search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:05
MENU CLOSE

Δεύτερο βράδυ αγωνίας στην Κω – Περισσότεροι από 200 μετασεισμοί – Οι 15 άνω των 4 Ρίχτερ – Δυο νεκροί, πέντε σοβαρά τραυματίες

21.07.2017 15:22
Δεύτερο βράδυ αγωνίας στην Κω - Περισσότεροι από 200 μετασεισμοί - Οι 15 άνω των 4 Ρίχτερ - Δυο νεκροί, πέντε σοβαρά τραυματίες - Media

 

Προς τα πάνω αναθεώρησε το μέγεθος του σεισμού στην Κω το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών μετρώντας το στους 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Από τα ξημερώματα που σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότεροι από 200 μετασεισμοί στην Κω, από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, υπήρξε και τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 60 εκατοστά, την ώρα του σεισμού.

Δύο νεκροί που βρίσκονταν έξω από μπαρ στην παλιά πόλη και τουλάχιστον 120 τραυματίες εκ των οποίων οι 5 είναι σοβαρά και νοσηλεύονται μέχρι αυτή την ώρα είναι τα θύματα του σεισμού.

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Αεροδρόμιο και λιμάνια

Το αεροδρόμιο του νησιού λειτουργεί κανονικά και ότι τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση θα λυθούν με αύξηση των δρομολογίων προς Νίσυρο και Κάλυμνο και από εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να φτάνουν στην Κω με φέρι μπόουτ (τύπου «παντόφλα») στα μικρότερα λιμάνια στο Μαστιχάρι, την Καρδάμαινα και τον Κέφαλο.

Το απόγευμα φτάνουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι του υπουργείου Υποδομών και καθηγητής του ΕΜΠ ειδικός στα λιμενικά έργα για να εκτιμηθεί η ζημιά.

«Το λιμάνι της Κω θα χρειαστεί τρεις με τέσσερις ημέρες να λειτουργήσει» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σαντορινιός, ο οικιστικός ιστός της πόλης της Κω δεν έχει υποστεί βλάβες οι οποίες περιορίζονται μονό στην παλιά πόλη.

Τα βρετανικά ΜΜΕ για τον τουρισμό

Όπου φύγει – φύγει για τους Βρετανούς τουρίστες που παραθερίζουν στην Κω κι έζησαν στο πετσί τους το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής “Daily Mail”. Εικόνες με εκατοντάδες Βρετανούς επιβάτες να στοιβάζονται έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Κω με τις αποσκευές τους έχουν ανέβει στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. 

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποιεί όσους βρίσκονται στην Κω και την Αλικαρνασσό να προσέχουν μετασεισμούς και να συμβουλεύονται τις τοπικές αρχές και τα ξενοδοχεία σχετικά με τις ρυθμίσεις ύπνου και την ασφάλεια, εάν είναι απαραίτητο.

Καθησυχαστική η κυβέρνηση

«Η Κως είναι ασφαλής, οι τουρίστες πρέπει να συνεχίσουν τις διακοπές τους και οι ντόπιοι τη ζωή τους όπως την είχαν προγραμματίσει» δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός,

Το ρήγμα

Το ρήγμα που προκάλεσε τον ισχυρό σεισμό στην Κω είναι συνέχεια γνωστού ρήγματος στα παράλια της Μικράς Ασίας το οποίο συνδέεται με καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου το 1493 αλλά και με άλλους ιστορικούς σεισμούς, ανακοίνωσαν ερευνητές του ΑΠΘ.

Το Σάββατο η καθοριστική επιθεώρηση στο λιμάνι της Κω

Το Σάββατο θα γίνει η καθοριστική επιθεώρηση στο λιμάνι της Κω από τους ειδικούς λιμενολόγους – μηχανικούς και τους καθηγητές του Πολυτεχνείου αλλά και τους ιδιώτες επιστήμονες που μετέβησαν στο νησί ενώ παράλληλα θα γίνουν και υποβρύχιες λήψεις από δύτες για να υπάρχει σαφής εικόνα της ζημιάς, δήλωσε το βράδυ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες.

«Έχουμε φέρει στην Κω τους καλύτερους επιστήμονες» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας Χρήστος Λαμπρίδης ο οποίος ανακοίνωσε ότι ήδη έδεσε με επιτυχία στο λιμάνι της Κεφάλου το πλοίο BLUE STAR αποκαθιστώντας την θαλάσσια συγκοινωνία της Κω με τον Πειραιά.

Ο κ Δέδες που παραμένει στην Κω μαζί με τον κ. Λαμπρίδη και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα ανέφερε ότι πραγματοποιούνται ήδη απόψε έλεγχοι σε όλα τα ξενοδοχεία από τα κλιμάκια των μηχανικών οι οποίοι θα συνεχιστούν αύριο και την Κυριακή τόσο με τα υπόλοιπα ξενοδοχεία όσο και με όλα τα δημόσια κτίρια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:03