search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:48
MENU CLOSE

Θες τουρίστες; Δείξε σεβασμό – Δύο όψεις της ελληνικής φιλοξενίας στα υπέροχα σπήλαια της Λακωνίας

26.08.2017 03:00
kast-1.jpg

 

Λακωνία, μέσα Ιουλίου. Τετραμελής ελληνική οικογένεια επισκέπτεται το σπήλαιο της Καστανιάς, σε μικρή απόσταση από τη Νεάπολη Βοιών.

Ένα σπήλαιο που χρειάστηκε τρία εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθεί και σήμερα, λόγω της ποικιλίας των σχημάτων, των χρωμάτων και των μορφών που σχηματίζουν οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες του, κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη.

Το εισιτήριο είναι προσιτό για μια οικογένεια, αλλά το στοιχείο που ενθουσιάζει τον επισκέπτη είναι η λεπτομερής ξενάγηση, η οποία περιλαμβάνει την ιστορία του σπηλαίου, το συναρπαστικό χρονικό της ανακάλυψής του, τα ονόματα των μορφών και σχημάτων και τα πετρώματα που ευθύνονται για τους χρωματισμούς τους. Η επίσκεψη και η ξενάγηση είναι όντως απολαυστικές.

Ελάχιστες μέρες μετά, η ίδια οικογένεια επισκέπτεται τα σπήλαια του Διρού, στα δυτικά παράλια της λακωνικής χερσονήσου, στον όρμο του Διρού. Το σπήλαιο της Βλυχάδας θεωρείται το ωραιότερο από τα έως σήμερα γνωστά σπήλαια στον κόσμο και η περιήγηση θα μπορούσε να είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Τίποτε όμως στη χώρα μας, η οποία υποδέχεται εκατομμύρια τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, δεν είναι αυτονόητο.

Το εισιτήριο για την τετραμελή οικογένεια φτάνει τα 42 ευρώ, αλλά η ξενάγηση δεν ανταποκρίνεται στην τιμή. Η «βόλτα» γίνεται με βάρκες, αλλά η ξενάγηση είναι ανύπαρκτη. Η οικογένεια λοιπόν συνάντησε στον χώρο του σπηλαίου βαρκάρηδες – δήθεν ξεναγούς, οι οποίοι δεν έχουν να πουν δυο λόγια για την ιστορία και το είδος του σπηλαίου, ενώ δεν δείχνουν καν σεβασμό στους ξένους τουρίστες. Ανοίκειοι και ρατσιστικοί χαρακτηρισμοί («τα βόδια», «άσ’ τους αυτούς», «τι θέλουν εδώ, να πάνε στη χώρα τους») ακούστηκαν στ’ αυτιά ακόμη και των μικρών παιδιών.

Ένας Ναπολιτάνος – κάτοικος Ρώμης – επισκέπτης, που πήγε στο σπήλαιο με σύζυγο και δυο παιδιά, στην ίδια βάρκα με την ελληνική οικογένεια, διαμαρτυρόταν έξαλλος μετά την έξοδο: «Δεν μας σέβονται. Δεν μας είπαν δυο λόγια. Στους Έλληνες έλεγαν να σκύψουν για να μην χτυπήσουν τα κεφάλια τους, αλλά εμάς μας αγνοούσαν». Ζήτησε πληροφορίες για το πώς θα φτάσει οδικώς στην Πύλο και έφυγε μπαϊλντισμένος.

Η ελληνική οικογένεια, κατά την έξοδο, διαμαρτυρήθηκε σε κάποιον υπεύθυνο στον χώρο έκδοσης των εισιτηρίων, ο οποίος ζήτησε… φωτογραφία του βαρκάρη για να επιληφθεί. Καλά που δεν ζήτησε και… ηχογράφηση των απαράδεκτων ρατσιστικών εκφράσεων. Κατά τα λοιπά, διεκδικούμε μερικά ακόμη εκατομμύρια ξένους τουρίστες. Καλή επιτυχία…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01