπονήσεις από τα σεισμικά φορτία. Επίσης, ρόλο έπαιξαν τα προτειχίσματα, που στήριζαν το τείχος.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.