search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:58
MENU CLOSE

Κατρούγκαλος: Η διπλή σημασία της επίσκεψης Μακρόν στην Ελλάδα

27.08.2017 07:20
Συναγερμός στο ΚΑΤ: Θετικός στον κορωνοϊό τραυματιοφορέας – Κλείνουν χειρουργικές αίθουσες - Media

Τη «διπλή σημασία» που θα έχει η επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, αφενός για τις ελληνογαλλικές σχέσεις και αφετέρου για την Ευρώπη, υπογράμμισε σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος. 

 

Τη «διπλή σημασία» που θα έχει η επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, αφενός για τις ελληνογαλλικές σχέσεις και αφετέρου για την Ευρώπη, υπογράμμισε σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την πεποίθηση πως η επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν θα προωθήσει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο, επισημαίνοντας πως δεν έρχεται μόνος, αλλά συνοδεύεται από την αφρόκρεμα των γαλλικών επιχειρήσεων που καλύπτουν τομείς από την άμυνα και την ενέργεια έως τον τουρισμό και τις νέες τεχνολογίες. «Σε μία στιγμή που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και η χώρα επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης οι Γάλλοι επενδυτές επιδιώκουν συνέργειες και συνεργασίες με τις ελληνικές επιχειρήσεις» τόνισε και δίνοντας απτά το στίγμα των ελληνικών επιδιώξεων, ξεκαθάρισε πως «η δική μας πλευρά επικεντρώνει ιδιαίτερα σε τομείς προστιθέμενης αξίας, όπως οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία».

   Παράλληλα, αναδεικνύοντας την ευρωπαϊκή διάσταση, ως δεύτερη πτυχή της επίσκεψης, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προτάξει, επίσης, την ανάγκη εξισορρόπησης της κοινωνικής με την οικονομική διάσταση της ΕΕ. «Συμμεριζόμαστε αρκετούς από τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης» σημείωσε και τόνισε πως και «οι δύο πλευρές επιδιώκουμε την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε συνδυασμό όμως με τον εκδημοκρατισμό και τη λογοδοσία της οικονομικής διακυβέρνησης».

   Σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως η δική μας πλευρά εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και με το παραπάνω, «πράγμα που αναγνωρίζεται από το Ταμείο και τους Ευρωπαίους εταίρους μας», και ότι η βασική εκκρεμότητα που έχει απομείνει είναι η τελική ρύθμιση του χρέους.

   Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, προσδιόρισε ως το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση την ανάπτυξη, που να αφορά όλους και όχι μόνον τους λίγους και να έχει διάρκεια. Για το λόγο αυτό, διευκρίνισε, ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ δεν θα προβεί σε εύκολες υποσχέσεις, αλλά θα περιγράψει τα συγκεκριμένα μέτρα για το νέο παραγωγικό μοντέλο, που δεν θα βασίζεται στη χρηματοδοτούμενη από δανεισμό δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση, αλλά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

   Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στο θέμα με την απουσία της Ελλάδας από το συνέδριο στην Εσθονία, που πυροδότησε την περασμένη εβδομάδα την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση. «Εκ του αποτελέσματος, από το γεγονός ότι μόνον οκτώ από τις εικοσοκτώ χώρες της ΕΕ συμμετείχαν στο συνέδριο αυτό, προκύπτει η ορθότητα της επιλογής της κυβέρνησης» δήλωσε κατηγορηματικά και υπογράμμισε πως «στην πατρίδα μας, των θυσιών και της παλλαϊκής αντίστασης, γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι ναζισμός και κομμουνισμός όχι μόνον δεν ταυτίζονται, αλλά αποτελούν ασυμφιλίωτους και θανάσιμους εχθρούς». Ακόμα, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως «η όλη συζήτηση ανέδειξε επίσης για μία ακόμη φορά την ακροδεξιά στροφή της Νέας Δημοκρατίας και το χάσμα που την χωρίζει από το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

   Στη συνέχεια, εστιάζοντας σε αμιγώς θέματα του χαρτοφυλακίου του, αποκάλυψε πως «εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα επιδιώξουμε, μαζί με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, να ενημερώσουμε τα κόμματα και να ζητήσουμε τη συμπαράταξη τους για την προώθηση της υποψηφιότητας μας» για τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από το Λονδίνο στην Αθήνα λόγω Brexit.

   Σε ερώτηση αν επιδιώκει η Ελλάδα να εντάξει στις συζητήσεις για το Brexit και το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως η επιστροφή των μαρμάρων αποτελεί πάγια εθνική θέση η οποία αποκτά νέα επικαιρότητα με την επικείμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. «Καταρχήν όμως οι διαπραγματεύσεις της Ένωσης με τη φίλη αύτη χώρα γίνονται ενιαία, μέσω του κεντρικού διαπραγματευτή κ. Μπαρνιέ και όχι με την προβολή επιμέρους εθνικών αιτημάτων. Η διατήρηση του κοινού ευρωπαϊκού μετώπου στη διαπραγμάτευση αποτελεί όρο της επιτυχίας της» συμπλήρωσε.

