search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:50
MENU CLOSE

«Έφυγε» ο μεγάλος Μπράιαν Άλντις (Photos)

23.08.2017 14:04
«Έφυγε» ο μεγάλος Μπράιαν Άλντις (Photos) - Media

 

Μια ημέρα μετά τα 92α γενέθλιά του, ο μεγάλος Βρετανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Μπράιαν Άλντις έφυγε από τη ζωή, προκαλώντας θλίψη στους απανταχού θαυμαστές του.

Ο Άλντις αποτέλεσε εξέχον μέλος της γενιάς του «νέου κύματος» της επιστημονικής φαντασίας στη δεκαετία του 1960, το οποίο ανέτρεψε τα δεδομένα του είδους και το ανέδειξε σε λογοτεχνία υψηλού επιπέδου, έντονα πολιτικά φορτισμένη και πολύ πιο σκοτεινή απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Από το 1958, οπότε και εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, το «Non-stop», ο Άλντις πειραματίστηκε με τη φόρμα και το περιεχόμενο της επιστημονικής φαντασίας, ενώ το διήγημά του «Supertoys Last All Summer Long» αποτέλεσε τη βάση για την ταινία «Τεχνητή Νοημοσύνη» που σκηνοθέτησε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, μετά την αδυναμία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ να ολοκληρώσει το πρότζεκτ, με το οποίο πάλευε για μια δεκαετία.

Ο Άλντις είχε χρηστεί ιππότης της βρετανικής αυτοκρατορίας από την -κατά πάσα πιθανότητα κρυφή θαυμάστριά του- βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ εκτός από συγγραφέας ήταν και ιστορικός αναλυτής και κριτικός της επιστημονικής φαντασίας. Παράλληλα, μετέφερε τις εμπειρίες του από τη σχολική του ζωή και την ενηλικίωσή του σε μια τριλογία βιβλίων που θεωρείται πλέον κλασσική [«The Hand-Reared Boy» (1970), «A Soldier Erect» (1971) και «A Rude Awakening» (1978)].

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01