search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:58
MENU CLOSE

Στη Βουλή το αίτημα της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή κατά του Πάνου Καμμένου

06.07.2017 09:12
ΝΔ: «Περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Τσίπρα» - Media

Με τις υπογραφές σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κατατέθηκε η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνήσει την «την εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένου, καθώς και άλλων στελεχών και λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση, εμπλοκή που αναδεικνύει ενδεχόμενες πολιτικές και ποινικές ευθύνες», όπως αναφέρει το σχετικό αίτημα. 

Το αίτημα της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε προαναγγείλει τις τελευταίες ημέρες ο αρχηγός της «γαλάζιας» παράταξης Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω δημοσίων τοποθετήσεων αλλά και στην τηλεοπτική συνέντευξη του στο Star.  

Στις αρχές της εβδομάδας στην γεμάτη ένταση προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συναινέσει στην συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο. «Η υπόθεση αυτή», απάντησε ο πρωθυπουργός, «διερευνάται από τη δικαιοσύνη και σε μια υπόθεση που διερευνάται από τη δικαιοσύνη, νομίζω ότι είναι -το λιγότερο- άστοχο να προτείνετε εδώ στη Βουλή να συστήσουμε τώρα Εξεταστική Επιτροπή». Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κατά την χθεσινή έκτακτη παρέμβαση του στην Ολομέλεια, στην συζήτηση του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, αναφέρθηκε στην πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή για τον υπουργό Άμυνας, σημειώνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ως αντιπερισπασμό, κραδαίνει διαρκώς αιτήματα για ζητήματα τα οποία είναι δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας κατά κοινή ομολογία. Βεβαίως, σε αυτό το παιχνίδι των αντιπερισπασμών εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε». 

Στο σημείο 2 της πρότασης της ΝΔ σημειώνεται πως «έχει προβληθεί από τον κ. Καμμένο ο ισχυρισμός, που έχει υιοθετηθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σ. Κοντονή, ότι η συνομιλία περιορίστηκε στην παρότρυνσή του προς τον ισοβίτη να πει την αλήθεια και ότι τον παρέπεμψε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Αυτό επανέλαβε και ο κ. Καμμένος, χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει επαρκώς το λόγο για τον οποίο ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία και με ποιο σκεπτικό επικοινώνησε μαζί του. Εντούτοις, έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί 12 τηλεφωνικές συνομιλίες του κ. Καμμένου με τον Γιαννουσάκη συνολικής διαρκείας 21 λεπτών. Ο μεγάλος αριθμός επικοινωνιών μεταξύ των δύο, αυτονοήτως, καταρρίπτει τον ισχυρισμό του Υπουργού περί απλής “παρότρυνσης”, στο μέτρο που για τη θετική ή αρνητική απάντηση του καταδίκου θα αρκούσε και μία επικοινωνία. Αυτονοήτως τίθενται τα ερωτήματα: α) Τι πράγματι ειπώθηκε μεταξύ του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του κρατουμένου; β) Οι δημοσιοποιηθείσες συνομιλίες του κ. Υπουργού με τον κρατούμενο ήταν οι μόνες ή υπάρχουν και άλλες με τον ίδιο ή / και με άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην ίδια υπόθεση;». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στο σημείο 7 αναφέρεται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Ο Πρωθυπουργός, ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, παρείχε κάλυψη στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για την ανάμιξή του στη Δικαιοσύνη και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Υπουργός  ζήτησε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, εκείνος απέρριψε το αίτημα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Κατόπιν αυτού προκύπτουν τα ερωτήματα: α) Ο Πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί από τον κ. Υπουργό για τις ενέργειές του και, αν ναι, σε ποια έκταση και σε ποιο χρονικό σημείο; β) Ο Πρωθυπουργός συναίνεσε ή/και ενέκρινε τις ενέργειες του Υπουργού του;  γ) Εάν δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση / γνώση του Πρωθυπουργού, είναι επιτρεπτό εκ μέρους του Υπουργού για μια τόσο σοβαρή ανάμιξή του στη Δικαιοσύνη να μην ενημερώνει τον Πρωθυπουργό;», σημειώνεται στην πρόταση της ΝΔ.  

Η πρόταση της ΝΔ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «με δεδομένο ότι ο κ. Καμμένος έχει ζητήσει ήδη τη σύσταση ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, τα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τη Βουλή των Ελλήνων μέσω σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, είναι: α) Η πραγματική έκταση και τα γνήσια κίνητρα της εμπλοκής του Π. Καμμένου ή / και ενδεχομένως και άλλων μελών της Κυβερνήσεως στην υπόθεση αυτή, β) Η έκταση της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης κατά την επιτέλεση του έργου της, με τη δημιουργία συνθηκών ενοχοποίησης ιδιωτών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά σχέδια του συγκεκριμένου Υπουργού ή / και της Κυβέρνησης και οι σχέσεις των πολιτικών προσώπων τόσο με την Εισαγγελική λειτουργό όσο και με το Λιμενικό υπάλληλο, και γ) Η διασφάλιση απονομής Δικαιοσύνης κατ’ ανεπηρέαστη κρίση των λειτουργών της στη συγκεκριμένη υπόθεση ώστε να διαλευκανθεί αυτή πλήρως και να υπάρξει ορθή και δικαία κρίση επί όλων των ζητημάτων. 

Όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να διερευνηθούν υπό το φως των διατάξεων του Συντάγματος και των νόμων, καθώς προδίδουν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης κατά παράβαση της διακρίσεως των κρατικών λειτουργιών, αναδύουν δε τόσο πολιτικές ευθύνες για τη διενέργεια και τα αληθή κίνητρα των παρεμβάσεών αυτών εκ μέρους των εμπλεκομένων προσώπων, όσο και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες αυτών (ενδεικτικά: κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία στα αδικήματα αυτά). 

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, αιτούμαστε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 144 του Κανονισμού της Βουλής και προσβλέπουμε στη στήριξη του αιτήματος μας από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως και να αποκαλυφθούν όλες οι σκοτεινές πτυχές αυτής της πρωτοφανούς υπόθεσης». 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:56