   Τέλος, με φόντο τις διεργασίες στην κεντροαριστερά, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την ελπίδα πως και στην Ελλάδα το δίλημμα των σοσιαλδημοκρατικών και κεντροαριστερών δυνάμεων, είτε να απαλλαγούν από τον εναγκαλισμό με τους νεοφιλελεύθερους και να συμπήξουν νέες συμμαχίες με την αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις είτε θα συνεχίσουν στον αδιέξοδο δρόμο της λιτότητας, να απαντηθεί με προοδευτικό τρόπο.

   Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

   ΕΡ: Τι προσδοκά η Ελλάδα από την πρώτη επίσκεψη του νέου Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα και ποιο είναι το κεντρικό μήνυμά της;

   ΑΠ: Η επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν, έχει διπλή σημασία: αφενός θα προωθήσει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο. Ο Πρόεδρος δεν έρχεται μόνος, αλλά συνοδεύεται από την αφρόκρεμα των Γαλλικών επιχειρήσεων που καλύπτουν τομείς από την άμυνα και την ενέργεια έως τον τουρισμό και τις νέες τεχνολογίες. Σε μία στιγμή που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και η χώρα επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης οι Γάλλοι επενδυτές επιδιώκουν συνέργειες και συνεργασίες με τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η δική μας πλευρά επικεντρώνει ιδιαίτερα σε τομείς προστιθέμενης αξίας, όπως οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία.

   Η δεύτερη διάσταση είναι η ευρωπαϊκή. Ο Πρόεδρος Μακρόν επιφύλαξε στη χώρα μας την τιμή να πραγματοποιήσει εδώ την πρώτη πλήρη επίσκεψη εργασίας του, μετά την εθιμοτυπική καθιερωμένη στάση στο Βερολίνο και τη σύντομη πρόσφατη περιοδεία του με στόχο την προώθηση της νέας οδηγίας για τους αποσπασμένους εργοδότες. Συμμεριζόμαστε αρκετούς από τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Και οι δύο πλευρές επιδιώκουμε την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε συνδυασμό όμως με τον εκδημοκρατισμό και τη λογοδοσία της οικονομικής διακυβέρνησης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προτάξει, επίσης, την ανάγκη εξισορρόπησης της κοινωνικής με την οικονομική διάσταση της ΕΕ.

   ΕΡ: Μπαίνουμε σε ρυθμούς γ’ αξιολόγησης με πολλά θέματα ανοιχτά. Πρόσφατα σε συνέντευξή σας στο ραδιόφωνο του «Πρακτορείου» είπατε ότι η γ’ αξιολόγηση δεν θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά που είχαν οι προηγούμενες, όπως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση και η πίεση για μέτρα λιτότητας. Πού εδράζετε αυτή την εκτίμηση;

   ΑΠ: Η δική μας πλευρά εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και με το παραπάνω, πράγμα που αναγνωρίζεται από το Ταμείο και τους Ευρωπαίους Εταίρους μας. Η βασική εκκρεμότητα που έχει απομείνει είναι η τελική ρύθμιση του χρέους. Η ιδιομορφία αυτής της φάσης της αξιολόγησης είναι ότι το ΔΝΤ, λόγω των καταστατικών του δεσμεύσεων, είναι υποχρεωμένο να ασκήσει πιέσεις κυρίως για την άρση αυτής της εκκρεμότητας, πιέσεις που για πρώτη φορά δεν αφορούν την δική μας πλευρά.

   ΕΡ: Στη ΔΕΘ είθισται ο πρωθυπουργός να εξαγγέλλει τους στόχους της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά. Τι σηματοδοτεί για την κυβέρνηση η φετινή ΔΕΘ;

   ΑΠ: Κατ’αρχάς τον αναγκαίο απολογισμό στα μισά της κυβερνητικής μας θητείας και τον προγραμματισμό για την υπόλοιπη. Σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και παρά τις δουλείες που συνεπάγεται το μνημόνιο καταφέραμε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, με στοχευμένα μέτρα προστασίας των πιο αδύναμων και να ξεκολλήσουμε την οικονομία από το τέλμα της επτάχρονης ύφεσης. Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι η ανάπτυξη που έρχεται να αφορά όλους και όχι μόνον τους λίγους και να έχει διάρκεια. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός δεν θα προβεί σε εύκολες υποσχέσεις, αλλά θα περιγράψει τα συγκεκριμένα μέτρα για το νέο παραγωγικό μοντέλο, που δεν θα βασίζεται στην χρηματοδοτούμενη από δανεισμό δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση, αλλά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

   ΕΡ: Η κυβέρνηση δέχτηκε σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά την απουσία της Ελλάδας από τη διυπουργική σύνοδο για τον κομμουνισμό που διοργάνωσε η εσθονική προεδρία. Τι απαντάτε;

