search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:42
MENU CLOSE

Καυτό φορολογικό ημερολόγιο

02.09.2017 03:00
tsaka.jpg

 

ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και τέλη κυκλοφορίας πέφτουν ταυτόχρονα στους ώμους των φορολογουμένων.

«Τα έχει στυλώσει» πάλι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πριν αρχίσει καλά – καλά η τρίτη αξιολόγηση, και διατυπώνει επιπρόσθετες απαιτήσεις. Εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018 – με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, γι’ αυτό θέλει να επισπευσθεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου και να εφαρμοστεί το 2019 αντί του 2020, προκειμένου να καλυφθεί το εκτιμώμενο από το Ταμείο δημοσιονομικό κενό.

Μιλάει επιπλέον για άμεση εξέταση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών, κάνοντας λόγο για μια νέα ανακεφαλαιοποίησή τους, της τάξεως των 10 δισ. ευρώ.

Κάπως έτσι το υπουργείο Οικονομικών βάζει σκούπα να μαζέψει ό,τι μπορεί… Ειδικότερα, από το βράδυ της Δευτέρας 6.348.353 φορολογούμενοι είδαν να βεβαιώνεται στο Taxis ο ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους 3,15 δισ. ευρώ, από τα οποία αναμένεται να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου του 2018 – παρ’ ότι η κυβέρνηση είχε αναφερθεί στην κατάργηση του ουκ ολίγες φορές!

Η ΑΑΔΕ έστειλε συνολικά 7.397.711 εκκαθαριστικά σημειώματα που βεβαιώνουν φόρο 3,15 δισ. Από αυτά, τα 2,61 δισ. ευρώ είναι κύριος φόρος, δηλαδή ΕΝΦΙΑ που αφορά ακίνητη περιουσία με αξία κάτω από 200.000 ευρώ, και 629.793.581 ευρώ συμπληρωματικό φόρο, που επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας.

Στους τυχερούς των «μη αλλαγών» περιλαμβάνονται και οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και ακινήτων εκτός σχεδίου, με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, που από φέτος θα πλήρωναν συμπληρωματικό φόρο.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΟΙΚ έχει προγραμματίσει να εισπράξει 14,05 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους (πρόβλεψη του ΜΠΔΣ 2018-2021), από τα οποία μέχρι και το τέλος Ιουλίου είχε εισπράξει 6,06 δισ. ευρώ. Συνεπώς, μόνο από φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου άλλα 7,99 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος έδωσε μια πρώτη εικόνα της κατάστασης, αφού το 28% των φορολογούμενων είτε δεν πλήρωσε είτε μπήκε στην πάγια δωδεκάμηνη ρύθμιση, μειώνοντας τις εισπράξεις του ΥΠΟΙΚ κατά 385 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό του φόρου εισοδήματος, που έφτανε το 1,25 δισ. ευρώ για τον Ιούλιο.

Τώρα το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να μαζέψει το ποσό των 10,5 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους και, από τον επόμενο μήνα μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου του 2018, ο πέλεκυς θα είναι βαρύς.

Οι πληρωμές μήνα – μήνα

Ειδικότερα:

♦Στο τέλος Σεπτεμβρίου μαζί με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάσει συνολικά τα 530 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να πληρωθεί και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, με στόχο να φτάσουν στα δημόσια ταμεία άλλα 1,254 δισ. ευρώ. ♦Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ (άλλα 530 εκατ. ευρώ) και η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα. ♦Στο τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, που θα είναι επίσης 1,254 δισ. ευρώ, η πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα και άλλα 530 εκατ. ευρώ για την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2017.

♦Τον ίδιο μήνα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το νέο καθεστώς για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017, που φιλοδοξεί να μεταφέρει το βάρος από τα υψηλού κυβισμού παλιά αυτοκίνητα (ηλικίας άνω των 10 ετών) στα καινούργια (παλαιότητας μέχρι και πέντε ετών) πολυτελή αυτοκίνητα. Για τα καινούργια αυτοκίνητα, κριτήρια για τον καθορισμό των τελών κυκλοφορίας θα είναι οι εκπεμπόμενοι ρύποι, ο κυβισμός και η τιμή αγοράς.

♦Στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, που προβλέπεται ότι θα βάλουν στα ταμεία του κράτους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ (530 εκ ευρώ) και η έκτη και τελευταία δόση του φόρους εισοδήματος. Το ημερολόγιο για το 2017 κλείνει με την πληρωμή της πέμπτης δόσης του ΕΝΦΙΑ (άλλα 530 εκατ. ευρώ) που θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος του πρώτου μήνα του 2018.

Προσοχή στις ρυθμίσεις

Όσοι φορολογούμενοι βρίσκονται σε κάποια ρύθμιση, είτε την πάγια δωδεκάμηνη είτε τη ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προηγούμενων ετών, θα πρέπει, μαζί με τα τρέχοντα, να εξασφαλίζουν κάθε μήνα και το ποσό της δόσης. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι οι ρυθμίσεις (πάγια και αυτή των 100 δόσεων) από 1.1.2017 έως και 31.12.2017 χάνονται αν μια δόση καταστεί ληξιπρόθεσμη και δεν εξοφληθεί μέσα σε 15 ημέρες μετά την λήξη προθεσμία πληρωμής της.

Από 1.1.2018 το περιθώριο αυτό μηδενίζεται και ο φορολογούμενος χάνει αυτομάτως τη ρύθμιση την επομένη της λήξης της προθεσμίας πληρωμής αν δεν έχει εξοφλήσει τη δόση του. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για όσους δεν πλήρωσαν φέτος την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και προτίμησαν να μπουν στην πάγια ρύθμιση των δώδεκα δόσεων ή σκέφτονται να μπουν σε ρύθμιση τους επόμενους μήνες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01