   ΑΠ: Εκ του αποτελέσματος, από το γεγονός ότι μόνον οκτώ από τις είκοσι οκτώ χώρες της ΕΕ συμμετείχαν στο συνέδριο αυτό, προκύπτει η ορθότητα της επιλογής της κυβέρνησης. Επρόκειτο, άλλωστε, για μία θέση αρχής. Στην πατρίδα μας, των θυσιών και της παλλαϊκής αντίστασης, γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι ναζισμός και κομμουνισμός όχι μόνον δεν ταυτίζονται, αλλά αποτελούν ασυμφιλίωτους και θανάσιμους εχθρούς. Η όλη συζήτηση, βεβαίως, ανέδειξε επίσης για μία ακόμη φορά την ακροδεξιά στροφή της Νέας Δημοκρατίας και το χάσμα που την χωρίζει από το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

   ΕΡ: Στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, που ήταν η τελευταία μιας σειράς επιθέσεων σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, πιστεύετε ότι υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής;

   ΑΠ: Ακριβώς περί αυτού πρόκειται: να μην δώσουμε στους εχθρούς της δημοκρατίας την ικανοποίηση ότι ο φόβος θα μας κάνει να εγκαταλείψουμε τις αρχές μας και τον ανοικτό χαρακτήρα των κοινωνιών μας. Η μόνη οδός είναι να φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τις ελευθερίες και τα δικαιώματα μας και να μην υποκύψουμε στον πειρασμό της Ευρώπης-φρούριο.

   ΕΡ: Τι πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε σχετικά με την προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για τη μεταφορά της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από το Λονδίνο στην Αθήνα; Πού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση συμμαχιών ενόψει της ψηφοφορίας;

   ΑΠ: Έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η διπλωματική προσπάθεια για συμμαχίες, με ιδιαίτερη εστίαση στη συνεργασία μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Πρόκειται όμως για μία εθνική προσπάθεια, της οποίας η ευόδωση δεν θα δώσει απλώς νέα ώθηση στον στρατηγικό τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και το συμβολισμό της επιστροφής της χώρας στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα. Για το λόγο αυτό, εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα επιδιώξουμε, μαζί με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, να ενημερώσουμε τα κόμματα και να ζητήσουμε την συμπαράταξη τους για την προώθηση της υποψηφιότητας μας.

   ΕΡ: Θεωρείτε ότι οι μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, θέτουν επιτακτικά την ανάγκη συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπισή τους, καθώς και τη σύσταση μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού συνδρομής για την άμεση και αποτελεσματική κατάσβεσή τους;

   ΑΠ: Υπάρχει ήδη ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, ο οποίος όμως την δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού δεν είναι ακόμη στο ύψος των αναγκών που προκύπτουν. Θεωρώ ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, στην επόμενη σύνοδο τους στην Κύπρο, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο στενότερης μεταξύ τους συνεργασίας στον τομέα αυτό, δεδομένου ότι είναι τα πιο ευάλωτα, λόγω κλιματικών συνθηκών, κράτη της ΕΕ.

   ΕΡ: Επιδιώκει η Ελλάδα να εντάξει στις συζητήσεις για το Brexit και το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα; Πώς βλέπει η Αθήνα τις εν εξελίξει συζητήσεις μεταξύ ΕΕ-Μεγάλης Βρετανίας;

   ΑΠ: Η επιστροφή των μαρμάρων αποτελεί πάγια εθνική θέση η οποία αποκτά νέα επικαιρότητα με την επικείμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Κατ’αρχήν όμως οι διαπραγματεύσεις της Ένωσης με τη φίλη αύτη χώρα γίνονται ενιαία, μέσω του κεντρικού διαπραγματευτή κ. Μπαρνιέ και όχι με την προβολή επιμέρους εθνικών αιτημάτων. Η διατήρηση του κοινού ευρωπαϊκού μετώπου στην διαπραγμάτευση αποτελεί όρο της επιτυχίας της.

   ΕΡ: Πιστεύετε ότι οι διεργασίες στην κεντροαριστερά με την ανάδειξη νέου προέδρου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, θα ευνοήσουν την προοπτική μελλοντικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

   ΑΠ: Σε όλη την Ευρώπη, οι σοσιαλδημοκρατικές και κεντροαριστερές δυνάμεις βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα στραγητικής σημασίας: θα απαλλαγούν από τον εναγκαλισμό με τους νεοφιλελεύθερους και θα συμπήξουν νέες συμμαχίες με την αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις ή θα συνεχίσουν στον αδιέξοδο δρόμο της λιτότητας; Θέλω να ελπίζω ότι και στην Ελλάδα, όπως ήδη συνέβη στην Ισπανία και την Πορτογαλία, το δίλημμα θα απαντηθεί με προοδευτικό τρόπο.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01